Sedamdeset i pet odnosno dvadeset i pet godina prošlo je od akcije partizana 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska, odnosno donošenja povijesne ustavne odluke 1991. godine o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Svi su u danom povijesnom trenutku donijeli odluke koje su utjecale na daljnji tijek razvoja hrvatske države, prvi suočivši se s Hitlerovim fašizmom i njegovim pomagačima, a drugi s velikosrpskim težnjama.

Delegacija Općine Skrad s načelnikom Damirom Grgurićem, uz predstavnike antifašista, položila je cvijeće i zapalila svijeće protekle srijede na spomen obilježjima poginulim antifašistima u Skradu i Bukovom vrhu.

Tri dana kasnije obilježena je i dvadesetpeta obljetnica povijesne odluke, kada je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. S osobitim se pijetetom treba sjetiti hrvatskih branitelja i domoljuba, čijim je životima i žrtvama, te konačnom pobjedom u Domovinskom ratu ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda, slobodna i nezavisna država Hrvatska.

U 9 sati delegacija Općine Skrad, s predsjednik Općinskog vijeća Ivanom Crnkovićem, položila je cvjetne aranžmane i zapalila svijeće kod Križa hrvatskih branitelja i na grobu hrvatskog branitelja, Skrajana, Josipa Blaževića Blaža.