Nakon dvadesetak godina suživota sa baznom stanicom Hrvatskog telekoma žitelji Velikog Selca započeli su zasada tihi rat s najvećim HR operaterom mobilnih mreža. Naime rastom bolesti od raznih oblika raka i smrtnosti od istih žitelji tog dijela Skrada počeli su tražiti razloge o mogućim izvorima svega što se događa oko njih.

Naplaćuje li priroda svoje dugove, rade li podzemne vode, utiču li klimatske promjene…na živote ljudi ne samo tog dijela naselja već i šire…pitaju se mnogi stanovnici Skrada. Naime, mnogim je obiteljima nekakav oblik zloćudnih tumora poremetio životnu svakodnevicu, uzeo člana obitelji ili kroz dugotrajni oporavak trenirao živce i gurao bojazan i brigu ispred svih drugih životnih potreba. Zaista kad bolest dođe u kuću tek tada čovjek uvidi što mu je potrebno u životu. Tada materijalno postaje sporedno a zdravlje dolazi u prvi plan.

Tako se i stanovnici Velikog Selca počinju brinuti o svojim suživotima zajedno s baznom stanicom THT-a. No što je to bazna stanica? Zašto se smatra da je EM /elektromagnetsko/ zračenje rizik za zdravlje? Naime to tvrdi svjetska zdravstvena organizacija WHO, koja je na osnovi rezultata dvogodišnjih opsežnih istraživanja u 14 zemalja, provedenih od strane svoje Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), proglasila radio frekvencijska elektromagnetska polja potencijalnim karcinogenom za ljude i time promijenila raniju klasifikaciju da nema dokaza o štetnosti na zdravlje.

Je li što pošlo krivo na Velikom Selcu? Procijenite sami?

Svjetska Asocijacija mobilnih operatera (GSMA) izdala je studiju pod nazivom “GSMA Base Station Planning in Europe” u kojoj se daje pregled legislative u pojedinim zemljama i prosječno vrijeme koje je potrebno operaterima za ishođenje svih dozvola za postavljanje baznih stanica. Prema toj studiji Hrvatska je JEDINA ZEMLJA U EUROPI u kojoj nije potrebna građevinska ili lokacijska dozvola ni za antenske stupove (tornjeve) na tlu niti za krovne prihvate na krovovima postojećih objekata. Osim toga, Hrvatska je JEDNA OD SAMO ČETIRI zemlje u Europi u kojoj nije obavezna javna rasprava, pa čak ni obavještavanje lokalne zajednice i lokalne uprave o planiranim lokacijama baznih stanica.

Većina zemalja ima usvojen “Kodeks dobre prakse”, potpisan od strane svih operatera, nadležnih ministarstava i regulatornih tijela, u kojem su jasno definirana pravila kao što su: način i oblici komuniciranja s lokalnom zajednicom i javnošću, okolišni i estetski aspekti postavljanja baznih stanica u prostor, obaveza operatera da zajednički koriste lokacije, objava rezultata procjene i periodičkih mjerenja elektromagnetske radijacije na svakoj od lokacija itd.

Slovenija je donijela takav kodeks 2004, prije nego li je postala članica EU. U velikom broju zemalja se prije postavljanja baznih stanica traže studije utjecaja na okoliš (neke zahtijevaju i studije utjecaja na zdravlje), ograničava se postavljanje na područja sa znamenitostima od povijesnog značaja, poštuju se strogi kriteriji zaštite krajobraza, šuma i sl.

Iz navedene studije “GSMA Base Station Planning” vidljivo je da je prosječno vrijeme koje operateri trebaju za ishođenje dozvola za postavljanje baznih stanica u pojedinoj zemlji- u Hrvatskoj je to samo 2 mj. u Austriji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Belgiji godinu dana, u Francuskoj čak 2 godine. Paradoksalno je da sva tri mobilna operatera mogu u Hrvatskoj postavi bazne stanice u višestruko kraćem vremenu nego li u svojim matičnim zemljama.. /preuzeto sa stranice HUZEZ-a/

No što je to EM zračenje? Što sve zrači u kući i okolišu?

Pogledajte na linku KLIKNI

Kada nešto zrači više godina teško je reći, uzrok moje bolesti je bazna stanica, i ništa više. Naime kada bolest dođe tada se traže svi mogući razlozi, bili ono opravdani ili neopravdani. Svi se mi više brinemo o zdravlju naših limenih ljubimaca nego o svom. Obavi se ili ne obavi godišnji pregled, izvadi se krv povremeno, otiđe se na poneki ultrazvuk i to je to. Dok ne zaboli čak se ne ide nikamo više godina. Tako je to u ljudskom životu. No ponekad je prekasno jer se bolest već razvila i proširila. Potrebno je imati malo sreće i otkriti bolest na vrijeme. Sve je to slično LOTO igri, malo sreće i sretni gen više treba imati. Da se bazne stanice postavljaju svagdje kod nas to je istina, ima ih na obiteljskim kućama, zgradama, ali i sami doprinosimo tome u svojim domovima. Masa je tehnologije u svakoj prostoriji doma. ADSL routeri, pojačivači signala, WIFI mreža, računala, razni ekrani, uređaji na mikrovalove…Sve smo to dovukli u domove kao pomoć svakodnevnom životu. Pitamo li se kada zašto nam sve to nije pomoglo da više vremena provedemo na zraku, u prirodi, da se bavimo rekreativnim sportovima, da se krećemo više u prirodi, i kad sije sunce i kada pada kiša ili snijeg. Odgovorimo na to pitanje i pitajmo se ima li jedino bazna stanica utjecaj na naše živote ili ih ima više, jedino što ne obraćamo pozornost da se i druga zračenja konstantno nalaze oko nas.

Pogledajte link:KLIKNI