Pred 10-ak godina u Skradu se započelo razgovarati o formiranju folklorne skupine. Predsjednica udruge Skradska žena Marija Božičević otpočela je okupljanje članica, pronađena je osoba koja bi vodila folklor, probe i nastupe, Slavica Šporčić i tako je počelo. Nakon nekoliko mjeseci proba uslijedio je i prvi nastup uz otvaranje knjižnice u Domu kulture 22.12. 2006. godine. Već prvim nastupom zaslužile su prve pohvale i pobrale prve aplauze gledatelja. Entuzijazam je nadasve bio prisutan i on plesačice Majžica i danas krasi. Većina članica Majžica djeluje i u udruzi Skradska žena pod čijim okriljem rade od 2007. godine do danas.

Što se promijenilo nakon deset godina pitali smo predsjednicu udruge Skradska žena pod čijom kapom djeluju Majžice. „Danas smo starije 10 godina, željele bi da nam se pridruže mlađe generacije, žene i muškarci, čime bi se i budućnost Majžica činila sigurnijom. Kroz Majžice prošlo je tridesetak, najviše žena, našao se i poneki muški plesač, Tonček Kezele, i šteta je što ih nije bilo više. S današnjim brojem moramo biti zadovoljne jer ta aktivnost traži odricanje, vježbe i probe za nastupe. Danas nas vodi gđa. Danijela Štimac iz Delnica, koja je vođenje preuzela od gđe. Slavice Šporčić pred nešto manje od dvije godine. Starimo ali bi željela da Majžice i dalje plešu s još većim uspjehom…“, zaključila je gđa. Božičević, članica Majžica i predsjednica udruge Skradska žena.

Na svečanosti u Domu kulture prvo su nastupile slavljenice Majžice valcer polka spletom , a potom ženska klapa „Iskre“ s pjesmama Divojka je ruže brala, More snova i Uvik ću te svojim zvati, KUD „Zeleni vir“ domoljubnim pjesmama Bacit ću mandolinu, Moja Dalmacija i Kad si bila mala Mare, mlađa folkolrna skupina „Skračka deca“ spletom hrvatskih plesova, KUD „Frankopan“ skečom uz običaje žetve te pjesmom i plesom, muška klapa „RIS“ pjesmama Dobro jutro, Spoved i Projden kroz pasike, KUD „Izvor“ pjesmama i plesovima svoga kraja te Veseli pajdaši svirkom na heligonkama i gitarama svojih autorskih skladbi…

Nakon sat i pol programa Marija Božičević zahvalila je svima koji su pomagali rad Majžica te podijelila zahvalnice svima koji su doprinijeli, financijski ili na neki drugi način, funkcioniranju Majžica svih ovih 10 godina.