Zapošljavanja ciljane i ranjive skupine žena u aktivnostima Poziva Zaželi jest da se potiče i socijalno uključivanje te povećanje razine kvalitete života za brojne starije i nemoćne osobe s područja Općine Skrad uz osiguranje osnovnih materijalnih potrepština. Projektom će se kroz tri godine zaposliti 10-ak žena koje će brinuti o potrebitima.

Ovo je četvrti po redu projekt Zaželi u Hrvatskoj, a Općina Skrad je sudjelovala u svakom do sada. Ovime se daje mogućnost teže zapošljivim ženama da se uključe u rad u lokalnoj zajednici kako bi se osnažio njihov radni potencijal te smanjio rizik od siromaštva, te ujedno potaknula socijalna uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika.

Skrad je bio domaćin svečanom potpisivanju u Domu kulture uz prisustvovanje korisnika programa i budućih zaposlenica u projektu Zaželi. Svečanost je otvorio domaćin načelnik Općine Damir Grgurić  pozdravivši državnog tajnika Ivana Vidiša i saborsku zastupnicu Majdu Burić, svog kolegu načelnika Općine Lokve Tonija Štimca te sve prisutne.

Načelnici Općina Skrad Damir Grgurić i Lokve Toni Štimac potpisali su ugovore projekta Zaželi, u ime Općine Skrad projekt „Zaželi za kvalitetniji život“ vrijedan 459 tisuća Eura načelnik Damir Grgurić, u ime Općine Lokve projekt „Zajedno“ vrijedan 420 tisuća Eura načelnik  Toni Štimac.

„Napokon smo dočekali nastavak programa, ovoga puta na tri godine, zaposlit ćemo 9 žena, imat ćemo više od 6o štićenika, dosada su ciklusi   bili prekratki i imali su prekid, naročito preko zime, što je dovodilo u probleme štićenike…“ naglasio je načelnik Damir Grgurić.

Državni tajnik Vidiš istaknuo je kako ni jedna Općina, ni jedna lokalna zajednica nije izuzeta ovim projektom vrijednim blizu 500 milijuna Eura…“Taj projekt je nezamjenjiv i odlučili smo se da projekt traje 3 godine, sada mogu sudjelovati i muškarci, a u projektu je preko 560 prijavitelja…Dio je to naše politike za stariju populaciju, a radimo i na domovima za starije s oko 2000 smještajnih jedinica…“, zaključio je Vidiš.

Saborska zastupnica Majda Burić rekla je kako  današnjim potpisivanjem Općine Skrad i Lokve  ulaze u sustav Programa Zaželi, istaknuvši zadovoljstvo činjenicom da će sve Jedinice lokalne samouprave s područja Gorskog kotara sudjelovati u spomenutom programu. Preko 220 žena je bilo u zadnjih sedam godina zaposleno kroz Zaželi projekt.

Načelnik Lokava Toni Štimac dodao je kako su Lokve imale sličan projekt kroz PGŽ te se raduje nastavku Zaželi projekta na području Lokava u koji će biti uključene dvije osobe više nego u prošlom, kada je radilo šest žena, s oko 60-ak korisnika.