ŠILJAR

SNIMLJENO 2003. GODINE

Na 11. sjednici Općinskog vijeća donijeta je najvažnija odluka Koalicije koja vodi Općinu Skrad. Odlukom vijećnika Koalicije (predsjednik Vijeća Ivan Crnković, Katarina Bertović, Josip Crnković, Nenad Mance, Draženko Žagar i Milivoj Rupe) vojni objekti na Šiljaru će po svemu sudeći u skoro vrijeme potpisom ugovora o zakupu dobiti tvrtka Honores d.o.o iz Varaždin Brega. Oporbeni vijećnici Šime Jaška i Duško Zatezalo su tijekom glasovanja bili suzdržani uz riječi kako su očekivali da će se na natječaj za Šiljar javiti više zainteresiranih tvrtki. Tvrtka Honores se jedina javila na natječaj, ispunila je uvjete iz natječaja i odlukom Vijeća dobila objekte na Šiljaru. Načelnik Damir Grgurić je naglasio kako je sada red na pravnoj službi, koja zastupa Općinu Skrad, da sačini kvalitetan ugovor kako ne bi došlo do problema koji su se pojavili prilikom prvog zakupa Šiljara i dugogodišnje agonije koju je Šiljar prošao s Trade Millom.

STARI PARK

Proteklih godinu dana mnogo „bure“ izazvala je sječa stabala starog parka u centru mjesta. Predstavnici Šumarije Skrad, upravitelj Robert Bukovac i revirnik Tomislav Rožman predstavili su plan hortikulturnog uređenja parka kojim će park dobiti novi izgled. Robert Bukovac je između ostalog rekao kako je bilo nužno odstraniti jelovu šumu koja je ugrožavala promet starom cestom Rijeka Zagreb te obiteljske kuće nasuprot prometnice. „Sječom stabala utvrđeno je da je jedno stablo bilo zdravo od 300 kubika drvne mase koja je posječena. Završetkom sanacije ovo će zaista biti park a ne šuma,“ zaključio je Bukovac. Potom je revirnik Tomislav Rožman predstavio vijećnicima plan hortikulturnog uređenja parka te je rekao kako je misao vodilja uređenja bila jednostavnost i šarenilo budućeg parka izborom sadnica uz zaključak kako će se saditi što veće sadnice kako bi park što prije dobio konačan izgled. „Budući park neće biti prenatrpan biljkama te će on dati novu prepoznatljivost ovom prostoru. Jednostavnost uređenja je njegova najveća vrijednost,“ zaključio je Rožman. U raspravi su vijećnici potakli pitanje osvjetljenja parka te je bilo raznih prijedloga od klasične do LED i solarne rasvjete. Zaključeno je da će se s HEP-om razgovarati o povlačenju podzemnog kabla kroz park a kasnije će se odlučiti kakva će rasvjeta biti postavljena.

OSTVARENJE PRORAČUNA

Vijećnici su potom raspravljali o ostvarenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Načelnik Grgurić je rekao kako se on puni istim tempom kao i prošle godine, no boji se da će morati doći do rebalansa u rujnu ili listopadu zbog smanjenih stopa poreza koje su krenule od srpnja, iz kojih se puni Proračun. U Proračun je u tom razdoblju sjelo oko 2,2 milijuna kn ili oko 38 posto od planiranih 5,855 milijuna kn. „Dramatičnih rezova neće biti, no štednja je maksimalna. Nadam se da ćemo planirana sredstva iz državnog proračuna i PGŽ ostvariti u potpunosti a možda i nešto više pa bi time bez većih rezova u jesen ostvarili planirana sredstva,“ zaključio je načelnik Grgurić.

U nastavku sjednice utvrđen je Program proslave Dana Općine koji će se odvijati kroz cijeli kolovoz. Bit će tu kuglanja, stolnog tenisa, boćanja, malog i velikog nogometa, folklora, pjesme, svirke tambura i harmonike, jela i pića. Ove godine javna priznanja dobit će, Ruža Blažević i Antun Branimir Mance povelju s novčanom nagradom a KK Polet i PINS Skrad zahvalnice.

ZIMSKO ODRŽAVANJE CESTA

Nadalje donijeto je nekoliko odluka te će tako UPU poslovne zone Veliko Selce-Podstena izraditi tvrtka Arheo D.o.o iz Zagreba za 68.880,00 kn.

Predsjednik Vijeća Ivan Crnković otvorio je raspravu o radu zimske službe u kojoj je naglasio da bi bila potreba da Skrad i okolicu čiste dva stroja jer bi se time snijeg očistio puno brže. Jedan od razloga je otvaranju tog pitanja i prozivanje načelnika kada padnu veće količine snijega.

Vijećnici su se složili da je zima bila ekstremna i duga, da je čišćenje bilo u skladu s mogućnostima koncesionara, no s dva stroja bi svakako bilo brže. Načelnik je u osvrtu na rad zimske službe u proteklom zimskom periodu naglasio potrebu čišćenja snijega s dva stroja, jedan u Skradu, jedan u okolici, jer je puno problema bilo bez obzira na količinu snijega koja je ove godine pala na području Općine.

„Ako dižemo kvalitetu življenja u svim segmentima života ljudi na području Općine tada to mora biti prisutno i u zimskom održavanju prometnica. S utrošenih skoro 275 tisuća kn ove godine za čišćenje snijega previše se problema pojavljivalo, prema pritužbama građana, u komunikaciji s sadašnjim koncesionarom. Rješenje s jednim strojem više nije dovoljno za Skrad, jer čišćenje se plaća, radio to jedan ili dva stroja…“ rekao je načelnik Grgurić.

Mišljenje predsjednika Vijeća i načelnika podržali su i drugi vijećnici te će se postojeći ugovor s koncesionarom Abramovićem raskinuti, ne zbog loše obavljenog posla, već kako bi se ubrzalo čišćenje snijega, što proizlazi iz rasprave i prići će se raspisivanju novog natječaja u kojem će se kvalitetnije navesti uvjeti za dobivanje koncesije (vijećnik Žagar, Zatezalo i Jaška), od registriranih vozila za čišćenje i svega ostalog. Sigurno je da će jedan od uvjeta biti dva kvalitetna stroja za čišćenje snijega kojima bi Skrad i okolica bili brže očišćeni i time bi se omogućilo žiteljima nesmetano prometovanje prema svojim radnim mjestima bez obzira na količine snijega koje padnu. Sve će ovisiti o pristiglim zamolbama no sigurno je da će 100 do 200 tisuća kn privući zainteresirane, naročito u ovo vrijeme recesije.