U skradskom Domu kulture svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine. Prije same sjednice članovi Općinskog vijeća i zamjenica načelnika Mira Đorđević položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće na spomen obilježju „Križ“ i na grob hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Crnković pozdravivši goste, Vidoja Vujića, zamjenika župana PGŽ, načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike goranskih općina, župana slovenske Občine Kostel, župnika Župe Skrad vlč. Stjepana Porkulabića, predstavnike Hrvatskih šuma, HEP-a, Komunalca, Hrvatskih voda, predstavnike političkih stranaka i nazočne predstavnike skradskih udruga .

Radnim akcijama štedimo za mlade

Po minuti šutnje za sve poginule hrvatske branitelje nazočnima se obratio načelnik Općine Damir Grgurić riječima:“Hvala svima koji ste našli malo vremena da ga podijelite s nama običnim ljudima koji živimo u surovom kraju koji se zove Gorski kotar. Da je surov i da se teško živi potvrđuju činjenice jer nas svakim danom ima manje, sve smo stariji i nemoćniji te umjesto da hvatamo korak s ostalim dijelovima Hrvatske mi ga polako gubimo. Nadam se da će nas ovaj prijedlog o ukidanju statusa brdsko planinskog područja ujediniti, da ćemo staviti glave skupa i da će nas netko valjda saslušati i pomoći da zadržimo ovaj status. Što radimo u Skradu? Ovo je bila izborna godina, došlo je do smjene ljudi, nastavili smo tamo gdje su naši prethodnici stali. To znači da smo nastavili graditi kanalizacijski sustav, vodovod prema selu Hlevci. Završili smo uređenje vatrogasnog doma u Hribcu, uredili smo prostor oko crkve i mrtvačnice u Divjakama, vodovod sela Buzin, sanirali smo cestu prema selu Sleme. Zanimljivo je da su ti poslovi obavljeni radnim akcijama samih mještana i na tom doprinosu veliko im hvala. Na taj način sačuvali smo određena sredstva koja ćemo usmjeriti u akciju nabavke knjiga za školarce, otvaranje cjelodnevnog boravka djece u dječjem vrtiću, nabavu kombi vozila za prijevoz žitelja iz susjednih sela…“

Ne smije biti ljubomore

Potom se prisutnima obratio zamjenik župana PGŽ Vidoje Vujić, uz pozdrave župana Zlatka Komadine, koji je istaknuo kako PGŽ daje Gorskom kotaru prioritet, naročito na projektima koji se tiču života ljudi, od cesta, vodovoda , kanalizacije, sportske i turističke infrastrukture, kako bi se podigao standard života u Gorskom kotaru i zaustavio odljev stanovništva. „Dolazi vrijeme kad će u Gorskom kotaru biti privilegija živjeti i treba sve učiniti da se trend iseljavanja stanovništva zaustavi . Dolaze neka nova vremena, kada će lokalne samouprave morati razmišljati o otpornosti na krize i promjene koje nam dolaze. Vjerujem da u idućoj godini neće doći do ukidanja statusa o kojem je govorio načelnik Grgurić, ali po kriterijima Europske unije vi spadate u razvijenije područje s čime se morate ponositi. Sve što je dobro za Skrad dobro je za Gorski kotar, ne smijete biti ljubomorni jedni na druge. Morate odrediti prioritete u razvoju. Ako na jednu kunu nađete drugu kunu i uspijete to izvući iz drugih izvora, ministarstava, države, time ćete utjecati na vaš razvoj. Drago mi je da nastavljate ono što su vaši prethodnici započeli,“ zaključio je Vujić.

Prisutnima su se još obratili načelnik Općine Brinje Ivica Mesić, župan Občine Kostel Valentin Južnič, te u ime goranskih lokalnih samouprava Željko Mirković, gradonačelnik grada Vrbovskog.

Nagrade i priznanja

Poveljom s novčanom nagradom od 1000 kn nagrađeni su Hrvoje Jurković, instruktor ŠŠ Goranka za postignute rezultate u radu s skradskim šahistima i Ruža Mavrinac, učiteljica hrvatskog jezika, posmrtno, za životno djelo u školstvu. Zahvalnice su dobili DVD Bukov vrh , TZO Skrad, Dječji vrtić i Mladež DVD Skrad te su ih u ime nagrađenih primili Zdenko Jurković, Radomir Mavrinac, Anton Dolušić, Žarko Mulc, Vedrana Tomić i Saša Gorupić.

Kulturno umjetnički program

U kulturnom dijelu programa sudjelovali su članovi pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir spletom prigodnih pjesama te folklorna skupina „Skračka deca“ s nekoliko plesova.