Članovi podružnice Kluba 138. brigade HV «Goranski risovi» Skrad održali su svoju skupštinu u skradskom Domu kulture uz prisustvo članova središnjice 138. Brigade, ratnog zapovjednika Miljenka Balena, članova središnjice Brigade, načelnika Općine Skrad Damira Grgurića te gostiju. Prije Skupštine delegacija Podružnice položila je cvijeće i zapalila svijeće na grobu palog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Nakon izbora radnog predsjedništva skupštinu je vodio predsjednik Robert Štefančić. Izvješće o radu Podružnice za godinu 2018. iznio je Robert Štefančić tijekom kojeg je rekao:“ Sudjelovali smo na obilježavanju svih značajnijih datuma domovine Hrvatske, Kluba 138. Brigade i Općine Skrad. Položili smo vijence na grob Josipa Blaževića Blaža… Sudjelovali smo na Susretu branitelja u Delnicama, obišli smo ličko ratište i zapalili svijeće na spomen obilježju Josipu Blaževiću Blažu, bili smo u Ogulinu na susretu s članovima 1. gardijske brigade, ofarbali smo spomenik Križ u Skradu, bili na proslavi Oluje na Petehovcu, imali smo školski sat s učenicima škole u Skradu… Posebno se zahvaljujemo načelniku Općine Skrad Damiru Grguriću te Općinskom vijeću na svesrdnoj pomoći i razumijevanju.“ Nakon rasprave više članova Podružnice, Miljenka Balena i Željka Sokola razvidno je da treba više cijeniti doprinos Gorana koji su dali na Ličkom ratištu.

Mladima treba više govoriti o domovinskom ratu, stvaranju domovine, o putevima koje su skradski i branitelji ostalih goranskih naselja prošli kroz gotovo pet godina boravka na prvim crtama bojišnice u Lici jer rat je ostavio posljedice u životima branitelja, u životima njihovih obitelji…

Miljenko Balen je istaknuo kako skradska podružnica radi jako dobro i jedna je od najaktivnijih u Gorskom kotaru te može biti uzor i poticaj braniteljima drugih općina i gradova Gorskog kotara. „Školskim satom u školi Skrad otvorili smo ulaz u škole Gorskog kotara, učenici ali i njihovi učitelji malo znaju o ratnom putu naše 138. Brigade“, zaključio je Balen.

Načelnik Grgurić dodao je kako će se u Skradu postaviti pravi spomenik braniteljima a o lokaciji će se još odlučivati. Vjekoslav Pintar pohvalio je suradnju koju ima škola s Podružnicom i Općinom Skrad te dodao kako bi najbolja lokacija za podizanje spomenika bila ugao ulica Šiljar i Josipa Blaževića Blaža što je vrlo blizu mjesta s kojeg su goranski branitelji krenuli na Ličku bojišnicu, bivšeg Vojnog odmarališta.

Iz Plana rada podružnice za 2019. godinu važnije točke su sudjelovanje u obilježavanju značajnih datuma domovine Hrvatske, Kluba 138. brigade HV i Općine Skrad, nastavak aktivne suradnje oko sudjelovanja na sportskim susretima branitelja koje će ove godine biti u Rijeci, briga oko pružanja socijalne, pravne ili druge pomoći braniteljima te djeci branitelja, izlet učenika skradske škole u Udbinu, Škabrnju, Zadar i avio bazu Zemunik. S Općinom Skrad će se nastaviti razgovori o lokaciji i postavljanju spomen obilježja svim braniteljima 138. Brigade u Skradu.