Sedmi Gorski sajam – sajam malog i srednjeg poduzetništva Gorskog kotara ispunio je očekivanja organizatora, LRA PINS Skrad kao i gostiju koji su prisustvovali ovogodišnjoj jednodnevnoj manifestaciji u skradskom Domu kulture. Ove godine posjetiocima su se predstavili proizvođači tipičnih goranskih proizvoda, drva, meda, voća i voćnih prerađevina, likera, rakija i sušenoga voća, proizvođači suvenira s područja gradova Delnica, Čabra i Vrbovskog, općina Mrkoplja, Ravne Gore, Lokava, Brod Moravica, Fužina, Vunarice Gorskog kotara, udruga žena iz Skrada, udruga Maxima-Educa iz Lokava, učeničke zadruge iz Broda na Kupi, Brod Moravica i Skrada, Dom Turnić – podružnica Radočaj, OPM Koncept, Udruga Lujzijana, Dnevni boravak i Društvo Naša djeca Brod Moravice, TZ Gorskog kotara, udruga Initium, udruga Turanj Brod Moravice, HP-Pošta Skrad, Vimont iz Ravne Gore, LRA PINS Skrad, Hrvatska poljoprivredna komora-područni ured Delnice, HBOR- podružnica Rijeka, više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta te turističke i sportske agencije, Montetravel iz Skrada, Mostići – paintbal iz Vrata i ASK Veprovi iz Čabra. Sve izlagače, goste i posjetitelje sajma pozdravio je Danijel Bertović, predsjednik Uprave PINS-a, zahvalivši se Općini Skrad, udruzi Skradska žena i svima koji su izložili svoje proizvode ili usluge na ovogodišnjem sajmu.

Sajam je otvorio načelnik Općine Skrad Damir Grgurić koji je uputio pozdrav svim prisutnima te gostima sajma, a posebno obrtnicima koji su se u velikom broju odazvali i pokazali svoje proizvode i uratke. Prisutne izlagače i posjetioce sajma u ime HGK Primorsko goranske županije pozdravio je Vinko Mičetić.

Po otvaranju gosti su u pratnji domaćina obišli štandove, razgovarali s izlagačima, kušali njihove proizvode, saslušali koji ih problemi muče… Nakon obilaska štandova posjetiteljima i obrtnicima su se PPT prezentacijama predstavili OPM Koncept, udruga Lujzijana, turistička agencija Montetravel, Gorski tok, OPG Lavanda Amadea Natura i udruga Initium. OPM Koncept predstavio je projekt fotonaponskih sustava, Udruga Lujzijana projekt Karoline i Lujzijane, Montetravel rad turističke agencije i projekt objedinjavanja ponude i smještaja Gorskog kotara, Gorski tok ponudu adrenalinskih sportova, raftinga, kanua, kajaka…, OPG Lavanda proizvode od lavande, Amadea Natura ljekovite proizvode od iglica jele, dok je udruga Initium prezentirala svoje rezultate i buduće planove.

KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

U kulturno umjetničkom programu učestvovale su folkorne skupine „Skračka deca“ i „Majžice“ koje su se predstavila s nekoliko spletova narodnih kola te valcera i polki. Vokalni ansambl KGU Delnice predstavio se obradama domaćih i stranih pjesama dok se KUD Lipica iz Brod Moravica predstavio instrumentalno-vokalnim izvedbama popularnih starih i narodskih pjesama. Kulturno umjetnički program zaključila je grupa Atmosfera rock pjesmama iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

DOJMOVI SA SAJMA

Ove godine prvi put je na sajmu turistička agencija Montetravel. Njena vlasnica Ivana Delač kaže kako je, još od studentskih dana, dugo razmišljala o turizmu u Gorskom kotaru. „Želim pokrenuti turizam u Gorskom kotaru, nuditi Gorski kotar kao cjelinu, želim dovesti ljude u ovaj kraj. S druge strane Goranima nudimo skijanje u Sloveniji i Italiji. Poteškoće su vezane uz sporost administracije i turističke infrastrukture koje u Gorskom kotaru nema dovoljno,“ zaključila je simpatična i sigurna u svoje buduće planove Ivana Delač.

Udruga Skradska žena, prisutna je bila na svih sedam sajmova dosad. Ove je godine prikazala običaje vjenčanja u skradskom kraju te se u Lovačkoj sobi moglo naći muške i ženske odjeće, hlača, košulja, suknji, cipela, „dote“ koju je žena donosila u kuću, posuđa, servisa za rakiju, vino, pribora za jelo. Na svečarskom stolu našli su se i starinski kolači i torte, domaća rakija i vino. Više stolova bilo je prekriveno starim slikama s vjenčanja, od kojih su neke bile starije od 110 godina, slikama bračnih parova koje su stajale ponad bračnog kreveta…O tome predsjednica udruge marija Božičević kaže.“Ovo što tu vidimo je prekrasno, servisi i stolnjaci stari stotinu godina, odijela, vjenčanice, šeširi, slike starih Skrajana, sve na jednom mjestu. Lijepo je biti u ovom prostoru danas jer sve što je izloženo vraća nas na kraj 19. I početak 20 stoljeća.“

ZAKLJUČAK

Predsjednik Uprave LRA PINS Danijel Bertović je pred kraj sajma rekao:“ Mislim da je to dosad najbrojniji sajam, kako brojem od preko 40 poduzetnika tako i posjetom što se može zaključiti iz razgovora s izlagačima. Program sajma bio je vrlo dinamičan i bogat raznim sadržajima i svi su našli nešto za sebe. Ovdje su se pojavili novi poduzetnici, negdje oko 15-ak njih, što me raduje. S druge strane žalosti me da se Turistička zajednica Skrada i njena direktorica nisu pojavili na sajmu…, iako im je upućen poziv.“

RECEPT ZA STARINSKU TORTU – VJENČANA TORTA OD ORAHA

Tijesto: 8 žutanjaka, 15 žlica šećera, 7 žlica brašna, 2 žlice kakaa, snijeg od 8 bjelanjaka

Krema: 2 dcl mlijeka, 25 dkg oraha, 15 dkg šećera i 15 dkg putra(danas se koristi margarin)

Kad se tijesto zamiješa na kraju se dodaje snijeg od ostatka jaja, zamiješa se i smjesa se peče 40-ak minuta na 180 stupnjeva. Kad se torta ohladi, prereže se uzdužno na tri dijela, potom se zakuha krema te kad se ohladi dodaje se još 25 dkg putra, sve se zamiješa i torta se fila, premaže potpuno izvana, posipa se mljevenim orasima i ukrasi se polovicama oraha.