Udruga umirovljenika održala je skupštinu u Domu kulture pred 100-tinjak umirovljenika, goste načelnika Općine Skrad Damira Grgurića, ravnatelja škole Vjekoslava Pintara, Ljubice Vujnović, predstavnice županijske udruge umirovljenika te Rudolfa Jakovca iz udruge umirovljenika Ravna Gora.

Nakon himne i minute šutnje za preminule umirovljenike izvještaj o radu, financijsko izvješće i plan rada iznio je Zdravko Jurković, predsjednik Udruge dok je izvješće nadzornog odbora iznijela Branka Rupe. Udruga broji preko 200 članova od oko 300 i nešto umirovljenika na području Općine i bavi se svim pitanjima važnim za život umirovljenika, od poklon paketa bolesnim umirovljenicima, pomoći umirovljenicima, nabave zimnice.

„Deset je godina samostalnosti naše udruge. Prošle godine bili smo na druženju umirovljenika Gorskog kotara u Ravnoj Gori /boćanju muški i žene, gađanju zračnom puškom, šahu te pikadu muški i žene/, na boćarskom turniru u Brod Moravicama s ženskom ekipom te na na 19. susretima umirovljenika PGŽ s muškom i ženskom ekipom u boćanju, pikadu žene i šah u muški u Golubinjaku. Sve je teže sakupiti dovoljan broj članova za izlete n obili smo u Bjelovaru. Suradnja je vrlo dobra s Općinom i svim skradskim tvrtkama, podijelili smo 70 poklon paketa uz Božić bolesnim umirovljenicima…Na kraju svima želim puno zdravlja, puno druženja i veselja,“ zaključio je Jurković.

Financijska sredstva Udruga ostvaruje iz Proračuna Općine (oko 8.000,00 kn godišnje i članarine od 25,00 kn po članu) što je dostatno za rad. U 2018. godini prihodi su bili oko 38 tisuća kn a rashodi 35,7 tisuća kn uz saldo od 2,3 tisuća kn. Plan aktivnosti za 2019. godinu temelji se na poboljšanju statusa umirovljenika, brige za starije umirovljenike, podjele poklon paketa, nabave zimnice i prehrambenih proizvoda, uključivanje u susrete umirovljenika i sportske susrete, uključivanje novih umirovljenika u članstvo, organiziranje izleta.

U nastavku skupštine predsjednik Jurković iznio je prijedlog druženja u 2019. te bi prvo bilo druženje umirovljenika Gorskog kotara u organizaciji udruge iz Brod Moravica, zatim županijsko druženje u šumi Golubinjak…

Umirovljenicima se obratio načelnik Općine Damir Grgurić koji je rekao kako je briga Općine da najbrojnijoj populaciji u Općini omogući što lakši svakodnevni život koji se sastoji najviše od organizacije prijevoza zbog odlaska liječnicima i specijalistima…te im je obećao sufinanciranje jednog izleta uz poruku „Uživajte u svkom danu koji vam je kao i meni poklonjen“, Rudolf Jakovac ispred udruge Ravna Gora prenio je pozdrave Ravnogoraca dok je članica županijske udruge umirovljenika Ljubica Vujnović iz Delnica uz pozdrav županijske organizacije istakla promjene na državnoj razini Udruge umirovljenika Hrvatske, EU projekte za boljitak umirovljenika, vrijednost ovakvih događanja te susrete i druženje umirovljenika na goranskoj i županijskoj razini… Skupština je zaključena domjenkom uz ples i pjesmu.