U skradskom Domu kulture svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine. Prije same sjednice članovi Općinskog vijeća i načelnik Damir Grgurić položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće na spomen obilježju “Križ” i na grobu hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Crnković pozdravivši goste, izaslanicu predsjednika vlade Andreja Plenkovića, državnu tajnicu Majdu Burić, zamjenika župana PGŽ Marka Borasa Mandića te načelnike i gradonačelnike goranskih općina i gradova, goste iz goranskih tvrtki, župnika Župe Skrad vlč. Stjepana Porkulabića, predstavnike skradskih tvrtki, političkih stranaka i udruga.

Po minuti šutnje za sve poginule hrvatske branitelje načelnik Općine Skrad Damir Grgurić pozdravio je prisutne i između ostalog rekao:“Intenzivno radimo na ishođenju građevinske dozvole za projekte koje mislimo kandidirati na pojedine mjere raspisane od države /multifunkcionalni radni prostor u sklopu PINS-a, planinarski dom u selu Rogi, vatrogasni dom u Skradu/. Počela se sređivati dokumentacija za sportsku dvoranu kod škole, od zemljišta za koje nam treba odobrenje županije, i nadam se da nećemo imati problema pri tome. Uređene su ceste i prilazi prema Žrnovcu i Malom selcu. Uređena je šetnica prema Muževoj hiži u Zelenom viru, U planu je izgradnja vidikovca Perić, dovršenje mlina na rijeci Dobri, i mislim da s time postajemo zanimljiva turistička destinacija. Jedini problem je prostor Šiljara, vojnog odmarališta, koji vučemo više od 10 godina. Nadam se da ćemo imati više obzirnosti sadašnje vlasti i ministra Zdravka Marića. Školarci imaju bezbroj pogodnosti, jer im je skoro sve besplatno, uveli smo produženi boravak za školarce u suradnji sa našom školom. Mi se trudimo maksimalno i očekujemo od ljudi koji vod državu da nas prepoznaju i pruže pogodnosti kojima ćemo zadržati ljude na ovom području…“ Čestitkama su se pridružili gosti i svima je razvoj Gorskog kotara potencijal koji treba iskoristiti.

Izaslanica predsjednika vlade Majda Burić naglasila je kako Gorani trebaju iskoristiti novce Europske unije, kako će se s 2018. godinom ispraviti nepravda indeksacije Gorskog kotara koja koči apliciranje projekata prema EU, najavila jače osposobljavanje lokalnih samouprava za izradu istih, te problem zapošljavanja žena kao i pomoći starijima i nemoćnima. Na kraju je čestitala svima nagrađenima.

Zamjenik župana PG Marko Boras Mandić između ostalog rekao kako županija izdvaja dosta novca za pomoć općinama i gradovima Gorskog kotara, županija je u Općinu Skrad zadnjih godina uložila oko 3,5 milijuna kn, Gorani mogu i moraju živjeti od svog rada, te kako Gorski kotar treba raspolagati s prihodima i sredstvima koja se ostvare ovdje, čestitajući Skrajanima njihov dan, Dan općine a potom su izmijenili poklon slike uz Dan općine.

Toni Štimac, načelnik Općine Lokve, je u ime goranskih gradova i Općina rekao kako Skrad ima velike potencijale. Sve proizlazi od indeksacije razvijenosti goranskih općina što nam ne idu u prilog, i Skrad i moje Lokve izrađuju i kandidiraju mnoge projekte a promjenom indeksacije lakše bi dolazili do europskog novca te se nada da će se i to skoro promijeniti.

Nagrade i priznanja

Ove godine javna priznanja Povelju s novčanom nagradom od 2 tisuće kn primila je folklorna skupina Skračka deca, Pohvalnicu udruga Skradska žena te Zahvalnice geronto domaćice Davorka Srkoč i Vlasta Podnar koje su uručili predsjednik Vijeća Ivan Crnković i načelnik Damir Grgurić.

Nagrade za okućnice

Direktorica TZ Ivana Briški Đorđević je uz pomoć Natali Ribić, zamjenice načelnika Općine Skrad podijelila nagrade za najljepše okućnice u pet kategorija. 1. NAJLJEPŠA OKUĆNICA – Obitelj Kruljac, Veliko Selce 33 a, Skrad; 2. NAJLJEPŠI PROZOR – Obitelj Tomić, Selska 49, Skrad; 3. NAJLJEPŠI BALKON – Obitelj Arbanas, V.Nazora 49, Skrad; 4. NAJLJEPŠA VERANDA – Obitelj Conar – Veliko Selce 3 , Skrad; 1. NAJLJEPŠE UREĐEN OKOLIŠ POSLOVNOG OBJEKTA – Caffe bar – Milano, Skrad.

Kulturno umjetnički program

Djevojčica Matea Pleše otpjevala je pjesmu „Moj dragi Skrad“ dok su članovi mješovitog pjevačkog zbora KUD Zeleni vir otpjevali nekoliko domoljubnih i svjetovnih pjesama. Na kraju je predsjednik vijeća Crnković svim žiteljima Općine Skrad čestitao Dan općine.

Skulptura Monolit u parku mladih

Svečanost Dana Općine nastavljena je otvaranjem skulpture Monolit koju je oblikovao akademski slikar, prof. Zdravko Milić iz Labina. Autora je predstavio predsjednik Goranske kiparske radionice Milutin Burić rekavši kako je gosp. Milić, koji se školovao u Splitu, Veneciji i Parizu nositelj brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i van Hrvatske. Autor skulpture Monolit rekao je kako ona predstavlja elektroniku koja preuzima naše društvo danas, određenu crnu rupu punu elektronskih znakova, piksela.

Svečanost proslave Dana općine Skrad po otvaranju skulpture Monolit nastavljena je domjenkom u Lovačkoj sobi Doma kulture.