Sedamdeset odnosno dvadeset godina prošlo je od akcije partizana 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska, odnosno donošenja povijesne ustavne odluke 1991. godine o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Jedni i drugi su u povijesnom trenutku donijeli odluke koje su utjecale na daljnji tijek razvoja hrvatske države, prvi suočivši se s najvećim zlom, Hitlerovim fašizmom i njegovim pomagačima, a drugi s velikosrpskim težnjama Slobodana Miloševića.

Prije 70 godina, 22. lipnja 1941. godine, hrvatski odnosno jugoslavenski partizani u šumi Brezovici kod Siska organizirali su prvu stalnu vojnu jedinicu za borbu protiv Nijemaca i Talijana. Osnivanje sisačkog odreda označilo je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj. Odluku o formiranju Odreda koji je svojim “gerilskim” načinom borbe uspio zadati nekoliko značajnih udaraca tadašnjim okupatorima donio je Okružni komitet Komunističke partije Hrvatske za Sisak. Povod je bio napad Hitlerove Njemačke na tadašnji Sovjetski Savez, koji se dogodio isti dan. Većina prvih partizana bili su hrvatske nacionalnosti, među njima i Janko Bobetko, a vodio ih je Vlado Janić Capo.

Svake godine u iskazivanju poštovanja prema svim žrtvama fašizma i antifašističkim borcima bilo je okupljanje na malom parkiralištu u središtu Skrada odakle se kolona od dvadesetak mještana uputila prema obilježjima. Delegacija Općine Skrad, načelnik Damir Grgurić, vijećnici Draženko Žagar i Šime Jaška te članovi antifašističkih boraca i antifašisti Skrada obišli su spomen obilježja i položili bukete cvijeća te zapalili svijeće, kod spomenika palim borcima u starom parku, na grobu palim borcima II. svjetskog rata na mjesnom groblju, kod Križa te spomen ploče palim mještanima Bukovog vrha u središtu sela. Delegacija se minutom šutnje i odavanjem počasti prisjetila borbe protiv fašizma i još jednom je potvrđena antifašistička ideja koju nose u svojim srcima.

Ove se godine obilježava jubilarna, dvadeseta obljetnica povijesne odluke, kada je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. S osobitim se pijetetom prisjećamo hrvatskih branitelja i domoljuba, čijim je životima i žrtvama, te konačnom pobjedom u Domovinskom ratu ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda, slobodna i nezavisna država.

U 9 sati delegacija Općine Skrad, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Crnković te član i Općinskog vijeća Josip Crnković položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće kod Križa hrvatskih branitelja i na grobu hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Predsjednik Vijeća Ivan Crnković kratko je rekao:“Ne smije se zaboraviti one koji su učestvovali u stvaranju Hrvatske i posebno one koji su dali život za sadašnju, europsku Hrvatsku a između mnogih poginulih branitelja i naš Josip Blažević Blaž. “ Tijekom ovih blagdana uz lijepo i sunčano vrijeme mnogi su Skrađani i gosti Skrada posjetili izletište „Zeleni vir“ a dio vremena proveli i na terasama skradskih kafića.