Peti Gorski sajam – sajam malog i srednjeg poduzetništva Gorskog kotara ispunio je očekivanja organizatora, PINS-a Skrad kao i brojnih gostiju koji su prisustvovali ovogodišnjoj manifestaciji u skradskom Domu kulture. Ove godine posjetiocima su se predstavili, proizvođači tipičnih goranskih proizvoda, drva, meda, voća i voćnih prerađevina, likera, rakija i sušenoga voća, proizvođači suvenira s područja gradova Delnica, Čabra i Vrbovskog, općina Mrkoplja, Ravne Gore, Lokava, Brod Moravica, Fužina, Vunarice Gorskog kotara, udruge žena iz Senjskog i Skrada, udruga Maxima-Educa iz Lokava, učeničke zadruge iz Skrada i Brod Moravica, udruga mladih „Ivan Krstitelj“ Delnice, Turističke zajednice Brod Moravica, Turističke zajednice Gorskog kotara, PINS Skrad, LAG Gorskog kotara, županijski HZPSS, HBOR-podružnica Rijeka, više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta… Sve izlagače, goste Berislava Tulića, Doris Sošić, Vinka Mičetića, Višnju Jelić Mück, Lidiju Pavić Rogošić, goranske načelnike i gradonačelnike, izlagače i posjetitelje sajma pozdravila je Stela Mulc, direktorica PINS-a. Istakla je kako je to peti jubilarni sajam kojem se odazvao dosad najveći broj izlagača, starih ali i onih koji su tu prvi puta.

Sajam je otvorio načelnik Općine Skrad Damir Grgurić koji je između ostalog rekao:“Dobro je da ovaj goranski narod ne posustaje duhom nego se bori na ovim prostorima za svoju egzistenciju, za bolje sutra. Vi ste pokretači boljega sutra jer vi imate viziju. Ovako okupljeni predstavljate veličinu koja se mora poštivati. Svima vama želim da u svom radu ne posustanete…“

Po otvaranju gosti su u pratnji domaćina obišli štandove, razgovarali s izlagačima, kušali njihove proizvode, saslušali koji ih problemi tište…

KAKO ZAUSTAVITI ODUMIRANJE GORSKOG KOTARA?

Kako zaustaviti odumiranje Gorskog kotara? To je pitanje postavljeno na skupu povodom završetka projekta „Održiva budućnost ruralnih područja Hrvatske“. O projektu je Stela Mulc rekla kako je podrška nizozemske vlade kroz projekt MATRA rezultirala stvaranjem dokumenta „Strateški razvoj Gorskog kotara“.

Cilj programa Matra je institucionalna izgradnja koja se postiže jačanjem i razvijanjem twinning mreža između Kraljevine Nizozemske i zemalja korisnica programa koje potiču institucionalno povezivanje. Namjera projekata koji se provode u sklopu programa Matra jest jačanje institucija i izgradnja kapaciteta središnje vlasti, lokalnih vlasti i udruga civilnog društva, kao i postizanje bolje suradnje državne vlasti s lokalnim vlastima i civilnim društvom.O rezultatima projekta govorio je Paul Kosterink, međunarodni voditelj projekta iz Nizozemske, koji je istaknuo:“Ovaj trogodišnji projekt donosi dobre osnove budućeg razvoja Gorskog kotar kroz tri stupa, jačanje kapaciteta, uključivanje građana i rješavanje ekoloških i okolišnih problema, djelovanje na određeni razvoj a sve kreće od dna, od običnog čovjeka prema vrhu vlasti. U tome važnu ulogu imaju LAG-ovi, a kako vidimo iz ovog danas, LAG za Gorski kotar, svoj je posao odradio vrlo dobro. Za Gorski kotar najvažnija je grana šumarstvo na koje se naslanjaju sve ostale djelatnosti. Na redu je predstavljanje ovog strateškog dokumenta lokalnoj zajednici i treba ga prevesti na svakodnevni govor, govor dogovora u kojemu imaju važnu ulogu članovi LAG-a“.

O projektu su još govorili nacionalna koordinatorica projekta Lidija Pavić Rogošić iz udruge ODRAZ, Višnju Jelić Mück, HMRR, Danijel Bertović iz PINS-a, lokalni koordinator projekta te Petar Mamula, predsjednik LAG-a za Gorski kotar koji je rekao kako prema podacima jednog dokumenta iz 2004. godine Gorskom kotaru prijeti izumiranje ako se nešto ne poduzme. „Ovo je dugoročni proces u kojem moramo slušati jedni druge na dobrobit Gorskog kotara, kako lokalne zajednice međusobno tako i šire prema županiji, državi i EU“, zaključio je Mamula.

