Euharistijska godina svoj je vrhunac imala u euharistijskom kongresu kojeg su vjernici župe Skrad proslavili u nedjelju na dan Sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika crkve u Skradu. Sv. Antun je obilježen svečanom pjevanom misom koju je vodio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić uz pomoć vlč. Siniše Vujčića i vlč. Stjepana Porkulabića te pratnju pjevača župskog i dječjeg zbora. Samom kongresu prethodila je trodnevnica u četvrtak, petak i subotu koju je predvodio vlč. Siniša Vujčić.

U svom obraćanju vjernicima mons. Svažić je prenio poruku nadbiskupa Ivana Devčića.

“Pozivam vas, stoga, da se ojačate u vjeri i da svojim riječima i životnim svjedočanstvom pomognete mladom naraštaju u vašoj župi upoznati ljepotu i snagu kršćanske vjere. Redovno slavljenje nedjeljne sv. mise, uz sudjelovanje svih članova obitelji koji to mogu, najsigurniji je način kako ćemo sami sačuvati živom svoju vjeru i kako ćemo svojim najdražima pomoći da je upoznaju i uzrastu u njoj. Euharistijski kongres slavi se pod geslom: „Krist naša nada!“ Nada u ovim teškim vremenima, nada bolesnicima, nada onima koji su ostali bez posla, koji trpe duševno ili tjelesno, koji misle da se nemaju više čemu nadati. Posebno neka bude nada našim mladima, koje smo mi stariji dužni oduševiti za Krista, jedinog Spasitelja čovjeka. Gospodin ujedno želi da ne skrivamo nadu koju nam on daje nego da druge, sve ljude dobre volje, pozivamo da je prihvate,“ piše u poruci vjernicima nadbiskup Devčić.

U nastavku obraćanja vjernicima mons. Svažić je dodao:“Radujem se da je današnji kongres na dan vaše župne crkve, Sv. Antuna. Trebamo poraditi svi na tome da doista osjetimo nedostatak vjere u svom životu ako ne sudjelujemo svake nedjelje na svetoj misi, ako se ne zahvalimo Bogu na slobodi koju nam je dao, na malim darovima koje dobivamo i zahvalimo mu svakodnevno jer smo mi krštenjem postali dionici mističnog tijela Kristovog“.

Za mnogobrojne vjernike, koji su prisustvovali euharistijskom kongresu i proslavi dana Župe Skrad, pripremljen je domjenak na otvorenom te su nakon mise svi mogli uživati u ručku na otvorenom, kolačima i raznim napitcima uz svirku „Veselih pajdaša“.