Skrad je dobio hrvatsku šahovsku majstoricu. Radi se o dvadeset godišnjoj Barbari Rački, sada studentici matematike u Rijeci. Barbara je šah započela igrati u dječjem vrtiću u Skradu, kada je imala oko pet godina, naučila je prve šahovske korake i pravila igre. Tako je sve krenulo…

Ubrzo je bila prepoznata od prof. Zdenka Jurkovića te se potom počela ozbiljnije baviti šahom. Krenula je u šahovsku školu Goranka u Ravnoj Gori gdje je vodi Zdenkov sin Hrvoje Jurković. Barbara se počinje fino šahovski brusiti te ubrzo pokazuje svoju kvalitetu pobjedama u kategorijama u kojima počinje nastupati. Krajem Osnovne škole njena je soba već puna šahovskih medalja i pehara s državnih i međunarodnih nastupa.

Nastupa i za šah školu Goranka na natjecanjima u državi i van nje, u Austriji, Češkoj, Poljskoj te postaje nezamjenjiva članica prve ženske ekipe. Tijekom srednjoškolskog školovanja odlazi i na svjetska i europska šahovska prvenstva u Grčku, Tursku, Brazil, gdje predstavlja Hrvatski i Goranski šah.

Šahovski napredak još brusi te joj ova 2014. godina donosi i naziv šahovske majstorice. Barbara je treća goranska šahovska majstorica što je velik uspjeh za nju ali i za njene voditelje, šahovske entuzijaste Zdenka i Hrvoja Jurkovića. Naravno tome je doprinijela velika podrška njenih roditelja Matije i Klaudije Rački kao i podrška lokalne zajednice, Općine Skrad.