Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odazvao se pozivu Uprave Hrvatskih šuma te je proveo proteklu srijedu popodne u radnom posjetu Izletištu Zeleni vir. Bivšeg su predsjednika dočekali predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić sa svojim suradnicima, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Herman Sušnik te voditelj UŠP Delnice Robert Abramović.

Tijekom radnog dijela susreta uvodno je predsjednik Uprave Darko Vuletić upoznao bivšeg predsjednika Mesića s tijekom ovog susreta u Zelenom viru a potom je voditelj UŠP Delnice Robert Abramović upoznao goste općenito s organizacijom Hrvatskih šuma, s podružnicom Delnice, s osnovnom djelatnošću HŠ, s rezultatima koje postižu i na koje poteškoće nailaze da bi se u nastavku osvrnuo i na dodatne djelatnosti koje se vežu uz turizam, ugostiteljstvo i lovstvo.

Završetkom prezentacije predsjednik Uprave HŠ Darko Vuletić govorio je o HŠ kao sustavu koji ima 8600 zaposlenih, o poteškoćama u 2009. godini koja je bila vrlo teška no prvih šest mjeseci 2010. je bilo uspješno. Vuletić je zaključio:“Mogu reći da su HŠ izašle iz recesije, te nam nadalje predstoji rad na kvalitetnom preustroju pojedinih dijelova HŠ koji su van osnovne djelatnosti, ugostiteljstva i lovstva, no bez žurbe jer ostvarenu dobit treba racionalno trošiti kako bi HŠ i dalje ostale stabilan faktor u razvoju Hrvatske. Kako ovisimo i o funkcioniranju drvne industrije koja ima velikih poteškoća jer koriste naše resurse, drvnu masu, njima iskazujemo posebnu pažnju kako bi im pomogli da izađu iz problema jer oni su naši najveći kupci.“ Darko Vuletić spomenuo je i problem gubitaka koje stvara lovni turizam a nasuprot tome je sve više konkretnih projekata vezanih uz iskorištavanje šumske biomase za proizvodnju električne i toplinske energije.

Državni tajnik Herman Sušnik je nadodao kako resorno Ministarstvo zaduženo za šumarstvo velike napore ulaže u traženje dugoročnih rješenja kako bi se pomoglo drvnoj industriji slijedom čega su ugovore vrijedne 22,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava pred tjedan dana u Delnicama s Vladom RH, koju je predstavljao mr. Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva, potpisali predstavnici hrvatskih drvoprerađivačkih firmi.

U obostrano ugodnom razgovoru gosp. Mesić je postavio više pitanja o gospodarenju šumama i sustava HŠ. Krajem radnog dijela komentirao je povrat imovine, pa tako i velikih šumskih površina, gdje se po povratu ona, u pojedinim dijelovima Hrvatske, ne daje na gospodarenje HŠ. To bi moglo izazvati gašenje radnih mjesta u nekim Šumarijama te je gosp. Mesić rekao kako će se i on založiti da i tim šumama gospodare Hrvatske šume.

Završetkom radnog dijela šumari su svojeg gosta proveli kroz kanjon Vražjeg prolaza a potom su obišli jednu od najstarijih u radu, hidroelektranu, Munjaru iz 1921. godine. Dobro raspoložen bivši predsjednik Mesić i domaćini iz HŠ su uz ručak proveli ostatak dana koji nije prošao bez nekoliko friških viceva dojučerašnjeg prvog čovjeka Hrvatske. Na odlasku zahvalio se šumarima na uloženom trudu kako bi ga što bolje upoznali s radom HŠ a djelatnicima Izletišta na odličnom ručku i gostoprimstvu uz naglasak kako je to prostor mira i ljepote koji treba vidjeti i razvijati.