Zadnja sjednica Općinskog vijeća pamtit će se prijevremenim odlaskom nekog vijećnika sa sjednice u zadnja tri saziva vijeća. Godišnjim obračunom Proračuna po kojemu su prihodi bili 4,44 milijuna kuna (76,8 posto) a rashodi oko 5 milijuna kuna (86,7 posto) Općina je poslovala s minusom od oko 80 tisuća kuna u prošloj godini, ostvarila je manjak prihoda od blizu 800 tisuća kuna a veći dio zasluga za to imaju država i Županija od kojih su izostale veće kapitalne pomoći. Do verbalnog „obračuna“ SDP-ovog vijećnika Duška Zatezala i načelnika Damira Grgurića došlo je nakon pitanja SDP-ovog vijećnika Zatezala zašto su za 2012. godinu smanjena sredstva biatlonskom klubu za 50 posto (s 20 tisuća na 10 tisuća kn) i skijaškom klubu za 25 posto (s 80 na 60 tisuća kn) uz obrazloženje kako je biatlon skup sport, kako nema oružja, kako uspoređujući biatlon s šahom koji dobiva ista sredstva…

Načelnik Grgurić odgovorio je protupitanjem, koliko je biatlonaca u klubu, koliko je u 2012. godini na natjecanjima sudjelovalo natjecatelja, na što Zatezalo pokušava dokazati suprotno, kako se bi trebale poštovati donijete proračunske stavke, kako biatlonski klub nema adekvatne opreme, dok načelnik ostaje pri tvrdnji da se prema broju natjecatelja i rezultatima izdvaja dovoljno te u tu priču dodaje i financiranje skijaškog kluba, nogometnog kluba, uspoređuje koliko koji klub ima članova, komparira podatke s drugim goranskim klubovima, te zaključuje kako druge goranske općine prema visini proračuna i broju natjecatelja daju puno manje sredstava.

Načelnik Grgurić skreće s samog pitanja i uz svoj odgovor pita vijećnika Zatezala kako da u izvješćima klubova nema troškova trenera, aludirajući na Zatezalov trenerski rad u ski i biatlon klubu. Odgovor pogađa vijećnika Zatezala koji kaže kako je odgovor načelnika nizak i bezobrazan, kako su to niski udarci prema njemu, kao vijećniku i sportskom djelatniku, prema radu skijaša i biatlonaca, te nakon kratkog vremena napušta sjednicu rekavši kako više ne može trpiti nekulturno ponašanje i izjave načelnika.

Po prihvaćanju Godišnjeg obračuna Proračuna Općine za prošlu godinu, koji je ostvaren na prihodovnoj strani s 77 posto (oko 4,45 milijuna kn) i rashodovnoj strani s 86,7 posto (oko 5 milijuna kuna) i koji je uzburkao sjednicu, prihvaćena su izvješća o ostvarenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, održavanja komunalne infrastrukture i korištenja sredstava šumskog doprinosa, sve za 2012. godinu.

Vijećnici su temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi prihvatili novi Statut općine Skrad, kojim će novi saziv Općinskog vijeća brojiti 11 članova, referendum po pojedinim pitanjima ili opoziva načelnika i zamjenika moći će se provesti ako 20 posto birača podnese zahtjev, sjednice Općinskog vijeća su javne, mogu prisustvovati mediji dok se javnost rada načelnika osigurava kroz mjesečne konferencije za medije.

Vijećnici su prihvatili utemeljenje Zavičajne zbirke Općine Skrad nakon širokog obrazloženja koje je dao mr.sc. Vladimir Mance u ime tročlanog odbora (Vladimir Mance, Josip Lončarić i Miljenko Pandžić) rekavši kako će Zbirkom oživjeti i dobiti kultura čime će se na jednom mjestu naći cjelovita prošlost Skrada na vidjelo budućim generacijama.

Vikend naselje Hlevci dobit će urbanistički plan uređenja koji financiraju zainteresirani pojedinci dok će PINS Skrad od Općine dobiti kreditno jamstvo kojim PINS kreće prema dugoročnoj financijskoj neovisnosti u svom radu. Kreditnim sredstvima od oko 600 tisuća kn od HBOR-a PINS bi osigurao svoju likvidnost do dobivanja sredstava iz EU proračuna od oko 97 tisuća Eura.

Izvješća o radu odbora Općinskog vijeća za 2011. godinu kritizirao je dr. Josip Grgurić rekavši kako je u ovom vijeću prisutan nedemokratski rad, kako javni mediji korektno ne izvještavaju javnost, kako se u četiri godine odbori nisu sastajali uz izuzetak odbora Gradovi i općine prijatelj djece, kako pola odbora nije podnijelo izvješća, kako bi odbori trebali svojim prijedlozima pozitivno utjecati na odluke vijeća, kako su neke odluke (zakup Šiljara) nestatutarne, kako se u četiri godine nije u turizmu ništa napravilo, kako je turizam jedina šansa za ovu Općinu…“Rezultati pokazuju da se u Skradu nije ništa u zadnje četiri godine desilo, osim što se porušio stari park,“ zaključio je dr. Grgurić.

Na riječi rušenja starog parka načelnik burno reagira rekavši kako više ne može slušati priču o parku:“Nalog ste vi dali, gospodine Grguriću…“ te dodao što je učinjeno zadnje četiri godine. “Mi smo uredili staze prema Zelenom viru, mlin na rijeci Dobri, potakli smo otvaranje restorana u Skradu… a vi u osam godina ništa. Vi ste Šiljar zakopali… Narod će reći jesmo li što napravili i neka nas kazni na izborima ako nismo ništa napravili,“ zaključio je načelnik Grgurić.

Pred kraj sjednice načelnik Grgurić je pohvalio rad Obrta „Manda“ u zimskom čišćenju cesta, rekavši, „odradili su lavovski svoj dio posla, skidam im kapu“, dok je predsjednik Vijeća Crnković dodao kako im u sljedećoj godini treba priznati reference u natječaju za dobivanje koncesije. Uz to restoranu Viktorija prihvaćena je zamolba za oslobađanje od komunalne naknade.

Predsjednik Vijeća Ivan Crnković, kojemu je zadnja sjednica možda bila i najteža što se tiče vođenja, je na kraju prije raspuštanja Vijeća rekao:“Zahvalio bi svim vijećnicima na radu, koliko su naši rezultati bili uspješni procijenit će mještani na izborima. Evo po zadnjim informacijama nadam se da će benzinska pumpa ostati raditi kao i do sada. Ipak smo radili na dobrobit Skrada, a država i županija bi nam trebala pomoći u tome. Svima želim uspjeh na lokalnim izborima“.

Načelnik Damir Grgurić na kraju svog četverogodišnjeg mandata zaključuje:“Da nije bilo demokratičnosti i parlamentarizma u radu vijeća i mom radu već davno bi me stisnuli organi uprave no svi nalazi inspekcija su uredni. Radio sam u skladu sa zakonom, za dobrobit žitelja Općine Skrad, ništa u mom radu nije bilo sporno. Doktore Grguriću, znam da je teško sjediti u opoziciji jer i ja sam sjedio u opoziciji, pa ako osvojite izbore vi ćete raditi po svome…“