Glavna točka zadnje ovogodišnje sjednice Općinskog vijeća Općine Skrad bila je donošenje Proračuna za 2012. godinu. U izradi Proračuna Općina Skrad računa i na potpore države i Primorsko goranske županije te bi on trebao iznositi preko 7,38 milijuna kn i po stavkama je vrlo sličan Proračunu iz 2011.

U raspravi vijećnik Duško Zatezalo rekao je kako će 2012-ta biti zanimljiva godina, podržao je većinu stavki Proračuna no nije bio zadovoljan s stavkama koje su vezane uz razvoj gospodarstva i turizma, jer Skradu su potrebne velike promjene da bi se krenulo nabolje.

Vijećnik Šime Jaška rekao je kako smatra da ima previše ljudi kojima su potrebne socijalne potpore na što su reagirali načelnik Damir Grgurić i predsjednik Vijeća Ivan Crnković rekavši kako oni ne odlučuju o tome već to radi socijalna služba i Centar za socijalnu skrb. „Istina je da je danas socijalna pomoć potrebna sve većem broju naših sugrađana,“ zaključio je Crnković.

Uz pet glasova za, dva suzdržana i jedan protiv usvojen je Proračun za 2012. godinu.

U sljedećoj će godini cijena vode biti oko 28 lipa jeftinija nego dosad što je vijećnicima obrazložio direktor Komunalca Boro Tomić. Zbog promjena naknade koja je dosad bila u cijeni vode i koja će se po novom zakonu u obračunu vode posebno prikazivati voda će pojeftiniti u 2012. godini. Naknadu za izgradnju regionalnog vodovoda zamijenit će naknada za razvoj od 1.20 kn koja se obračunava bez PDV-a te će to dovesti do smanjenja cijene vode.

U raspravi se dr. Josip Grgurić založio na vodoopskrbni sustav bez azbestnih cijevi, na moguće ekonomsko iskorištavanje voda Gorskog kotara, na što je Tomić dao odgovor kako zasad, zbog postojećih zakona, nije moguća ekonomska eksploatacija vode.

Na pitanje zamjenice načelnika Mire Đorđević o kašnjenju radova na sustavu odvodnje u Skradu Tomić je podrobno obrazložio problematiku građenja ove godine rekavši kako se uz sustav odvodnje paralelno u isti kanal uz odvodnju postavljala i nova vodovodna mreža te priključci na domaćinstva što je usporilo radove koji su se trebali završiti do kraja studenog.

„Ne bježim od odgovornosti u realizaciji projekta odvodnje no dodatni radovi na vodoopskrbi i priključcima domaćinstava usporili su završetak radova a uz to kasnilo se s početkom radova oko mjesec dana, koji su trebali započeti u svibnju. U tom vremenu, treba istaknuti, mještani tog dijela naselja Skrada nisu na duže vrijeme ostajali bez vode jer se o tome posebno vodilo računa,“ zaključio je Tomić.

U aktualnom satu vijećnik Zatezalo pitao je načelnika što ima novog u realizaciji projekta Šiljar. Načelnik Grgurić je rekao kako zna da je Šiljar osiguran, kako se čistio okoliš i vršilo ostakljivanje razbijenih prozora te kako se izrađuju projekti . No Grgurić nije posve zadovoljan dinamikom radova, boji se problema „famozne“ čestice koja je projekt Šiljar srušila i prethodnoj vlasti, ali i skinula s vlasti.

Na potezu je po svemu sudeći zakupac Šiljara koji bi trebao predstaviti sljedeće korake vijećnicima a možda i građanima Skrada, te ih uvjeriti u iskrenost nakane da Šiljar postane mjesto gdje će mnogi Skrajani dobiti radno mjesto u dogledno vrijeme.

Dr. Grgurić pitao je predsjednika Vijeća misli li demokratizirati rad Vijeća postavljanjem oporbenih vijećnika u općinske odbore i dati im veću ulogu u radu istih te što se poduzelo po pitanju procedure u natječaju za Šiljar.. Crnković je odgovorio kako su oporbeni kandidati uključeni u rad odbora dok će se pitanje procedure razjasniti nakon izbora člana u komisiju za tumačenje poslovnika.

Završetkom aktualnog sata vijećnici su odradili 25 točaka dnevnog reda. Prvo su prihvaćene druge izmjene i dopune Proračuna za 2011. godinu a o pojedinim stavkama proračuna pojašnjenje je dao načelnik Grgurić. Proračun je u 2011. godini ostvaren s 6,25 milijuna kn, što je nešto manje nego je planirano .

U raspravi prije usvajanja ovogodišnjeg Proračuna dr. Grgurić je potencirao značaj turizma za razvoj Skrada, želio bi vidjeti izvješća TZ i PINS-a, koji se financiraju iz Proračuna kao i operativni plan razvoja turizma.

Zatezalo je dodao kako nema razvojnih planova i projekata koji su potrebni Skradu, a jedan od tih se veže uz turizam zaključivši: „Nama je bio turizam prioritet a vama je gospodarstvo“.

Načelnik Grgurić je na raspravu oporbenih vijećnika odgovorio kako Općina sama ne može zaustaviti negativne procese u Skradu. „To je naša zbilja, ni vi je niste mogli promijeniti a ni mi je ne možemo. Potrebna nam je direktna pomoć države u oporavku Skrada i Gorskog kotara,“ zaključio je Grgurić. O nekim infrastrukturnim objektima, skijalištu npr. rečeno je kako nije problem žičara već zemljište gdje bi se ona postavila. „Imali ste se prilike uvjeriti u to kosidbom, malčanjem staze za skijaško trčanje jesenas na Sevskim njivama, „ dodao je još načelnik Grgurić.

Na kraju sjednice predsjednik Vijeća Crnković svima je zaželio ugodnu i zdravu 2012-tu godinu.