Skradski PINS organizirao je 4. Gorski sajam na kojemu su se svojim proizvodima predstavili proizvođači tipičnih goranskih proizvoda, drva, meda, voća i voćnih prerađevina, likera, rakija i sušenoga voća, proizvođači suvenira, metaloprerađivači i po prvi puta informatičari-softveraši iz Delnica, Mrkoplja, Vrbovskog, Ravne Gore, Lokava, Čabra, Prezida, Plešci… udruga Vunarica iz Mrkoplja, udruga žena iz Senjskog, udruga Maxima-Educa iz Lokava, Učeničke zadruge iz Skrada i Brod Moravica, Turističke zajednice Brod Moravica i Skrada, Srednja tehnička škola Moravice, PINS Skrad, LAG Gorskog kotara, NP Risnjak Crni lug, županijska HZPSS i arhitektonski fakultet iz Zagreba. Sve izlagače, goranske načelnike i gradonačelnike, goste i posjetitelje sajma pozdravila je Nada Podnar, v.d. direktorica PINS-a. U ime PGŽ prisutne je pozdravio član Poglavarstva zadužen za turizam Kazimir Janjić, rekavši kako pravo sajmovanja ne pripada samo velikim gradovima, ono je potrebno i manjim mjestima gdje ćete vi razmijeniti vaše znanje, iskustvo i sa svojim proizvodima upoznati javnost. Načelnik Općine Skrad Dubravko Grbac otvorio je sajam te se zahvalio svima koji su prepoznali Gorski sajam i došli ovdje kao izlagači ili posjetioci. „Želja mi je da poduzetnici sklope nove ugovore i da ovaj sajam ispuni vaša očekivanja, živjeli,“ zaključio je Grbac te je sa gostima krenuo u obilazak štandova gdje su imali prilike kušati goranske proizvode.

Događanja na sajmu

Sajam je iskorišten i za predstavljanje službene stranice Lokalne akcijske grupe za Gorski kotar (www.lag-gorskikotar.info), prezentiran je rad i rezultati Otkupne stanice Zeleno srce u 2008. godini, projekt Croberries i što se od njega dugoročno očekuje, prezentiran je rad Telecentra Skrad. U Lovačkoj sobi Doma kulture su tijekom podneva čelnici jedinica lokalnih samouprava Gorskog kotara potpisali Sporazuma o suradnji s LAG-om za Gorski kotar dok ih je predstavnik HGK Miljenko Fičor upoznao s izradom publikacije gospodarski profil PG, odnosno gradova i općina Gorskog kotara u kojem je zamolio načelnike i gradonačelnike za pomoć u prikupljanju podataka.

Folklorno predstavljanje Skrajana

Gostima sajma po otvorenju sajma predstavili su se svirkom Veseli pajdaši i folklorna skupina Majžice koja je otplesala nekoliko domaćih plesova, polki i valcera. Iza podneva nastupila je mala folkorna skupina“Skračka deca“ i podijeljene su nagrade za najbolje likovne radove uz natječaj LAG-a.

Pomoć Leonu

Sajam je imao i humanitarni karakter u koji su se uključili posjetioci sajma kupnjom ili kušanjem kolača na štandovima Udruge žena Senjsko a sav prihod je namijenjen Leonu Poljaku za troškove liječenja, koji boluje od leukemije.

Zaključak

Ovogodišnji subotnji sajam imao je jednu novu dimenziju. Tko je prošetao sajmom i razgledao ovogodišnju postavu mogao je primijetiti da Gorski kotar ima snage i ideja za svoj razvoj kojemu je ruralno temelj, no tu se našlo mjesta i za nešto novo, znanje usmjereno ka visokim tehnologijama, računalstvu koje se primjenjuje u proizvodnji. Gorski kotar ima zeleno srce koje će iz godine u godinu biti sve značajnije u Hrvatskoj i Europi.