Osmi Gorski sajam – sajam malog i srednjeg poduzetništva Gorskog kotara ispunio je očekivanja organizatora, LRA PINS Skrad kao i gostiju koji su prisustvovali ovogodišnjoj jednodnevnoj manifestaciji u skradskom Domu kulture. I ove godine posjetiocima su se predstavili proizvođači tipičnih goranskih proizvoda, drva, tekstila, meda, voća i voćnih prerađevina, likera, rakija i sušenoga voća, proizvođači suvenira s područja gradova Delnica, Čabra i Vrbovskog, općina Mrkoplja, Ravne Gore, Lokava, Fužina, Skrada, vunarice Gorskog kotara iz Ravne Gore i Mrkoplja, udruga žena iz Skrada, udruga malih sirara PGŽ, učeničke zadruge iz Brod Moravica i Skrada, Dom Turnić – podružnica Radočaj, OPM Koncept, TZ Gorskog kotara, udruga Initium, PSS podružnica PGŽ, gosti iz Jastrebarskog, Zagreba…

Sve izlagače, goste i posjetitelje sajma pozdravio je Danijel Bertović, predsjednik Uprave PINS-a, zahvalivši se Općini Skrad, udruzi Skradska žena i svima koji su izložili svoje proizvode ili usluge na ovogodišnjem sajmu. Prisutne izlagače i posjetioce sajma pozdravili su saborski zastupnik Željko Mirković a u ime Primorsko goranske županije Berislav Tulić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poduzetništvo.

Sajam je otvorio načelnik Općine Skrad Damir Grgurić koji je uputio pozdrav svim prisutnima te gostima sajma, a posebno izlagačima koji su se u velikom broju odazvali i pokazali svoje proizvode i uratke.

Po otvaranju gosti su u pratnji domaćina obišli štandove, razgovarali s izlagačima, kušali njihove proizvode, saslušali koji ih problemi tište, što bi željeli ili promijenili… Nakon obilaska štandova posjetiteljima i obrtnicima je tijekom popodneva PPT prezentacijama predstavljen projekt Zadruge žena, predstavili su se OPG Plesničar proizvodima od Lavande, televizija TV Gorski kotar, udruge proizvođača sira, Kuća prirode, OPG Pintar, Mostići d.o.o., Kota d.o.o. te OPM koncept s fotonaponskim sustavima.

OKRUGLI STOL „BRENDIRANJE PROIZVODA GORSKOG KOTARA“

Okrugli stol vodila je Stela Mulc a prezentatori su bili Jadranka Pelikan koja je govorila kako stvoriti prepoznatljivi brend, uopće proizvod koji će privući kupca, gosta, Trpimir Šutić iz HGK govorio je o promoviranju hrvatskih proizvoda, o brendu proizvoda koji nose znakove Izvorno Hrvatsko i Hrvatska kvaliteta, Danijel Bertović o projektu Proizvod Gorskog kotara, Predrag Janeš o prednosti brendiranja iz poljoprivredne savjetodavne službe i Miren Androić koji je predstavio projekt Lujzijana, povijesno turističke ceste te istraživački i edukacijski centar „Processus montanus“.

KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

U kulturno umjetničkom programu učestvovale su folkorne skupine „Skračka deca“ i „Majžice“ koje su se predstavila s nekoliko spletova narodnih kola te valcera i polki, KUD Delnice folklornim nastupom a izveden je i igrokaz Goranska bajka…

DOJMOVI SA SAJMA

OPG Mance iz Skrada je s više nagrada za cvjetni, šumski i bjelogorični med u zadnjim godinama jedan od najboljih proizvođača meda u Gorskom kotaru. Gđa. Ančica Mance tako kaže kako med zahtijeva puno posla i kako bi se od njega moglo živjeti kada bi se imalo oko 200 košnica. „Mi imamo oko 50-ak košnica i svu svoju proizvodnju prodamo na kućnom pragu“, zaključila je gđa. Mance.

Proizvodnjom svijeća bavi se KR Možgon i gdin. Ivan Možgon tako kaže kako ima ograničenu kvotu u proizvodnji te kako se od toga ne može živjeti no može popuniti kućni proračun.

Senada Mrvoš iz Vrbovskog kaže kako se od proizvodnje sira u kojoj učestvuje cijela njena obitelj s proizvodnjom od 180 kg sira mjesečno može solidno živjeti. Naša najbolja reklama je kvaliteta i usmena predaja a cijela proizvodnja se proda na kućnom pragu.

Uglavnom svi proizvođači sajma su zadovoljni kako posjetom tako i prodajom svojih proizvoda, slažu se da treba prezentirati proizvode koje nude jer je i to dobra reklama za njih u svom kraju u kojem većina djeluje. Udruga Skradska žena, prisutna je bila na svih osam sajmova dosad. Ove je godine izložila goblene svojih članica u Lovačkoj sobi. Uz to u prodaji su bili domaći kolači po popularnim cijenama.

ZAKLJUČAK

Predsjednik Uprave LRA PINS Danijel Bertović je pred kraj sajma rekao:“ Mislim da smo ispunili očekivanja izlagača i proizvođača koji su se pojavili ove godine na sajmu. Posjetom smo zadovoljni, uvijek bi željeli da je ona veća i brojnija, no i vrijeme nas iz godine u godinu previše ne voli, ove godine kiša i jugo, ali se može zaključiti iz razgovora s izlagačima da je i ovaj osmi sajam potvrdio njegovu opravdanost. Program sajma bio je vrlo dinamičan i bogat raznim sadržajima i svi su, nadam se, našli nešto za sebe.“