Britanska korporacija AD COR provela je istraživanje razvojnog potencijala hrvatskih općina i gradova. Uspoređujući njih 556 prema prirodnim, društvenim i privrednim faktorima kroz 135 parametara u četverogodišnjem razdoblju (2007.-2011. godine) stvorena je lista naj (bez)perspektivnijih samouprava. U AD COR-u kažu da su parametri bili različiti – od broja novorođene muške djece do broja razvedenih brakova, te od broja poljoprivrednika do broja izdanih građevinskih dozvola a slična istraživanja su uz Hrvatsku obuhvatila Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Grčku, Bugarsku i Rumunjsku.

U Gorskom kotaru najbolje je plasirana Ravna Gora koja je 282., Mrkopalj 314., Delnice 317., Skrad 341., Čabar 370., Vrbovsko 395., Fužine 435., Lokve 436., a među zadnjih jedanaest najbesperspektivnijih nalaze se Brod Moravice koje su zauzele 546. mjesto.

Ako se pogleda naša županija tada je Kostrena apsolutni pobjednik istraživanja na prvom mjestu, Malinska, Krk, Bakar od 40 do 52 mjesta, Viškovo i Čavle od 86 do 94 mjesta te grad Rijeka na 135 mjestu. Može se zaključiti kako gradovi i općine oko Rijeke dobro kotiraju na ljestvici te se vidi da cjelokupna zajednica tog područja ima dobre razvojne potencijale.

Nasuprot tome Gorski kotar lagano umire što je pokazao i broj upisanih učenika prvog razreda u ovoj školskoj godini. Ako je suditi po ljestvici AD COR-a goranske općine, posebno općina Brod Moravice, morat će što prije promijeniti svoje lokalne politike, pokušati pratiti potrebe tržišta te ubrzati gospodarski razvoj koji će donijeti nova radna mjesta kojima će se zadržati mlade školovane Gorane, jer u protivnom Gorski kotar postat će veliki starački dom…što je već skoro i sada jer prosječna starost Gorana je već sada oko 50 godina…

Cijelu ljestvicu možete pogledati na linku: KLIKNI

Tablica stanovništvo Gorskog kotara na linku: KLIKNI