Učenici prvog razreda OŠ Skrad zajedno sa svojom učiteljicom Nelicom Udvardi imali su susret s predstavnicima Centra za brdsko planinsku poljoprivredu iz Stare Sušice, v.d. ravnateljem Daliborom Šoštarićem i NP-a „Risnjak“, stručnim voditeljem Miljenkom Gašparcem i stručnom suradnicom Petrom Stijelja na EU projektu „Od vijeglavke do soka“, akcije koja se realizira u okviru hrvatsko-slovenskog projekta.

Na pripremljenom prostoru kod škole oni su pokazali kako treba zasaditi voćku kruške. Sadnji kruške prisustvovalo je trinaestero prvašića koji su pažljivo slušali objašnjenja Dalibora Šoštarića iz starosušičkog centra za brdsko-planinsku poljoprivredu, koji im je detaljno govorio o tome što i kako treba raditi da bi se buduća voćka dobro zasadila. Uz zajedničko sađenje školske sadnice, svakom prvašiću poklonjena je jedna sadnica koju će potom uz pomoć svojih roditelja zasaditi u svojim vrtovima.

Cilj akcije je promovirati voćarstvo i potaknuti zanimanje za njega kod najmlađih, odnosno njihovih roditelja jer kako kaže gosp. Gašparac voćarstvo ne zahtijeva svakodnevnu brigu već to može biti i „vikend zanimacija“, naročito u današnje vrijeme kada ljudi imaju malo slobodnog vremena.