Odlukom Općinskog vijeća kojom je prihvaćena sudska presuda za Šiljar završilo se dvogodišnje sudovanje koje je uzrokovala jedna sporna čestica. Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća Duško Zatezalo a nakon što je dopredsjednik Poglavarstva Boro Tomić iznio stav članova Poglavarstva kojim se predlaže Općinskom vijeću prihvaćanje sudske odluke, odvjetnik Josip Pulić, koji zastupa Općinu Skrad, obrazložio je kratko sudsku presudu na kraju koje je podržao prijedlog Poglavarstva. U raspravi su učestvovali dr. Josip Grgurić (izgubili smo bitku a dobili rat, jer se Šiljar miče s mrtve točke; bio sam prvi za ulazak Trade Milla u Šiljar, ali i prvi za raskid ugovora nakon probijanja rokova iz ugovora što ću podržavati i u budućem aneksu…), vijećnik Draženko Žagar, uz pitanja odvjetniku konstatirao je da je sporna čestica bila propust obje strane u sporu nakon čega su kratku polemiku razvili vijećnici dr. Grgurić i predsjednik vijeća Duško Zatezalo u svezi sukoba interesa svjedoka u sporu Draženka Žagara i Mire Đorđević (kako mogu svjedočiti za Trade Mill a općinski su vijećnici) na što je Draženko Žagar odgovorio „nisam lagao ni protiv Općine Skrad ni protiv Trade Milla jer sam u ono vrijeme bio angažiran radi identifikacije objekata na Šiljaru“, uz primjedbu „nemojte mene optuživati, ne budite cinični, ja sam samo radio svoj posao geodeta za firmu u kojoj sam radio“. Kroz više nego mirnu i kratku raspravu uz pitanja odvjetniku te uz nijansiranje budućeg aneksa ugovora dopredsjednik Poglavarstva Boro Tomić je zaključio kako će se Općina Skrad potpuno angažirati da se olakša i pomogne izvršavanje pojedinih rokova iz ugovora tvrtki Trade Millu u sljedećem razdoblju ali će za uzvrat Trade Mill jednom mjesečno izvještavati Općinu Skrad o izvršenju ugovora. Sa 7 glasova ZA i 3 suzdržana (vijećnici HDZ-a) prihvaćena je sudska presuda te je tako izjava načelnika Dubravka Grpca s sjednice Poglavarstva, koji zbog bolesti nije prisustvovao sjednici, dobila na vrijednosti i težini što potvrđuje i odvjetnik Pulić izjavom kako Općina nije ništa izgubila u tom sporu. Ovom je odlukom završilo jedno tužno razdoblje za objekte na Šiljaru. Vijećnici, članovi Poglavarstva, mještani, svi dobronamjerni ljudi koji vole Skrad nadaju se da Trade Mill misli ozbiljno, kada je toliko želio da ostane i dalje zakupac te da ima strateškog partnera koji će od Šiljara stvoriti respekta vrijednu turističku destinaciju. Sada je na potezu Trade Mill !

ODVJETNIK JOSIP PULIĆ

Aktualnim satom u nastavku sjednice dominirala su pitanja Draženka Žagara na koja je odgovorio Boro Tomić, zašto nema izvjestitelja Radija Gorski kotar i jeli ih Općina Skrad financira (ugovor su dobili ali ga nisu vratili), koja je minimalna širina asfaltne trake ceste hribac Hlevci ( to je u nadležnosti investitora Ministarstva turizma, prometa i razvitka a okončana situacija će potvrditi odrađeno prema projektu), dok je Nada Podnar pitala i komentirala događanja oko Šiljara (od kuda će se platiti sudski troškovi, je li pravodobno izvršena inventura, što je dosad otuđeno, zašto se to moralo dogoditi, mislim da je od početka sve krenulo neozbiljno) a odgovore na ta pitanja će pismeno dati načelnik).

