Izborna skupština planinara „Skradskog vrha“ održana je u Domu kulture i okupila je oko četrdesetak članova a započela je minutom šutnje za preminulog člana Dejana Crnkovića. Skupštini su prisustvovali gosti planinari iz Lokava i Brod Moravica.

U izvješću za 2009. godinu predsjednik Horaček je istaknuo da planinari postoje od 1933. godine. U 2009. godini održano je više radnih akcija na održavanju šetnica oko Skrada, postavljeno je nekoliko putokaza, uređen vidikovac Perić, postavljen kip Sv. Bernarda, zaštitnika planinara, u Zelenom viru. Prve subote u srpnju održan je Dan planinara u sklopu manifestacije Dana malina u kojoj su planinari kuhari pripremili ručak za sve uzvanike manifestacije te odlično prezentirali Skrad u TV emisiji “U istom loncu”. Održano je više organiziranih pohoda, na Štirovaču, Papuk te Krn.

Financijski planinari posluju pozitivno, prihodi su im bili u 2009. godini 22 tisuće kn te su s ostatkom iz 2008. godine od 36.354 kn ukupni prihodi oko 58 tisuća kn, dok su rashodi u 2009. godini 30.684 kn. Saldo na računu je 27.599 kn.

< Članovi skupštine su prihvatili izvješća te je potom izabran nov upravni odbor društva, za predsjednika Ivan Horaček, za dopredsjednika Vlastimir Arbanas, za članove Ružica Marincel, Renata Grgurić, Damir Jurković. U Nadzorni odbor izabrani su Darija Juričić, predsjednik te članovi Ivan Štimac i Robert Štefančić. Blagajničke poslove obavljat će Igor Crnković dok će tajnik društva biti Đina Pjevac. Društvo će zastupati predsjednik i dopredsjednik.

U 2010. godini planinari će pohoditi Triglav, Raduhu i Retinovac u Sloveniji, zatim Velebit i održat će se nekoliko lakših pohoda po Gorskom kotaru… Radne akcije članova bit će i dalje vezane uz uređenje šetnica oko Skrada dok će se Dan planinara Skrada proslaviti 4. srpnja.

Na kraju se u raspravu uključilo više članova koji su kritizirali dolazak na radne akcije jer u njima učestvuje mali broj članova i uvijek istih (Vilko Majetić, Vjekoslav Bauer), Robert Štefančić je dodao kako se mladima prezentira planinarstvo no još uvijek ih ima premalo u društvu.

Na kraju rasprave načelnik Općine Skrad Damir Grgurić slikovito se obratio planinarima rekavši:“Nemojte samo plakati, nije sve tako crno, svuda su problemi slični. Vi volite planinarstvo, nemojte posustati a što se tiče novaca njih ima, no stvari morate postaviti na pravo mjesto. Posložite se i držite na okupu, skupa. Mi postajemo loši ljudi, jer nemamo vremena jedni za druge, za susjeda, za prijatelja, promijenimo to zajedno sa mnom. Općina će vam uvijek priskočiti u pomoć, podržavati vas. Žao mi je što tu nema predstavnika Turističke zajednice. Novca će biti no da li će biti nas, naše dobrote. Želim vam svako dobro.“

Vilim Novak iz Lokava je, uz pozdrav Skrajanima i dosadašnju odličnu suradnju, uputio poziv na daljnje međusobno druženje te je time Skupština zaključena i nastavljena skromnim domjenkom za sve prisutne.

NOVI UPRAVNI ODBOR PD “SKRADSKI VRH”