Skrad je ovoga vikenda, subote bio domaćin manifestaciji Ljeto na Lujzijani i Karolini 2007. Manifestaciju su otvorili planinari nekoliko društava koji su krenuli oko 10,30 sati na pohod preko Tustog Vrha i Žrnovca prema Gornjoj Dobri i središnjem lujzinskom miljokazu te natrag preko Brezja do Skrada. U isto vrijeme u parku iznad malog parkirališta održana je dvosatna kinološka revija lovačkih pasa u organizaciji Kinološkog društva Skrad koji su se natjecali u pet kategorija te je na kraju najljepšim psom Revije proglašen pas jazavčar Foks Renate Rački iz Vrbovskog.

Program je nastavljen oko 15,00 sati nastupom pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir koji su otpjevali splet prigodnih pjesama. Dječji zbor Praputnjarskih slavića otpjevao je više obrađenih pjesama na čakavštini a potom su učenici skradske škole scenskim nastupom prikazali Tičji pir i Skrački pir. Gosti iz Karlovca, KUD Sv. Antuna iz Zadobarja izveo je Lupadbu. Oko 16,30 sati pred kuću Lončarić stigla je Karavana na čelu s Filipom Vukasovićem i njegovom svitom u pratnji gostiju iz Slovenije, kostelskog župana i njegove družine. Karavana se zaustavila pred kućom Lončarić, gdje je nekad bila gostiona Delač, o kojoj je par riječi rekao vlasnik Josip Lončarić. Nakon okrjepe Karavana je nastavila do malog parkirališta gdje je program nastavljen pozdravnom rječju generala Filipa Vukasovića, potom kostelskog župana Valentina Južnića i domaćina načelnika Općine Skrad Dubravka Grpca koji je istaknuo značenje Lujzijane za razvoj ovih krajeva.

U nastavku programa učenici skradske škole govorili su odlomke iz Putositnica Antuna Nemčića Gostovinskog. Gosti iz Slovenije su odsvirali nekoliko slovenskih narodnih pjesama a potom su nastupile Težakinje i težaki iz Praputnjaka. KUD Eugen Kumičić iz Križišća se predstavio plesovima i pjesmom, dok su etno udruge iz Lokava i Krasice zajedno predstavile svoje narodne običaje. KUD Sv. Antuna Zadobarje je plesom i pjesmom izmamio pljesak prisutnih da bi na kraju Veseli pajdaši i skradska folklorna skupina Majžice potvrdili uspješnost ovogodišnje manifestacije koja je s prvim mrakom završila odlaskom Karavane iz Skrada prema Brod Moravicama.

Teret ovogodišnje manifestacije u Skradu su u prvom redu ponijele vrijedne ruke žena Udruge Skradska žena koje su prikazale stare običaje ovoga kraja, jela iz starine, zanate i poljoprivredne proizvode te slastice iz vlastite kuhinje, domaće kolače, štrudle, povatice i brojne druge slastice koje su se pripremale nekada ali i danas.

Svi gosti i učesnici su nagrađeni starinskim ručkom, fažolom koji su pripremili Davor Ribić i Krešo Đaković uz pomoć skradskih žena te domaćim kolačima koji su dijeljeni po odlasku Karavane.

Cijelu priredbu su vodili Josip „Joža“ Grgurić i Slavica Kljajić koji su se na kraju zahvalili u ime organizatora Udruge „Lujzijana“svim izvođačima i učesnicima ovogodišnje priredbe, pokroviteljima i sponzorima na podršci u organizaciji priredbe koja je obuhvatila dio Primorja i Gorskog kotara te tako još jednom približila povijest života na Lujzijani i Karolini brojnim posjetiocima.

Veseli pajdaši i gosti iz Zadobarja zabavljali su posjetioce do kasno u noć.