Protekle srijede Skrad je posjetio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kojeg su dočekali ravnateljica JU Priroda mr. sc. Sonja Šišić, predsjednik Uprave PINS-a Skrad Danijel Bertović, načelnik Općine Skrad Damir Grgurić i Toni Čota, vlasnik Adrenalinskog parka Kupjak.

Potom je Toni Čota predstavio karakteristike i mogućnosti uporabe eBicikla a predsjednik Uprave PINS-a Danijel Bertović realizaciju Projekta eBicikl.

Nakon kratke test vožnje ministar Zmajlović se obratio medijima te rekao:“Zeleni vir je dio ekološke mreže Natura 2000 i jedna od prirodnih atrakcija Skrada. Izletište godišnje posjeti oko 10.000 domaćih i stranih gostiju, a potencijal je znatno veći. Zbog toga podržavamo svako ulaganje u posjetiteljsku infrastrukturu koja omogućuje dolazak većeg broja gostiju jer time potičemo i održivi razvoj. Projekt „eBiciklom do Zelenog vira“ sufinancirali smo sa 60%. Nadam se da ću ja biti taj koji će koncem godine zaprimiti zahtjev za sufinanciranje projekta uređenja staze u kanjonu Vražji prolaz jer se čini da projekt ima potencijal i dobar je kandidat za sufinanciranje.

U održivi razvoj zaštićenih područja u protekle četiri godine uloženo je 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 550 milijuna koji će se sufinancirati sredstvima iz EU fondova. Ta su ulaganja važna za održivi razvoj područja koja se naslanjaju na naše parkove prirode i ostala zaštićena područja jer omogućuju dolazak većeg broja posjetitelja. Time raste ponuda za turističkim i poljoprivrednim uslugama, otvaraju se novi OPG-ovi, restorani, stvaraju se zelena radna mjesta.“

Projekt vrijedan 126.000 kuna provode Općina Skrad i LRA PINS uz 60% sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu projekta nabavljeno je 15 električnih bicikala koji se pune pokretanjem pedala i nisu im potrebne stanice za punjenje a kojima će se unaprijediti i poboljšati ponuda izletišta Zeleni vir koje je dio ekološke mreže Natura 2000. „Zeleni vir je 1962. zbog svojih osobitosti proglašen zaštićenim geomorfološkim rezervatom. Turistička ponuda šireg područja bazira se na Zelenom viru, budući da je izletište glavno posjetiteljsko odredište te je od velikog gospodarskog i turističkog značaja za Općinu Skrad,“ dodala je ravnateljica JU Priroda Sonja Šišić.

Samim projektom želi se unaprijediti ponudu izletišta Zeleni vir tako da bude dostupno većem broju posjetitelja i bolja povezanost s ostalim izletničkim destinacijama. Realizacijom projekta omogućit će se povećanje broja gostiju, produljenje turističke sezone i razvoj drugih aktivnosti i ponuda u sklopu izletišta. Time će se potaknuti održivi razvoj šireg područja Skrada koje je sada dobilo prepoznatljivi turistički proizvod. Planira se i nastavak projekta u sklopu kojeg će se urediti pristupne staze, stepeništa i mostići u kanjonu Vražji prolaz.