Skradske obitelji koje se u slobodno vrijeme bave poljoprivredom, uzgojem krumpira i raznog povrća muku muče s zalijevanjem kako bi sačuvale usjeve od suše. Ova će se godina pamtiti po dugom sušnom razdoblju, naročito od početka cvatnje krumpira, unatrag pet tjedana kada je suša uzela maha, kada bi svaka kap kiše itekako dobro došla. No kiše nije bilo ili ono što je u tri navrata palo malo je počistilo prašinu iz zraka, jer padalo je nekoliko minuta.

Jučerašnja kiša također nije natopila suhu zemlju i žedne biljke tako da će Skrajani i nadalje morati navodnjavanjem, zalijevanjem pokušavati povećati ili spasiti ovogodišnji urod. Uz to neke kulture, grašak, grah, mahune, mrkvu, krumpir, ustrajno napadaju šumske životinje, srne, divlje svinje, jeleni…jer šuma je ove godine prazna, nema borovnica ni drugog šumskog bobičastog voća, dok ptice teroriziraju maline, ribizlu i drugo bobičasto voće, iz istog razloga, jer u šumi nisu rodile divlje trešnje, borovnice, maline, kupine… Ljudi ulažu mnogo napora da spase svoju muku (ograđuju njive, postavljaju električne pastire, pokrivaju mrežama nasade…) i to im teško uspijeva.

Tako uzgajivač malina Slavko Grešel kaže kako se svakodnevno bori s mnoštvom ptica koje napadaju malinjak tako da su prinosi za preko 20 posto manji od očekivanog. „Sretan sam kada vidim jastreba da leti iznad nasada, jer tada ptice pobjegnu,“ zaključio je Grešel priču o najezdi ptica ove godine koje su praznu šumu zamijenile okućnicama sa zasađenim bobičastim voćem.