Osam dana prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Njome započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada u 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Cvjetnica, uvod u to slavlje održana je u crkvi Sv. Antuna.

Sadržaj Cvjetnice otkrio je vlč. Porkulabić pozdravom kojim je započeo vjernički susret u crkvi:“Danas se skupljamo kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova. Isus je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.“

Misa Cvjetnice imala je dva posebna obreda: prvi je bio blagoslov maslinovih i lovorovih grančica, koji je vjernike prisjetio na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem,a misa je bila u drugom dijelu posvećena izvještaju o Isusovoj muci. Tim obredima izražena su dva glavna oblika vazmenog otajstva, Isusovo bolno umiranje i uskrsna pobjeda.

Običaj je nositi maslinove grančice u svoje domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti. Te graničice ostavljaju se u kući i nakon što su se osušile. Ovaj je običaj strogo kršćanski, te su svi vjernici ponijeli blagoslovljene grančice svojim kućama.