U Skradu, na terenima sportsko rekreacionog centra u Skradskoj dragi održan je treći susret branitelja Gorskog kotara koji su bili u postrojbama 138. Brigade HV „Goranski risovi“. Tijekom jutra delegacija Općine Skrad i Kluba 138. Brigade HV položila je cvijeće i svijeće kod Križa i na grobu poginulog pripadnika „Goranske brigade“ Josipa Blaževića Blaža.

Ovogodišnje druženje branitelja, kojemu su prisustvovali državni tajnik Ministarstva šumarstva Herman Sušnik, predsjednik HVIDRE za Gorski kotar Željko Glavić, goranski čelnici, načelnik Općine Brinje Ivan Mesić, otvorio je načelnik Općine Skrad Damir Grgurić rekavši kako su Gorani bez kalkulacija stali u obranu domovine kojoj su dali sve što su imali a imali su jedino život. U ovih skoro dvadeset godina život ih nije mazio a društvo ih ne priznaje dovoljno. „Nismo valjda svi lažni borci, kažimo već jednom tko je tko. No danas zaboravimo na tren sve nedaće, družimo se i popričajmo o nekim sretnijim trenucima a na sportskom terenu pokažimo da ima snage još u nama, da nismo za otpis, da se na nas još može računati. Nemojte zaboraviti da smo mi stvarali ovu državu a ne neki drugi“, zaključio je Grgurić.

Nazočne branitelje pozdravio je državni tajnik Ministarstva šumarstva Herman Sušnik ispred Ministarstva šumarstva no više kao branitelj rekavši kako su branitelji imali časnu ulogu stvarati hrvatsku državu, kako se uvijek treba prisjetiti prošlih vremena, što se radilo i gdje se bilo…

Potom su se braniteljima još obratili predsjednik HVIDRE za Gorski kotar Željko Glavić, predsjednik Gradskog vijeća grada Delnica Mladen Mauhar ispred goranskih općina, predsjednik skradskog ogranka 138. Brigade Davor Ribić, dok je vlč. Stjepan Porkulabić blagoslovio branitelje i ovogodišnji susret.

U kulturno umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir i Veseli pajdaši. U sportskom dijelu odigrane su malonogometne utakmice momčadi Skrada, Delnica i Mrkoplja, devet boćarskih ekipa iz Mrkoplja, Ravne Gore, Lokava, Vrbovskog, Fužina, Delnica i Skrada odmjerilo je snage na dvije jog staze, tri ekipe Vrbovsko, Fužine i Skrad (žene) su potezale konop, dok su šahisti Lokava, Fužina, Liča i Skrada vodili bitku šahovskim figurama. Nakon cjelodnevnih nadmetanja branitelja postignuti su sljedeći rezultati: Mali nogomet: 1. Delnice 2. Vrbovsko 3. Skrad ; Boćanje: 1. Skrad 1 2. Skrad 2 3. Lokve 2 ; Šah: 1. Skrad 2. Lič 3. Lokve; Potezanje konopa: 1. Vrbovsko 2. Skrad 3. Fužine . Organizaciju ovogodišnjeg druženja, kojoj je nedostajao jedino veći odaziv goranskih branitelja, odlično je odradila podružnica Kluba 138. Brigade Skrad uz potporu Općine Skrad i njenih djelatnika a službeni je dio programa vodila Slavica Kljaić.

Rekli su o susretu

Nikola Mamula (Kec ) – Vrbovsko: Žao mi je što je bilo malo ekipa, premalo ljudi na ovom skupu. Ovdje sam igrao nogomet pred trideset godina te sam se dijelom vratio u mladost. Od početka rata sam bio u 138. Brigadi. Organizacija odlična.

Branko Vrbanac – Skrad: Od početka član 138. Brigade. Ovakva druženja su prilika da vidim svoje ratne prijatelje, bilo bi poželjno da su i češća. Tradiciju treba nastaviti. Mislim da nas je premalo danas ovdje, možda je razlog što su sva okolna naselja imala neko događanje, no ovdje je danas sve odlično.

Mladen Herljević – Ravna Gora: Dragovoljac sam domovinskog rata i član Kluba 138. Brigade. Žao mi je što se branitelji nisu odazvali u većem broju. Iz svakog goranskog naselja ovdje je trebalo biti nekoliko ekipa jer ovo druženje ima širi značaj, nije lokalnog karaktera. Uz to organizator je previše truda uložio u organizaciju ovog skupa.