U raspravu se uključio Berislav Tulić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu PGŽ koji se osvrnuo na glavne pravce razvoja PGŽ, pa tako i Gorskog kotara, te kako će PGŽ u skladu s mogućnostima pomagati razvoj Gorskog kotara i dobre projekte iz ovog današnjeg dokumenta. Skup je završio podjelom zahvalnica članovima LAG-a i autorima fotografija Kalendara za 2010. godinu a potom je otvorena info točka u sklopu projekta INFO LAG.

MODNA REVIJA MRKOPALJSKIH VUNARICA

Udruga „Goranske vunarice“ predstavila se modnom revijom odjeće od vune i drugih materijala, kojom su predstavljeni raznoliki predmeti u goranskom štihu, s primjesom autohtonosti ali i vrlo modernih rješenja, tradicijska odjeća, vuneno pletivo u odjevnim kombinacijama s modnim dodatcima, suvremena ali i vrlo nosiva etno-kolekcija te ostala modna iznenađenja, šeširi, torbice, marame, nakit… Kolekciju su predstavile djevojke delničke srednje škole pod vodstvom iskusne vunarice Radmile Kus.

KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

Cjelodnevni program vodila je Slavica Kljajić, s Radija Gorski kotar.U kulturno umjetničkom programu učestvovala je folkorna skupina „Skračka deca“ koja se predstavila s tri narodna plesa te „Majžice“, uz pratnju harmonike Antona Mancea, koje su otplesale nekoliko valcera i polki.

KUHARSKI GASTRO SHOW

Da na kraju dolazi najbolje pobrinuli su se sada već šire poznati skradski kuhari, Davor, Krešo, Vlasto i Vjeko, koji su u živo za sve posjetioce i izlagače pekli palačinke s malinama i čokoladom. Skradska četvorka kuhara nedugo je Skrad predstavila u kuharskom showu HTV-a „U istom loncu“ te su i današnjim palačinkama i svojim umijećem privukli pažnju posjetilaca a naročito mlađe populacije. Palačinke su se dijelile uz zamolbu za darovanje dobrovoljnog priloga koji je išao u korist poboljšanja uvjeta rada dječjeg vrtića u Skradu.

DOJMOVI SA SAJMA

Ivanka Petrovski i Marija Tomljenović-Fužine

Ivanka se bavi uzgojem lavande i preradom u liker, dok Marija proizvodi likere od borovnice, domaće mente, šumskog voća i kineske mandarinke. One kažu kako su na sajmu prvi put, izuzetno su zadovoljne posjetom, malo manje prodajom, no važna je promidžba, kazale su simpatične mlade Fužinarke.

Renata Brajdić-TZ Brod Moravica

„Mislim da Gorski sajam nije dovoljno posječen iako je ove godine bilo najviše posjetitelja. Ljudi iz Gorskog kotara trebali su naći malo vremena i doći u Skrad. Vrijeme nije razlog za nedolazak.“

Vlasta Bauer-pirografinja

„Na sajmu sam prisutna svih ovih godina. Žao mi je što nas Skrajane i ostale Gorane nije došlo vidjeti više mještana. Više je bilo posjetilaca iz drugih goranskih mjesta nego iz Skrada. Nažalost, to je skradska zbilja.“

Petar Mamula – LAG za Gorski kotar

„Budućnost LAG-a je u približavanju lokalnim samoupravama, približavanju županiji i državi kvalitetnim programima i projektima. Zasad ovisimo od novca koji dolaze od projekata. Sve više se prepoznaje naš rad, stoga vjerujem da naš rad i današnji dokument neće biti bačen niz vjetar. Institucije vlasti nam otvaraju vrata, ravnopravan smo partner i s tim uvjerenjem nastavljamo naš daljnji rad. Što se tiče sajma nemam riječi, odlično.“

Stela Mulc- direktorica PINS-a

„38 izlagača dovoljan je razlog za optimizam da Gorski sajam i Gorski kotar ima budućnost. Predstavljeno je sve što se u Gorskom kotaru proizvodi, udruge i mladi su sve više prisutni, modna revija je bila odlična, folklorne sekcije su divno plesale, naši kuhari su nas promovirali u kuharskom šou na HTV-u te im se danas ovim nastupom odužujemo za to. Zahvaljujući sajmu dobili smo brojne ideje i jedva čekamo sljedeću godinu da krenemo u njihovo ostvarenje“.