29. studenog, proteklog utorka skradski Dom kulture bioo je mjesto održavanja međunarodnog seminara radi boljeg razumijevanja nacionalnih i regionalnih politika Europske unije i programa potpore kružnog gospodarstva u šumarstvu. Cilj skupa vezan je uz istraživanje vizija za kružno gospodarstvo u opskrbnom lancu planinskih šuma te kako bi trebalo izgledati kružno gospodarstvo u šumskom opskrbnom lancu i kako to postići.

Kroz predavanja Joze Radoša, Hrvatski zastupnik – RUMRA INTERGROUP-e: Juanana Gutierreza, predsjednik Euromontane, Danijela Bertovića, PINS, Skrad, Saše Čegara, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Rijeci: Sarah Whitaker, Euromontana, Bena Allena, IEEP, Ljiljane Keča, Šumarski fakultet, Sveučilište u Beogradu, Marie Clotteau, Euromontana, Enrica Calva, ERSAF – Regionalni entitet za usluge u agrikulturi i šumarstvu, Lombardija, Italija, Maria Grilla, konfederacija talijanskih poljoprivrednika, Italija, Ivana Lukića, GDi GISDATA d.o.o., Zagreb i Sakari Kiviniemi, CEO, Rakeistus, Oulu, Finska pokušalo se prisutnima dati odgovore i smjernice za daljnji rad koji se temelji na „dijeljenju, iznajmljivanju, ponovnoj uporabi, popravljanju, obnavljanju i recikliranju“ proizvoda i materijala u idealno zatvorenoj petlji.

Cilj kružnog gospodarstva je smanjiti količinu otpada držeći proizvode i materijale u gospodarstvu. S obzirom na to da se povećava pritisak na resurse i smanjuje dostupnost, potražnja za održivim sustavima koji smanjuju količinu otpada i promiču recikliranje biti će sve veća. Kružno gospodarstvo pokušava staviti naglasak na te potrebe jer šume pokrivaju 41% europskih planina što ih čini najčešćom krajobraznom značajkom u planinskim područjima Europe. U 17 europskih država šume pokrivaju više od 50% planinskih područja. Planinske šume pružaju mnogostruke funkcije koje su od iznimnog značaja za ljudske aktivnosti. Uspješna eksploatacija potencijala planinskih šuma u budućnosti ovisit će o šumskom opskrbnom lancu koji mora biti konkurentan, održiv, kojim se mora dobro upravljati i koji mora biti produktivan. Ove radionice nastojat će rasvijetliti kako se ti ciljevi mogu postići preko inovativnog i kružnog gospodarstva u šumskom opskrbnom lancu.

Seminar namijenjen nacionalnim, regionalnim, lokalnim tijelima, šumoposjednicima, drvnoj industriji, šumskim organizacijama, lokalnim razvojnim agencijama, udrugama poljoprivrednika, gospodarskim i obrtničkim komorama, istraživačkim i tehničkim centrima, pružateljima savjetodavnih usluga bio je dobro posjećen no bez čelnika goranskih šuma.

Skup je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Skrad Ivan Crnković a potom je član Euromontane predsjednik uprave PINS-a Danijel Bertović pozdravio prisutne članove Euromontane, goste i predavače na skupu. Ovim skupom željelo se i Hrvatskoj približiti važnost kružnog gospodarstva u šumarstvu koje je u Hrvatskoj tek u povojima, jer do kada će se neograničeno iskorištavati šume u neograničenom prirodnom okolišu. Hoće li šume dugo moći to izdržati, pitanje je koje se nametnulo završetkom skupa, ako im se ne pristupi na nov način, zatvaranjem kruga u šumskom gospodarstvu… Predsjednik Euromontane Juanan Gutierrez zahvalio je Danijelu Bertoviću na odličnoj organizaciji, euro zastupniku Jozi Radošu na potpori skupa te svima koji su se odazvali pozivu…a potom je započeo radni dio skupa…