Turistička zajednica Općine Skrad i skradski Dom kulture bio je proteklog vikenda, predzadnjeg petka studenog domaćin, četvrte po redu, manifestacije “Goranska riječ kroz pjesmu i ples” koja je okupila „čuvare tradicije“ šest gradova i Općina Gorskog kotara, okupila je udruge i kulturno umjetnička društva koja rade na području kulturnog stvaralaštva i očuvanja goranskih običaja. U programu na sceni bila je zastupljena domaća riječ kroz nastup vokalnih skupina, pojedinaca, zborova, folklornih sekcija i glazbenih sastava uz pratnju heligonki i tamburica.

Skrad su predstavili pjevači KUD-a „Zeleni vir“ s tri skladbe, folklorna skupina „Majžice“ spletom valcera i polki, Nevenka Grgurić Delač svojim stihovima na dijalektu te mladi harmonikaš Vedran Jauk s tri polke, Vrbovsko Rajko Kovačić i Juraj Ružić svirkom na heligonki i gitari, Delnice plesnim spletom, recitacijama i scenskom igrom folklorna sekcija „Delnice“, pjevački zbor KUD-a Delnice skladbama o goranskim kućicama, Delnicama i Polanama, mješovita vokalna skupina „Aurora“ narodskim i modernim skladbama te učenica Marta Beljan s plesnom skupinom OŠ Ivana Gorana Kovačića pjesmom „Hooo-ruk polka“, Ravnu Goru pjevački zbor KUD-a „Gimpl“ prigodnim skladbama o Gorskom kotaru te Happy day, Lokve recitalom na dijalektu učenice OŠ i Mrkopalj Sandra Mladenić Gašparac tematskom pjesmom Čarobnjaci Mrkopaljci.

Skoro dvo i pol satni program vodio je goranski pisac i pjesnik, Delničanin Davor Grgurić. Uz vođenje programa Grgurić je izveo i svoje glazbene uratke na goranskoj ćakavici Pusto more i Sunčana.

Publika je pljeskom nagrađivala sve izvođače, a sada već tradicionalnu manifestaciju u studenom, otvorila je zamjenica načelnika Općine Skrad Natali Ribić rekavši kako se ovim susretima čuva i njeguje raznolikost goranskih dok se direktorica TZ Ivana Briški Đorđević na kraju programa zahvalila izvođačima koji su došli u Skrad, rekla kako Gorani imaju krasnu nematerijalnu baštinu i ujedno sve pozvala na iduću petu manifestaciju 2015. godine.

Na kraju svi su zajedno uz Sanju Petrušanec zapjevali pjesmu Gorski kotare moj.

Dvorana Doma kulture bila je popunjena gledateljima i Skrajanima i žiteljima Gorskog kotara a imalo se u dva i pol sata što vidjeti i čuti, moglo se zaista uživati u bogatstvu i raznolikosti goranskih dijalekata, pjesme, plesa, svirke, stihova i humora…