Skrad je kao i mnoga goranska naselja bio dio Hrvatske nogometne bajke koja se odigravala u Rusiji. Završnicu srebrne bajke Skrajani su proveli pred velikim platnom u centru Skrada, Zimskom vrtu starog hotela Zeleni vir kod kuglane.

Stotinjak mještana, djece, mladih i starijih Skrajana i gostiju iz susjednih mjesta, gdje nije bilo gledanja utakmica na otvorenom, popunili su natkrivene prostore i zdušno bodrili Vatrene do srebra zlata vrijednog. Tijekom četvrtfinala, polufinala i finala bilo je strastnog navijanja u izobilju, pjesme, bilo je suza radosnica kao i suza tuge u finalu, ali i ponosa onim što su Vatreni nogometaši prezentirali cijelom svijetu, Hrvatsku koja s četiri milijuna stanovnika ima tako sjajne nogometaše ali i ono nešto što nema nitko, plavo Primorje i Dalmaciju, zelenu Gorsku Hrvatsku i zlatnu Slavoniju…

Dio Gorana će danas put Zagreba na doček nogometaša, dok će ostatak provesti popodne pred ekranima. Vatreni su to zaslužili svojim odnosom prema reprezentaciji koja je opet postala svetinja i dio naroda, koja je nakratko vratila malim ljudima osmjeh na lice i nadu da se zajedništvom i domoljubljem sve može kada se hoće.