Povjerenstvo za izbor i imenovanje je na prijedlog načelnika Dubravka Grpca predložio da javna priznanja i nagrade za 2008. godinu dobiju, povelju s novčanom nagradom od 2.000,00 kn, PD Skradski vrh, DVD Hribac i vlč. Stjepan Porkulabić, skradski župnik a zahvalnice župan Primorsko goranski Zlatko Komadina te Hrvatske ceste d.o.o, ispostava Rijeka. OBRAZLOŽENJE DAJE HRVOJE ZATEZALO

Zimsko održavanje cesta na području Općine Skrad u naredne četiri godine vršit će UTO Poky Antona Abramovića iz Skrada na svim pravcima osim ceste Hlevci-Ravna Gora koju će održavati Obrt za šumarstvo i trgovinu Damira Podnara iz sela Hlevci. Nakon prezentiranog izvješća o ostvarenju Proračuna Općine Skrad za prvu polovicu godine u kojoj su prihodi oko 44 posto ili oko 2,4 milijuna kn a rashodi oko 38 posto ili oko 2 milijuna kn Nada Podnar je u raspravi naglasila kako nema financijske discipline jer se ne smiju desiti velike razlike u pojedinim stavkama, zašto je mnogim udrugama te Turističkoj zajednici uplaćeno samo oko 25 posto te se dovodi u opasnost redovan rad ako su prihodi 44 posto, zašto se ultimativno tražilo delegiranje članova u Savjet mladih jer će se u protivnom obustaviti financiranje, da li se to nekoga kažnjava, tražim odgovor od načelnika uz zaključak kako o financijskoj disciplini treba Poglavarstvo više brinuti. U odgovoru dopredsjednik Poglavarstva Boro Tomić naglašava kako se nikoga ne kažnjava jer je većina korisnika dobila manja sredstva što će se izbalansirati u sljedećem polugodištu. O proračunskoj rezervi vijećnica Nada Podnar kaže kako taj konto, koji se ne troši, nije potreban a sredstva bi trebalo preusmjeriti onome kome su potrebna.

Nakon iznošenja programa mjera i aktivnosti na uređenju centra Skrada većina vijećnika je uz predloženo predlagala mjere za uljepšanje ne samo centra Skrada već i šire te se iskristaliziralo zapošljavanje komunalnog radnika na puno radno vrijeme (predložena je bruto mjesečna plaća od 7.000,00 kn) koji bi održavao javne površine i objekte u vlasništvu Općine. Uz zadovoljstvo što je program stavljen na papir u najkraćem roku treba urediti centar Skrada od smeća i građevinskog otpada, stari smrekov park ne smije se posjeći već selektivno odstraniti bolesna i suha stabla, park iznad malog parkirališta etapno urediti prema planu odbora za uređenje naselja, čempresima zatvoriti aleje na groblju kako bi se smanjio vjetar te uz stepenice prema groblju zasaditi također čemprese, pod hitno treba malo parkiralište otkupiti od države, urediti treba ljetnu pozornicu uz izmještanje cvjećarnice na drugu lokaciju u dogovoru s vlasnikom te sanirati zavoj s drvima prema Šiljaru i zabraniti odlaganje trupaca i cjepanica na tom području.

Žarko Mulc iznio je program proslave Dana Općine koji će započeti boćarskim turnirom 2. ili 5. kolovoza, 9. kolovoza odigrat će se tradicionalna nogometna utakmica veterana, seniora i juniora Poleta, 13. kolovoza nakon polaganja vijenaca kod Križa i na grob Josipa Blaževića Blaža otvorit će se novouređena kuglana, održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća, dodijelit će se javna priznanja uz nastup KUD-a Zeleni vir i folklornih sekcija Majžica i Skračke dece. 14. kolovoza bit će pučka proslava uz podjelu nagrada za najuređenije okućnice a u petak, 15. kolovoza održat će se u Skradskom vrhu sveta misa uz blagdan Velike Gospe.

Na kraju je izabrano pet članova Savjeta mladih u koji su izabrani Igor Crnković, Ivana Drvar, Rozana Grbac, Matina Mulc i Luka Rački te će u skoro vrijeme načelnik Grbac sazvati prvu konstituirajuću sjednicu na kojoj će se izabrati tijela Savjeta.