Nakon prošlogodišnjeg odvajanja i osnivanja samostalne udruge umirovljenici Skrada su se okupili u Domu kulture uz goste Milivoja Mažurana, predsjednika županijske organizacije i Damira Grgurića, načelnika Općine Skrad. Skupština je započela Izvješćem o radu koji je iznio predsjednik skradskih umirovljenika Zdravko Jurković. U njemu se ističe kako udruga broji oko 240 članova od ukupno 360 umirovljenika u općini Skrad. Broj članova se povećava što znači da udruga dobro radi. Postoji Fond solidarnosti koji koristi 25 umirovljenika, godišnje plaćajući 150 kn, dok u slučaju smrti obitelj dobiva 1500 kn. U kasu uzajamne pomoći je učlanjeno 20 umirovljenika. Organizirana su dva izleta, jedan u Varaždin i jedan u Senj. Svake godine umirovljenici učestvuju u sportskim susretima udruga Gorskog kotara te su osvojili u boćanju muški 3 mjesto, pikado žene 2 mjesto i streljaštvo 4 mjesto. „Sve više ima bolesnih umirovljenika i umirovljenika s mirovinom manjom od 1500 kn. Njima treba pomoć i mi nastojimo pomoći koliko možemo, od nabavke zimnice, suhomesnatih proizvoda, voća …Bolesnim umirovljenicima darivali smo oko 30 paketa vrijednosti 100 kn. Općina nam je darivala preko 260 božićnica od 100 kn. Naši umirovljenici su aktivni u skoro desetak skradskih udruga. Neka nas zdravlje prati a mirovine barem malo porastu,“ zaključio je izvješće gosp. Jurković.

Iz financijskog izvješća vidljivo je da su prihodi udruge bili 19.434,19 kn, rashodi 6.915,46 kn s ostatkom na računu 12.518,73 kn što je potvrdila Blanka Paulić u ime Nadzornog odbora udruge. Ivan Rački je u programu rada za 2010. godinu rekao kako se treba boriti za stečena prava umirovljenika, voditi brigu o stajim osobama, nastaviti poboljšati nabavu jeftinijih prehrambenih proizvoda, organizacija izleta, uključivanje novih članova, organizacija posjeta kazališnim predstavama, dobra suradnja s Općinom Skrad i načelnikom Damirom Grgurićem.

Predsjednik matice umirovljenika PGŽ gosp. Mažuran je rekao kako skradska udruga kvalitetno radi. Uz to osvrnuo se na status mirovina u Hrvatskoj. „Imamo jednu od najnižih mirovina u Europi, mirovine nam u prosjeku padaju, prenapuhane su brojnim privilegiranim mirovinama, a nama je sve teže i gore. Previše je udruga umirovljenika te je time naša uloga u društvu smanjena, a činimo četvrtinu stanovništva Hrvatske“, zaključio je Mažuran.

Načelnik Damir Grgurić je dodao kako Općina maksimalno u skladu s mogućnostima pomaže umirovljenike, kako će se uvesti redovna jednotjedna kombi linija za Delnice, za posjet Domu zdravlja te kako je predviđeno uređenje umirovljeničkog kluba u Domu kulture.

Druženje je nastavljeno domjenkom uz svirku mladih, Mancea i Komadine, uz ples i pjesmu.