7. sjednica Općinskog vijeća Općine Skrad se održala u petak, 30. svibnja 2014. godine s početkom u 18,00 sati u vijećnici Općine Skrad kojoj su prisustvovali svi vijećnici osim vijećnika Dubravka Grpca.

Važno je spomenuti riječi načelnika Damira Grgurića kako je ovo godina u kojoj će se vraćati proračunski minus iz 2013. godine od 440 tisuća kn, kako će do kraja godine Proračun biti u minusu od blizu 500 tisuća kn zbog manjeg priljeva poreza na dohodak, a ako u 2015. godinu Općina uđe bez brdsko planinskog zakona, tada se očekuje još manjak od oko 300 do 400 tisuća kn, odnosno proračun bi pao za 800 do 900 tisuća kn. Gdje će se i kome uzeti, prvo JUO-u, načelnik će biti volonter, plaće će se smanjiti, udruge će ostati bez novca kao i PINS i TZ Općine Skrad, bit će teška jesen…

Sjednica je započela aktualnim satom u kojem je vijećnik dr. josip Grgurić predložio da se vijećnici odreknu vijećničke naknade od današnje sjednice u korist poplavljenih Slavonaca što je jednoglasno i prihvaćeno. Potom je vijećnik Milivoj Rupe pitao kada će se isplatiti zakašnjele vijećničke naknade, vijećnica Melita Rački Burić pitala je što će biti s geronto domaćicama, vijećnica Katarina Bertović pitala je hoće li početi radovi na premještanju dječjeg vrtića i uređenja dječjeg igrališta, vijećnica Mira Đorđević pitala je kako riješiti ulazak divljači u naselja te kako PINS troši sredstva koja dobiva od Općine i raznih fondova, te što je s poljoprivrednom zadrugom Pahulja, dok je vijećnik Hrvoje Đaković pitao što je s izmjenama žarulja javne rasvjete koja ne svijetle…

Načelnik Grgurić odgovorio je da će zaostale naknade biti isplaćene do kraja godine, kako se vrši anketa potreba za geronto domaćicama u Općini Skrad prema novim kriterijima (novčani cenzusi) uz opasku kako će država djecu prisiliti da uzdržavaju svoje roditelje ili će se djeca odricati imovine kako bi se njihovi roditelji mogli uzdržavati na račun države…, uređenje prostora vrtića u prizemlju stare škole započet će završetkom nastavne godine, od kraja lipnja, o ulasku divljači će se odaslati dopis lovačkim društvima s područja Općine Skrad i LS Hrvatske. PINS je dao izvješće o radu u prošloj godini, od općine je dobio 50 tisuća kn, a ostalo su priskrbili apliciranjem projekata prema raznim institucijama. Poljoprivredna zadruga Pahulja osnovana je da bi nezaposlene žene radom u zadruzi ostvarile određenu zaradu, no bez rada nema zarade. Samostalnim radom žene su trebale početi zarađivati no do toga nije došlo… Ako rasvjeta negdje ne radi to je zbog obima posla koji ima HEP nakon ledene nepogode u Gorskom kotaru, a uskoro ćemo imati novog koncesionara za tu uslugu pa će se to riješiti…rekao je načelnik Grgurić.

Završetkom aktualnog sata vijećnici su usvojili zapisnik sa 6. sjednice Općinskog vijeća Općine Skrad, Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Skrad za 2013.g., Izvješće o radu Općinskog načelnika za period od 01. srpnja do 31. prosinca 2013.g. uz kritiku dr. Grgurića kako on nije proaktivan, Odluku o prvoj izmjeni i dopuni Proračuna Općine Skrad za 2014. godinu kojom je Proračun posložen prema novoj metodologiji izrade Proračuna, Izvješće o izvršenju tekuće proračunske pričuve od 01.01. do 31.03.2014.g., Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Općine Skrad za 2014.g., Odluku o imenovanju Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda (Josip Crnković, Anton Mance, Josip Grgurić, Danijel Bertović, Saša Gorupić i Igor Bukovac).

Vijećnici su usvojili i dugoročne programe do 2017. godine, Odbora za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i graditeljstvo za 2013.-2017.g., Odbora za gospodarski razvoj, turizam, malo i srednje poduzetništvo za 2013.-2017.g. i Odbora za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost za 2013.-2017.g. Savez izviđača Pule dostavio je Pismo namjere za najam doma u Bukov Vrhu te je nakon rasprave odlučeno da komisija u sastavu načelnik Damir Grgurić, predsjednik vijeća Ivan Crnković, Melita Rački Burić i Igor Bukovac dogovore sastanak s mještanima Bukovog vrha i dogovore najam seoskog Doma. Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu PGŽ će promijeniti ime u Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ a vijećnici su upoznati i s njihovim izvješćem o radu.