Turistička zajednica Općine Skrad i skradski Dom kulture bio je zadnjeg vikenda studenog domaćin, druge po redu, manifestacije ”Goranska riječ kroz pjesmu i ples” koja je okupila šest gradova i Općina Gorskog kotara. Manifestacija je zamišljena kao kulturno turistička te je okupila udruge i kulturno umjetnička društva koja djeluju na području kulturnog stvaralaštva.

U programu na sceni bila je zastupljena domaća riječ kroz nastup vokalnih skupina, zborova, folklornih sekcija i glazbenih sastava uz pratnju heligonki i tamburica. Na manifestaciji se predstavila i glumačka skupina iz Vrbovskog sa svojom humoreskom na dijalektu.

Skrad su predstavili pjevači KUD-a „Zeleni vir“ i folklorna skupina „Majžice“ uz pratnju „Veselih pajdaša“, folklorna skupina „Skračka deca“ te Nevenka Grgurić Delač svojim stihovima na dijalektu, Fužine mješoviti pjevački zbor KUD-a „Vrelo“, Vrbovsko KUD „Frankopan“ te Rajko Kovačić i Juraj Ružić na heligonki i gitari, Delnice folklorna sekcija i pjevački zbor KUD-a Delnice, mješovita vokalna skupina „Aurora“ i pjesnikinja Slavica Grgurić Pajnić, Ravnu Goru pjevački zbor KUD-a „Gimpl“, Lokve lokvarske mažoretkinje.

Skoro dva i pol satni program vodio je goranski pisac i pjesnik, Delničanin Davor Grgurić. Uz vođenje programa Grgurić je izveo i svoje glazbene uratke na dijalektu. Publika je pljeskom nagrađivala sve izvođače, a sada već tradicionalnu manifestaciju u studenom, otvorila je zamjenica načelnika Općine Skrad Mira Đorđević rekavši kako ovakve manifestacije okupljaju Gorane koji ovime predstavljaju raznolikost svojih lokalnih običaja i bogatu kulturnu baštinu te ju ujedno štite od zaborava dok se direktorica TZ Ivana Briški Đorđević zahvalila izvođačima koji su došli u Skrad i ujedno ih pozvala na iduću manifestaciju 2013. godine.

Šteta je da program nije vidjelo više mještana Skrada jer u Skradu ima života, mladih, srednjih i starijih obitelji kao i žitelja Gorskog kotara. Je li loše vrijeme kumovalo posjeti ili sad već ustaljena skradska pasivnost prema kulturnim događanjima, to neka se pitaju oni koji su ostali kod svojih kuća jer u dvorani Doma kulture je bilo neispunjenih mjesta, a imalo se što vidjeti i čuti, moglo se zaista uživati u bogatstvu i raznolikosti programa, pjesme, plesa, svirke, stihova i humora i sve to na goranski način.