Skradska škola bila je domaćin goranskim učiteljima tijekom kojeg je održano predavanje uz prezentaciju „Model ovladavanja disciplinom u razredu: dijagnostika, metode, tehnike, tipovi“. Gost i predavač bila je doc.dr.sc. Nina Lipljin iz Varaždina.

Kroz dvosatno predavanje učitelji, stručni suradnici i prisutni ravnatelji su se upoznali s načinima ovladavanja učeničkog ponašanja. Kako transformirati neprihvatljivo u prihvatljivo ponašanje, danas se pitaju svi koji sudjeluju u obrazovanju i odgoju mladih naraštaja. U svakoj disciplinskoj situaciji postoje tri konstante, nastavnik, učenik i ostatak razreda. Jedino nastavnik može kontrolirati situaciju u razredu i ako to ne može situacija je bezizlazna.

I ovo stručno predavanje je potvrdilo neke od odgojnih činjenica, u kojima se odgoj učenika temelji na obiteljskom odgoju a nastavlja se u školi. Ako izostane obiteljski odgoj tada odgoj u školi ne daje rezultate ili su oni neznatni, jer dijete je u slučaju zanemarivanja odgoja u obitelji većinu slobodnog vremena prepušteno odgoju ulice.

Svakako zaključak je i ovog skupa da se komunikacijom u trokutu učitelj- roditelj- učenik dolazi do pozitivnih pomaka u stvaranju prihvatljivog ponašanja mlade populacije koja ulazi u svijet odraslih.