Skradski PINS će uskoro raspolagati s oko 500 tisuća kuna iz EU fondova. Mr. sc. Đuro Popijač , ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu dodijelio je 23 ugovora o bespovratnim sredstvima u sklopu grant sheme „Mladi na tržištu rada“, između ostalih i predsjedniku uprave PINS-a Danijelu Bertoviću, za projekt „Zapošljavanje mladih za održivi razvoj Gorskog kotara“. Svečanoj dodjeli uz dobitnike bespovratnih sredstava prisustvovao je Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj te Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Čemu je namijenjen projekt i buduća sredstva Danijel Bertović kaže:“ Glavni cilj projekta je smanjiti nezaposlenost mladih na brdsko planinskom području Gorskog kotara za 5 posto. Za postizanje tog cilja kreirani su trening programi koji će podići sposobnost, vještine i samomotivaciju mladih ljudi za zapošljavanje i samozapošljavanje. Uz provedbu edukacija u suradnji s lokalnim gospodarskim subjektima, organizirat će se stjecanje prvog radnog iskustva za nezaposlene mlade osobe. Kreirat će se plan poticanja zapošljavanja mladih osoba, te uspostaviti suradnja svih sektora društva za rješavanje problema nezaposlenosti mladih osoba u budućnosti. Partneri u projektu su osim PINS-a LAG-Lokalna akcijska grupa, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Rijeka, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice a sredstva će se iskoristiti za skupine mladih, nezaposlene mlade između 15 i 24 godina bez radnog iskustva, s niskim stupnjem kvalifikacija i vještina, nezaposlene mlade do 29 godina fakultetskog obrazovanja, te učenika završnih razreda srednjih škola. EU financira projekt s 84 posto, PINS s dva posto, HZZ s osam posto i goranske općine i gradovi s šest posto. Postoje određeni problemi s nekim goranskim samoupravama koje se nečkaju izdvajanju 4 tisuće kuna u taj projekt. Nadam se da će ipak sve učestvovati u sufinanciranju jer mislim da 4 tisuće nikoga neće dovesti u probleme. Ovim sredstvima sve goranske sredine dobivaju jer korist od toga imat će osim mladih kojima je projekt namijenjen i pojedini gospodarski subjekti, recimo radio Gorski kotar. Nadalje mladima će se omogućiti prvo zapošljavanje, educirat će se velik broj mladih kroz dodatno školovanje, svaka općina će školovanjem doći do jednog turističkog vodiča…“

Tako govori gosp. Bertović koji iskazuje veliko zadovoljstvo prolaskom projekta i dobivanjem bespovratnih sredstava koja će zasigurno utjecati na zadržavanje mladih na goranskom području od čega će posredno najviše dobiti lokalne zajednice.