Šesti Gorski sajam – sajam malog i srednjeg poduzetništva Gorskog kotara ispunio je očekivanja organizatora, PINS-a Skrad kao i gostiju koji su prisustvovali ovogodišnjoj jednodnevnoj manifestaciji u skradskom Domu kulture. Ove godine posjetiocima su se predstavili proizvođači tipičnih goranskih proizvoda, drva, meda, voća i voćnih prerađevina, likera, rakija i sušenoga voća, proizvođači suvenira s područja gradova Delnica, Čabra i Vrbovskog, općina Mrkoplja, Ravne Gore, Lokava, Brod Moravica, Fužina, Vunarice Gorskog kotara, udruga žena iz Skrada, udruga Maxima-Educa iz Lokava, učeničke zadruge iz Skrada i Brod Moravica, Turističke zajednice Brod Moravica, Turističke zajednice Gorskog kotara i Skrada, PINS-a Skrad, županijski HZPSS, HBOR- podružnica Rijeka, više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta…

Sve izlagače, goste i posjetitelje sajma pozdravila je Stela Mulc, direktorica PINS-a zahvalivši se pritom Općini Skrad, udruzi Skradska žena, koja je priredila izložbu starih skradskih jela i Radiju Gorski kotar kao medijskom pokrovitelju.

Sajam je otvorio načelnik Općine Skrad Damir Grgurić koji je između ostalog rekao:“ Čast mi je pozdraviti danas ovdje gđu. Vesnu Bartolović iz HBOR-a te Mladena Štajduhara , direktora Riječkog sajma te naše obrtnike koji su se u velikom broju odazvali da pokažu svoje stvaralaštvo u ovim nesređenim i teškim vremenima kad je teško privređivati. No ipak se vidi određena snaga i želja za boljim sutra i svima vama želim da u svom radu ne posustanete…“

OD VIJEGLAVKE DO SOKA

Po otvaranju gosti su u pratnji domaćina obišli štandove, razgovarali s izlagačima, kušali njihove proizvode, saslušali koji ih problemi muče, kako savladavaju ova recesijska vremena… Nakon obilaska štandova posjetiteljima i obrtnicima direktor Kozjanskog parka Ivo Trošt iz Slovenije je predstavio projekt „Od vijeglavke do soka“ kojim je želio Gorane upoznati s razvojem ekološkog voćarstva u svom kraju gdje postoji nebrojeno mnogo stabala starih sorti voćaka u voćnjacima koji su zadnjih 10 godina obnovljeni. „Šest godina su se voćnjaci kartirali, sakupljali su se i obrađivali podaci o sortama, starosti, broju stabala, količini prinosa, preradi i uporabi. 2005. godine sredstvima Interrega IIIa utemeljili smo rasadnik koji ima godišnju proizvodnju do 3000 sadnica. Oživljavanjem voćnjaka oživljavamo i čuvamo životinjske vrste koje se vežu uz voćnjake, posebice pčele. Uz to izvodimo pokazne radionice, kako se proizvodi rakija, sok i ocat te pokazne rezidbe i cijepljenje sadnog materijala. Kao vodeći partner u prekograničnoj suradnji kroz projekt IPA s Javnim zavodom Park Kupa i javnom ustanovom Nacionalni park Risnjak koji je započeo 2009. i trajat će do 2012. godine prenijet ćemo naša iskustva i znanja našim partnerima koji će na svom prostoru organizirati i voditi projekt očuvanja i revitalizacije starih voćnjaka“, zaključio je Ivo Trošt.

Miljenko Gašparac, stručni voditelj Nacionalnog parka Risnjak nadovezao se na slovenskog partnera u projektu „Od vijeglavke do soka“ i kako se on provodi na hrvatskoj strani na prostoru NP Risnjak i Gorskog kotara te koji su rezultati do sada postignuti.

MEDVJEDIĆ TOMICA I INTERNET PRODAJA

O medvjediću Tomici i njegovom odrastanju govorio je Mladen Mauhar, predsjednik Lovačkog društva Vidra, Turke, na čijem je lovačkom području mali medvjedić odrastao uz njegovu punu pažnju i brigu, kao za malu bebu. Priča o Tomici dirnula je sve u dvorani čime se mogla vidjeti povezanost Gorana s prirodom i životinjama koje žive uz nas.

Nakon ove dirljive priče o spašavanju malog medvjedića, Marin Knežević, voditelj prodaje tvrtke Meritum komunikacije d.o.o. predstavio je svoju tvrtku i govorio je o mogućnostima modernih tehnologija, naročito internetu i internet prodaji.

KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

U kulturno umjetničkom programu učestvovale su folkorne skupine „Majžice“ uz pratnju sastava „Veseli pajdaši“ i „Skračka deca“ koje su se predstavila s nekoliko valcera, polki i narodnih plesova.

Vokalna ženska grupa „DiM“ iz Delnica uz vođenje i glazbenu pratnju prof. Damira Zagoršćaka izvela je nekoliko popularnih svjetskih evergrina.

Nakon kratkog predaha na svjetlo dana, po prvi puta izašla je Brodmoravička nošnja, koju su izradile vrijedne ruke starijih žena, koje su vezane programom „Dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama“ u Općini Brod Moravice. Nošnju su nosili Maja Brajdić i Antonio Crnković uz pratnju Kristijana Jurkovića na harmonici.

DOJMOVI SA SAJMA

Ljiljana Grohar, vlasnica OPG Grohar rekla je kako na sajam dolazi više godina. „Sretna sam i zadovoljna, prodaja ide izvrsno. Svoje mliječne proizvode, uglavnom sireve prodajem na sajmovima ili kućnom pragu. Zasad se ne mogu potužiti“, zaključila je gđa. Grohar.

Vid Arbanas, svih godina je prisutan na sajmu svojim likerima. On kaže kako je i ovogodišnjim sajmom vrlo zadovoljan. „Gušt mi je doći u Skrad, ovdje se osjeća onaj domaći štih, svi se poznajemo i vračamo se pričama malo u prošlost, mladost. Svaki sajam je sličan, na otvaranju je više ljudi i posjetitelja, a poslije se taj broj smanji. Tako je i u Rijeci i bilo gdje drugdje“, zaključio je Arbanas.

ZAKLJUČAK

Direktorica PINS-a Stela Mulc je pred kraj sajma rekla:“Sajam je bio izuzetno uspješan. Poduzetnici su došli ovdje i iz svega viđenog Gorski kotar ima svoju budućnost. Mi smo naučeni živjeti s recesijom jer je ona oduvijek prisutna u našem kraju. Ovo je surov kraj i jedino mi ga možemo svojom poduzetnošću promijeniti. Ove godine dali smo prioritet ekološkim temama koje su vrlo kvalitetno odrađene, prisjetili smo se uz pomoć medvjedića Tomice gdje živimo i što bi trebali činiti u suživotu s prirodom. Sve to smo dopunili temom o Internet poslovanju i bogatim kulturno umjetničkim programom. Zaista sam zadovoljna svime viđenim i doživljenim na ovogodišnjem sajmu.“