S velikom tugom smo primili vijest da je naš dragi Skrajan, Josip Joža Lončarić, preminuo 1. travnja u Zagrebu.

Josip Lončarić rođen je u Skradu, Osnovnu školu je pohađao u Skradu dok je Srednju školu malo pohađao, malo nije zbog ratnog vremena od 1941. pa do 1945. godine a redovitija nastava bila je od šestog razreda 1945. do osmog razreda 1948. u muškoj gimnaziji u Zagrebu. Josipu je dobro išla matematika i fizika te je 1948. upisao PMF te je diplomirao u lipnju 1953, teorijskim radom „Interakcija svjetlosti na metalima“.

Nakon dugogodišnje uspješne karijere koju je ostvario kao fizičar, radeći u IT industriji od samih začetaka, 1989. godine krenuo je sa sinom Boranom, u pionirski poduzetnički pothvat, te osnovao GDi (u to vrijeme GISDATA), jednu od prvih privatnih IT tvrtki u regiji.

Svojom pozitivnom energijom i vizijom, inovativnim, istraživačkim i stvaralačkim duhom, gospodin Joža dao je izniman doprinos IT industriji Hrvatske i regije te zaslužio reputaciju GIS/IT pionira na našim prostorima. Nakon 11 godina predanog rada za GDi, formalno se povukao 2000. godine, međutim ostao je u kontaktu sa kolegama i suradnicima prema kojima je uvijek gajio osobito poštovanje. Redovito je pratio zbivanja u tvrtki i trendove u tehnologiji, te neumorno dijelio ideje i vizije.

Uz GDi, pokretačka snaga gospodina Jože je bila i njegova snažna ljubav prema rodnom Gorskom kotaru i Skradu kojem se uvijek vraćao u potrazi za mirom, energijom i idejama. Volio je Skrad i Gorski kotar. Radio je za dobrobit svog voljenog kraja što naposljetku dokazuje radom na projektu „Rođenje Skrada“ kojeg je vrhunac bilo predstavljanje u kolovozu 2013. godine uz Dan Općine.

Svi mi koji smo imali čast upoznati gospodina Jožu i raditi s njim, pamtiti ćemo ga kao skromnog čovjeka, vizionara prepunog znanja i ideja ali i čovjeka bogatog toplinom kojom je nadahnjivao svoje suradnike. Gospodin Joža je bio čovjek posebne energije, kakav se rijetko sreće i zauvijek pamti.

JOŽA, NAJ TI JE LAHKA ZEMLJICA SKRAČKA KOJO SE EMOF TAKO RAD.

U IME SKRAJANA ISKRENA SUĆUT OBITELJI I POČIVAO U MIRU DRAGI JOŽA.

Posljednji ispraćaj će biti u subotu 11. travnja 2015. u 15 sati na mjesnom groblju u Skradu.