Ovog ljeta vijećnici Općine Skrad bavili su se pitanjem života i ponašanja mladih. Tako su postavljena pitanja koja se dotiču okupljanja mladih na školskom igralištu, dječjem parku kod stare škole, kod starog hotela i parku mladih. Naime to su mjesta gdje se mladi Skrajani najviše okupljaju, kako kroz tjedan no najviše kroz vikende. Sve bi bilo u redu da su ta okupljanja „normalna“ po shvaćanju nas, starije populacije žitelja Skrada. Nitko nema ništa protiv da se mladi druže i okupljaju no iza tih druženja ostaje mnogo smeća, vrećica i boca, čaša i opušaka. Uz to žitelji blizu tih mjesta gdje se događaju noćna okupljanja uz otvorene prozore ne spavaju do iza ponoći ali ne žele se zamjeriti mladima pa uglavnom zatvore prozore i potrpe takve noći.

Kroz ljeto je tih okupljanja puno više, više je mladih maloljetnika koji se vani zadržavaju i duže od zakonskih propisa. Uz to i roditelji su blaži u kontroli njihovih izlazaka tako da se uz konzumaciju alkohola događaju ispadi pojedinaca koji svoju snagu treniraju na okolišu. Tako su sprave koje su instalirane u dječjem parku, ljuljačke, drvena kućica, tobogan, klackalica djelom potpuno oštećene i predstavljaju opasnost za manju djecu kojima je taj dječji kutak i namijenjen. Ovih zadnjih mjeseci, kroz ljeto dječji park je najviše stradao i potrebna će biti potpuna obnova tog prostora.

Što kažu najodgovorniji za to, mladi

Pitali smo grupu mladih Skrajana što o tome misle. Tako oni kažu kako ne mogu utjecati na pojedince koji iskaljuju „bijes“ na ljuljačci, drvenoj kućici ili drugim objektima jer na tim okupljanjima neki popiju čašicu više a svatko drugačije reagira na alkohol. Takvi su uglavnom i omiljeni u društvu okupljene mladosti tako da ostali, nažalost, uglavnom šutke prelaze preko njihovih napadaja vandalizma.

Što bi mladi željeli od društva, Općine?

Ako je vjerovati njihovim mislima i razmišljanjima, oni traže svoj kutak pod „suncem“, njihove želje nisu velike, no ne žele da ih u odrastanju prate pogledi starijih. Poručuju starijima, i vi ste bili mladi, i vi ste radili nepodopštine, no tada su i stariji reagirali drugačije nego danas. Možda smo mi slobodniji u ponašanju, no za nas nema mjesta gdje bi zadovoljili svoje potrebe, jer svaka generacija ima svoje potrebe, za druženjem, za dokazivanjem, za malo „intime“ koja nam je potrebna. Mi koji imamo 14, 15, 16… godina malo smo drugačiji od recimo starije generacije članova udruge Initium…mi smo više za sebe oni za sebe. Znamo, da alkohol ne ide uz naše odrastanje, no teško je biti dio grupe ako ne probaš malo. Ako se distanciraš od grupe nemamo mogućnost priključiti se nekoj drugoj, jer nas nema puno, jednostavno te tada grupa izolira. Ako si drugačiji od grupe, tada ne postoji nešto drugo, neka druga grupa u Skradu, osim biti kod kuće i sjediti za računalom. Što izabrati u tom važnom dijelu života, odrastanja, prvih ljubavi, prve cigarete, prve čaše vina ili pive. Svi mi popijemo čašu, je li to dobro ili nije, no to je svugdje prisutno, svatko proba, nekom se svidi, nekom ne, to je uglavnom naša odluka, a roditelji ne nose za nama alkotester, kažu nam pazi sine ili kćeri što radiš… Tako razmišljaju mlađi Skrajani.

Jesmo li im mi stariji slab uzor?

Što učiniti i kako mladim generacijama olakšati odrastanje pozabavili su se vijećnici, predstavnici Odbora za brigu o djeci i mladeži, predstavnik MUP-a PP Delnice Krunoslav Jakoplić, predstavnik udruge Initium i jedan roditelj. Sastanak su inicirali vijećnici Općine Skrad Mira Đorđević i dr. Josip Grgurić. Okrugli stol „Dječje igralište – mjesto za igru ili problem Skrada“održan je u Domu kulture. Okrugli stol je organizirao Odbor za brigu o djeci i mladeži, zadužen za provedbu programa „Općina – prijatelj djece“.

Katarina Bertović, moderatorica okruglog stola, uvela je nazočne u problematiku istaknuvši kako dječje igralište samo po sebi nije problem Skrada nego ono što se na njemu događa u večernjim i noćnim satima. Gđa Đorđević je istaknula kako je žalosno što je okruglom stolu prisutno tako malo ljudi a sramotno što se većina udruga koje u svojim djelatnostima imaju brigu o djeci i mladeži nije odazvala.

Predstavnik MUP-a je izvijestio prisutne kako stanje na području Općine Skrad nije tako loše, no kako ipak postoji određen broj prijavljenih prekršaja što se tiče remećenja javnog reda i mira. U daljnjoj raspravi govorilo se o uzrocima takvog ponašanja mladih.

Zaključak okruglog stola su donesene odluke da se na dječjem igralištu poprave sprave i postavi ograda te da se oba dječja igrališta osvijetle. Također trebalo bi postaviti kamere na nekoliko lokacija u Skradu. Sudionici okruglog stola su zaključili kako je, unatoč malom odazivu mještana Skrada, sastanak ipak uspio te kako se treba krenuti malim koracima prema rješavanju problema zbog kojeg smo se okupili.

Zaključak

Stariji su iz ove priče za pojačanu kontrolu mladih, kuda se kreću, što rade, žele smanjiti nedozvoljene istupe i vandalizam na koji utječe alkohol u organizmu mladih „buntovnika“ koji znaju zaboraviti na kućni odgoj roditelja i uže obitelji. No je li to dovoljno kada većina djece danas ima bolji mobitel od roditelja, laptopi i tableti su im dio svakodnevice, a s druge strane zaboravlja se na zdrav život, kretanje, bavljenje sportom, planinarenje s obitelji… Najčešći izlasci mladih s obitelji su u robne centre i ispunjavanje dječjih želja…Od ovoga treba krenuti, djeca su naučena da mogu imati sve što požele, a to nisu naučila sama, skromnost u njihovim životima je bačena u zapećak. Životu ih treba učiti u roditeljskom domu, treba ih naučiti i obvezama, jer djeca i mladi bez obveza od malih nogu izrastaju bez osjećaja da trebaju raditi, da radom doprinose obitelji, zajednici a tada će i znati cijeniti što su im njihovi djedovi i bake, očevi i majke te zajednica dali na korištenje i uživanje. Mi odrasli, zajedno sa svim mogućim medijima i tehnologijom koju im dajemo, snosimo veći dio krivice za takva ponašanja. I tako dani odrastanja idu uz izreku „Moje dijete nije takvo“, no je li baš tako…