Ovoga vikenda 15. i 16. prosinca, regionalni poduzetnički inkubator za Gorski kotar PINS Skrad priređuje 3. Gorski sajam i 1. Međunarodni sajam proizvođača tipičnih lokalnih proizvoda, što će se u Domu kulture u Skradu otvoriti 15. prosinca u 11 sati. Kako je došlo do ideje da se na sajmu pojave i izlagači iz susjednih zemalja direktorica PINS-a Stela Mulc objašnjava:„Protekle godine kandidirali smo projekt „AMAMO- Preko mora i planina“ na natječaj Prekogranična jadranska suradnja INTERREG/CARDS-PHARE za Hrvatsku. Projekt je odabran za provedbu i financiranje. U projekt su osim naše Županije uključene još i županije: Istarska, Splitsko-Dalmatinska i Dubrovačko-Neretvanska. Nosioc projekta s naše strane je Istarska županija, s talijanske Informest-centar za međunarodnu ekonomsku suradnju, a PINS je kao predstavnik naše Županije jedan od partnera na projektu. Jedan od specifičnih ciljeva projekta je zaštita i promicanje postojeće prirodne i kulturne baštine, uz mjere očuvanja i društvenog upravljanja. U svrhu realizacije ovog cilja predviđen je cijeli niz aktivnosti od kojih je jedna i održavanje manifestacija kao što je naš sajam. Dodatna prednost je što se taj cilj poklapa i sa ciljem našeg Gorskog sajma, što nam je omogućilo da na našem sajmu predstavimo i poduzetnike iz Italije. Vjerujemo da će poduzetnici kroz razmjenu iskustava naći zajedničke dodirne točke što će rezultirati i daljnjom međunarodnom suradnjom jer zaista nam je želja da naši poduzetnici krenu i na međunarodno tržište. Na tom putu će svakako pomoći stečena znanja sudjelovanjem u ovom projektu ali i podrška našeg inkubatora. Sudeći po zanimanju svih prijavljenih, sajam će i ove godine biti vrlo dobro prihvaćen pa se nadamo da će ovo biti najbolji sajam od svih dosad održanih.“

Ovogodišnji sajam na kojemu će se predstaviti proizvođači tipičnih lokalnih proizvoda bit će otvoren javnosti 15. i 16. prosinca u skradskom Domu kulture od 11 do 19 sati. Sajam je osmišljen kao prodajno-izložbena manifestacija na kojoj će se predstaviti poduzetnici različitih djelatnosti s područja Gorskoga kotara: grada Delnica, Vrbovskog i Čabra, te općina Brod Moravice, Lokve, Ravna Gora, Fužine i Skrad uz goste iz drugih krajeva Hrvatske. Uz naše poduzetnike na sajmu će se predstaviti i desetak proizvođača iz Italije sa ponudom autohtonih proizvoda svojih regija. Povod za organizaciju 1.Gorskog sajma bila je deseta obljetnica PINS-a, regionalnoga poduzetničkog inkubatora koji je tijekom svog rada pomogao u razvoju i upoznao veliki broj goranskih poduzetnika, samozatajnih i darovitih ljudi. Bila bi prevelika šteta da su oni ostali nepoznati široj javnosti, kako zbog raznovrsnosti svojih proizvoda tako i zbog njihove kvalitete i izvornosti. Ujedno je to i prilika da se predstave budućim potrošačima svi proizvodi koji će biti obuhvaćeni i zaštićeni novim brandom “Proizvod Gorskoga kotara“: proizvodi od drva, keramike, vune, tekstila, metala, ljekovitog bilja, pčelinjih proizvoda, šumskog i domaćeg voća, gljiva i još mnogo njih. Rezultat rada na organiziranju sajma je i početak stvaranja jedinstvene multimedijalne baze autohtonih proizvoda Gorskog kotara, kao i njihovo kategoriziranje. Planirano je da sajam bude manifestacija koja će se održavati jednom godišnje, privlačeći svojom ponudom turiste i poslovne ljude no ukoliko bude interesa moguće je da će se organizirati i u ljetnom periodu. Tada bi bila obuhvaćena cjelokupna ponuda svih djelatnosti na području Gorskog kotara. Ukratko, Gorski sajam je sajam tradicije i autohtonih proizvoda Gorskog kotara s ciljem njihovog promoviranja i zaštite. Želi se ovim predstavljanjem bogatstva i ljepote goranske tradicije i vrhunskih autohtonih proizvoda afirmirati obiteljsko, malo i srednje poduzetništvo i stare zanate. Uz izložbeno-prodajni karakter, sajam ima i kulturno-umjetnički. Osim prezentacije autohtonih proizvoda održat će se i program za goste u kojem će učestvovati folklorna skupina Majžice uz pratnju Veselih Pajdaša iz Skrada te učenici iz škola Brod Moravice i Skrada koji će izvesti nekoliko plesno-glazbenih točkaka vezanih uz tradiciju ovog kraja. Sponzori ovogodišnjeg sajma su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Općina Skrad.

Priroda nam je dala izobilje prirodnih autentičnosti, pa iskoristimo ih. Predstavimo Gorski kotar gdje je god i kad god to moguće. Stoga je sajam u Skradu mjesto koje mami i poziva da dođemo i upoznamo se s tradicijom i identitetom goranskog kraja. Jer gdje je goranski proizvod najljepše vidjeti i kušati? Sigurno na izvoru njegova nastanka, Gorskom kotaru!

„Biti svoj“, tu vlastitost valja čuvati, njegovati i razvijati. Uz dobru suradnju i druženje veseli činjenica da PINS, poduzetnički inkubator za Gorski kotar svojim programima potencira regionalni i ruralni razvoj Gorskog kotara a kroz ovu manifestaciju promiče i kulturnu baštinu goranskog kraja, promiče nacionalno i kulturno zajedništvo, povezuje ljude i krajeve, te očitavanjem autohtonih, etnografskih i ambijentalnih vrijednosti iz života naših predaka još jednom potvrđuje da kulturna baština, tradicija i turizam u goranskom zavičaju idu zajedno.