U Skradu je Društvo Goranin iz Zagreba održalo radni sastanak uz prisustvovanje dvaju čelnika lokalnih samouprava, gradonačelnika Delnica Marijana Plešea i načelnika Skrada Damira Grgurića, prof. dr. Josipa Grgurića, Branka Pintara iz Društva Gorana Rijeka te predstavnica TZ Vrbovsko i Skrada, Tatjane Kušić i Ivane Briški Đorđević.

Predsjednik Gorana iz Zagreba Žarko Delač pozdravio je prisutne i ukratko ih upoznao s dijelom programa koji će se realizirati ove godine u suradnji s Turističkim zajednicama gradova i općina Gorskog kotara. „Gorski kotar u metropoli; Zeleno srce u Osijeku; Lujzinski sajam u Karlovcu; Večer Gorana i prijatelja Gorskog kotara u Zagrebu; 5. međunarodni festival heligonki u Zagrebu te 10. goranski adventski susret u Zagrebu…dio je manifestacija kojim želimo Gorski kotar približiti široj javnosti Hrvatske i šire,“ zaključio je Delač.

O organizaciji manifestacija šire su goste upoznali nositelji organizacija Božena Zakošek, Dražen Štiglić, Zlatko Mihelčić, Antun Poje i Silko Štefančić dok je Delač dodao kako se priprema, organizacija snimanja milenijske fotografije i akcija za Ginisovu knjigu rekorda, organizacija otvorenog prvenstva Hrvatske u uličnom šahu, preuređenje društvene prostorije i otvaranje Goranskog info punkta koji bi bio cjelodnevno otvoren i dostupan Zagrepčanima te obilježavanje 80-te obljetnice osnivanja društva Gorana u Zagrebu.

Završetkom radnog dijela sastanka otvorena je rasprava o mogućnostima suradnje i čvršćeg povezivanja Gorana i zagrebačkih Gorana te je pritom dr. Emil Štajduhar ponudio pomoć u rješavanju nekih pitanja koja se tiču Hitne službe u Gorskom kotaru, trase željezničke pruge kroz Gorski kotar te utjecaja na promjene zakona o šumama kojim bi Goranima ostalo više od iskorištavanja šuma.

Gradonačelnik Delnica Pleše je rekao:“Gorani znaju svoje probleme no nitko ih u državi ne doživljava ozbiljno usprkos katastrofalnih demografskih kretanja. Gorani ne izlaze na ulicu i tamo rješavaju svoje probleme. Previše je mira, dostojanstva i dobrote u njima. Strpljivo trpe i čekaju bolje sutra, no bojim se da ne bude prekasno.“

Dr. Josip Grgurić upoznao je prisutne s aktivnostima koje se vode k ostvarenju projekta Gorski kotar-prijatelj djece, kojim bi regija Gorski kotar bila prva regija u Europi s takvim predznakom te bi se ona predstavila na internacionalnoj konferenciji u Zagrebu krajem mjeseca rujna ove godine.

Nedolazak većeg dijela (jedan dio se opravdao) vodećih ljudi goranskih samouprava, direktora i direktorica Turističkih zajednica goranskih gradova i općina, direktorice TZ PGŽ, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture gospodinu Zlatka Komadine, saborske zastupnice gđa. Nade Turina Đurić, dožupana PGŽ prof. dr. Vidoja Vujića, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića nije okrnjio radni sastanak no izgubio je na težini jer su se u srcu Gorskog kotara mogla pokrenuti neka strateška pitanja opstanka kako svi znaju reći Zelenog srca Hrvatske koje sve više krvari i traži strukturne i zakonske promjene kojima bi se zaustavili negativni procesi koji konstantno iz godine u godinu umrtvljavaju pluća Hrvatske.

Nakon sastanka za sve okupljene organizirana je rekreacija u kuglani Zeleni vir te prigodni ručak u restoranu Viktorija.