Proračunom za 2014. godinu Turističkoj zajednici Općine Skrad i PINS-u pripast će za osnovnu djelatnost 65 tisuća, odnosno 70 tisuća kn. Uz ta sredstva za turističku promidžbu izdvojit će se 20 tisuća kn, za plan razvoja turizma 50 tisuća kn, za projektnu dokumentaciju turističke žičare Skrad-Zeleni vir 50 tisuća kn dok će PINS za organizaciju Gorskog sajma dobiti 15 tisuća kn, sufinanciranje nabave sadnica 10 tisuća kn te za program poticanja razvoja malog gospodarstva 20 tisuća kn.

No da li će biti dovoljno sredstava za osnovno, plaće i funkcioniranje TZ i PINS-a, pitanje je koje smo postavili a direktorici TZ i predsjedniku uprave PINS-a. Ako se priđe računici tada bi TZ s plaćom trebala biti na minimalcu a djelatnici PINS-a i ispod toga, ukoliko ne povuku iz EU ili domaćih izvora dodatna sredstva. Na to pitanje dobili smo odgovor prvih osoba dviju tvrtki, Danijela Bertovića i Ivane Briški Đorđević.

Danijel Bertović tako kaže:“Kao i svaka prethodna godina i ova će u našem poslovanju zahtijevati velika odricanja i prilagodbe trenutnoj situaciji. U PINS-u smo očekivali smanjenje iznosa financiranja, naime i cjelovita situacija o našem okruženju nije poslovno obećavajuća. Ali i proteklih godina iznos kojim je Općina sufinancirala PINS uvijek je rebalansom proračuna bio umanjivan od prvotno predviđenih sredstava, tako da je naš osnivač i u 2013. godini imao učešće u financiranju PINS-a od 10%.

Sve ostalo stvoreno je radom djelatnika PINS-a na raznim, prvenstveno EU projektima. Tijekom 2014. provodit ćemo 3 EU projekta (2 već započeta) i 1 novi na prekograničnom programu Hrvatska Slovenija, koji nam je prihvaćen za financiranje krajem protekle godine. U ocjenjivanju imamo još 3 EU projekta pa se nadamo da će barem jedan biti prihvaćen za financiranje. Možda bi EU projekata bilo i više ali smo ograničeni financijama, budući da se za sve EU projekte traži minimalno 15% vlastitih sredstava ili se trebaju financirati unaprijed, a to nam počinje predstavljati problem jer se udio osnivača u financiranju smanjuje.

U PINS-u također radimo na pružanju čim većeg broja usluga poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave, te ćemo pokušati povećati prihode i na taj način. Tu nam na ruku idu novi EU natječaji koji su se počeli otvarati. Imamo plan B koji smo već ranije pripremili jer smo očekivali ovakav razvoj situacije, te se nadamo da će nam se poklopiti neki projekti kako bi i ovu godinu uspješno završili.“

Ivana Briški Đorđević dodaje:“Smanjenje proračunskih sredstva za 2014. godinu nije iznenađenje i na to su svi proračunski korisnici trebali biti spremni. Unatoč sveopćoj krizi i recesiji koja nas je posljednjih godina zahvatila, Turistička zajednica Skrad već nekoliko godina unazad promišljala je kako se čim više skinuti sa proračunskih “jasli” i zbog toga smo prošle godine preuzeli dio aktivnosti oko dovođenja gostiju i izletnika u Zeleni vir kao i brigu o održavanju staza i šetnica te o daljnjim investicijama na tom prostoru.

Vjerujem da ćemo uz puno truda, aktivnosti i zalaganja u 2014. godini imati puno bolje rezultate u izletištu Zeleni vir, mislim pritom na broj dolazaka posjetitelja, grupa, školskih izleta i drugih skupina te bi se prihodima od prodaje ulaznica nadomjestio taj “manjak” sredstava iz proračuna lokalne samouprave, što je bila i naša prvobitna ideja, kako bi čim više rasteretili proračun Općine.

Smatram da je veći dio prihoda nužno investirati u obnovu i održavanje infrastrukture za kojom pojedini dijelovi u izletištu Zeleni vir doslovce vape. Htjela bih još dodati da Turistička zajednica Skrad za provođenje projekata i aktivnosti iz godišnjeg Plana rada pošalje na razne natječaje pri Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici, TZ Kvarnera i PGŽ priličan broj projekata koji svake godine donose oko 100.000 kn koristi Zajednici. Vjerujem da ćemo i u 2014. godini uspjeti realizirati približno taj iznos.“

Tako promišljaju prvi ljudi PINS-a i TZ te prema njihovim riječima može s očekivati teška, rovovska borba za sredstva iz raznih fondova EU i Hrvatske. No bitno je da oni ne odustaju lako što je za pohvalu čime, naročito djelatnici PINS-a, mogu mirnije raditi u 2014. godini, dok rad TZ dijelom ovisi i o posjetu Izletištu Zeleni vir. No prema svemu rečenom za njih vrijedi Krležin stih „Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo. pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu.“