U zadnjih par mjeseci Damir Grgurić, načelnik Općine Skrad,   funkcije predsjednika DVD-a Skrad i  prvog čovjeka HDZ-a Skrad predao je novim mlađim snagama. O svemu tome porazgovarali smo s načelnikom Grgurićem prije isteka trećeg mandata…Naime Grgurić je načelnik Općine  od 2009. godine. O proteklom razdoblju  Grgurić  je odgovorio na više različitih pitanja.  

Kada sve zbrojite, jeste li zadovoljni učinjenim?

Od 2009. do danas izvršeno je mnogo aktivnosti i projekata, među kojima mogu izdvojiti asfaltiranje prometnica do svih naselja, rekonstrukciju vodoopskrbne mreže, kao i druge komunalne infrastrukture, te proširenje dječjeg vrtića kojima se jamči ostanak mladog stanovništva, ali i dolazak novih obitelji na područje Skrada. Teško je reći jesam li više ili manje zadovoljan učinjenim. Izgubili smo benzinsku postaju i banku, tu nam država nije pomogla, s time sam nezadovoljan.  Dakako, treba spomenuti i zadržavanje lokalnog gospodarskog stanja, dijelom uz podršku Općine, kao i niz drugih projekata i aktivnosti važnih za kvalitetan razvoj i življenje. Osnovni problem je, naravno, svo to vrijeme financiranje svih tih projekata. Vrlo je teško opstati u takvom ritmu, ali zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova i pojedinih Ministarstava i PGŽ realizirali smo većinu projekata posljednjih  godina.

Koliko danas općina ima stanovnika, koliko je djece i kakva je situacija s vrtićem i školom?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, naša Općina imala je 1.062 stanovnika, a danas ih ima, vjerojatno, ispod 900. Od 1961. (2039 stanovnika) godine bilježimo negativan prirodni prirast, pad stanovništva.  Trenutno imamo u vrtiću  ukupno 11   djece, a u osnovnoj školi 64 učenika.

Koliki je proračun Općina imala u početku i kakav je danas te je li on dovoljan?

U početku je proračun Općine iznosio, ako se dobro sjećam, oko dva milijuna kuna, pa i manje, a sad smo dostigli iznos od sedam do osam milijuna, s tim da je izvorni proračun u prosjeku od  četiri do pet  milijuna kuna, što nije dovoljno. Upravo zato orijentirani smo na financiranje projekata putem raznih fondova te pokušavamo raznim aktivnostima povećati osnovne prihode. Osnovni nam je cilj zadržavanje i privlačenje stanovnika na naše područje, što nastojimo postići raznim poticajnim mjerama kroz razne programe, od Općine prijatelj djece do Zaželi…

Koje su osnovne potrebe mještana koje trebate zadovoljiti u narednom razdoblju?

Potrebe mještana su, u načelu, kvalitetan životni standard, posao i primanja od kojih mogu dostojanstveno živjeti te da im se u lokalnoj zajednici omogući kvalitetan razvoj i odrastanje njihove djece. Kao jedinica lokalne samouprave, mi činimo sve što je u našoj moći da im to i pružimo.

Koji su planovi i težnje Skrada u sljedećih nekoliko godina?

U narednom razdoblju nastavit ćemo s razvojem komunalne infrastrukture, krenuti ka završetku izgradnje kanalizacijske  i vodovodne mreže, uređenja i asfaltiranja cesta prema selu Rogi i izletištu Zeleni vir te uređenje centra Skrada i sportsko-rekreacijske zone u Skradskoj dragi. Završit ćemo  rekonstrukciju  vrtića dovršetkom kuhinje za potrebe vrtića. Sljedeća potreba koja se nameće je briga o starijim sugrađanima zapošljavanjem većeg broja žena kroz program „Zaželi“ te osiguravanje adekvatne pomoći za njih.

Kako se nosite s izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa? Kako funkcionira općinska uprava i ima li Općina mogućnosti pomoći mještanima koji su u poteškoćama i podržati pojedine gospodarske grane?

Aktualna situacija nije pozitivno djelovala na naše gospodarstvo, na naš Proračun a te negativne efekte možemo očekivati i u nastavku ove godine. Što se tiče turizma, ove smo godine ostvarili manje noćenja, no jednodnevnih posjeta našim izletištima, Zelenom viru, Skradskom vrhu i okolici, bilo je više jer boravak na otvorenom nije bio ograničavan. Nadamo se da će   2021. godina biti bolja i po broju noćenja i dolazaka i potrošnji. Žiteljima  i našim poduzetnicima, koji su se našli u teškim situacijama, pomagat ćemo kroz socijalni program u okviru naših mogućnosti. Na žalost i općinski Proračun osjeća negativne efekte koronakrize te se maksimalno prilagođavamo aktualnoj situaciji. Uprava  funkcionira normalno. Ograničen je rad sa strankama upravo iz razloga smanjenja širenja zaraze, ali smo građanima uvijek na raspolaganju, dostupni putem telefona i e-maila.

Vaša poruka za mještane Skrada

U ovim trenucima najvažnije je da ostanemo zdravi te pozivam sve mještane da se pridržavaju preporuka i uputa Stožera civilne zaštite, da budu strpljivi, da  smanje druženja… Što se mene tiče, hoću li se kandidirati za još jedan mandat i biti na čelu Općine poslije lokalnih izbora ili ne, o tome razmišljam duže vrijeme, zajedno s mojom obitelji. I ja sam naposljetku samo čovjek, i ja želim svoj mir, stoga će o mojoj odluci javnost biti obaviještena na vrijeme…