Šiljar su pokrali Skrajani, rekao je načelnik Damir Grgurić na tematskoj tribini na temu „Stanje i perspektiva turističkih objekata u propadanju u Skradu i njihova revitalizacija“.

Osim o Šiljaru, na skupu kojem je prisustvovala gđa. Nela Vukadin iz HGK PGŽ, vijećnici dr. Josip Grgurić i Mira Đorđević, direktorica TZ Općine Skrad Ivana Briški Đorđević, te desetak mještana Skrada, govora je još bilo o starom hotelu Zeleni vir, staroj školi u Divjakama, kući Lončarić.

Tribini nisu bili nazočni koncesionar Šiljara Drago Šturlić već je o Šiljaru govorio glavni projektant Rajko Kolarić. Stari hotel Zeleni vir nije nitko zastupao već se Hrvatska poštanska banka opravdala šturim priopćenjem. U dnevnom redu bile su mogućnosti preuzimanja zbirke lovačkih trofeja Nadana Vidoševića, ponuda Romana Božca za zbirku gljiva i niskog raslinja te razgovor o ponudi Josipa Lončarića za preuzimanje Kuće Lončarić i njenog pretvaranja u kuću muzej.

Tribinu je vodio načelnik Damir Grgurić koji je i odgovarao na pitanja prisutnih. Gđa. Vukadin rekla je kako županijska HGK podržava revitalizaciju ruralnih krajeva pa tako i Skrada a suradnja je odmah moguća po pitanju skradskih iznajmljivača soba, apartmana ili kuća za odmor. „Uz obostrani interes i zajednička ulaganja HGK će učestvovati,“ zaključila je Vukadin.

Glavni projektant Šiljara Rajko Kolarić pojašnjavao je tijek postupka uz rješavanje imovinsko pravnih poslova kojim će se kompleks Šiljar prepoloviti, odnosno iz njega će se izuzeti šuma te će se uz to ucrtati i legalizirati prilazna cesta koja nije ucrtana a radi se o cesti Josipa Blaževića Blaža. Kada se završi formiranje čestica Šiljar bi se mogao pokrenuti.

Dr. Grgurić je naglasio kako je on krivac za današnji sastanak koji se šest mjeseci sazivao, kako je njegova zasluga što je Skrad dobio Šiljar, kako se i dalje zalaže za Plan razvoja turizma Općine Skrad koji je donijet 2007. godine od kojeg je današnja vlast odustala…

Duško Zatezalo dodao je kako su sve višegodišnje diskusije bile izgleda nepotrebne jer je sve opet na početku…dok Mira Đorđević dodaje kako je bilo svega zadnjih godina te kako vidi svjetliju budućnost za skradske objekte…

Načelnik Damir Grgurić dodao je kako je za sve što je izrečeno potrebno rješenje vlasničke strukture bez koje nema pomaka, nema EU sredstava…jer imovinska pitanja su glavni problem s kojim su se susretale sve skradske vlasti pa tako i sadašnja.

Što bi se moglo dogoditi u ovoj godini? Ako parcelizacijski elaborat Šiljara bude završen i potpisan u Ministarstvu obrane, on se prosljeđuje dalje DUUDI-ju koji zatim treba donijeti odluku temeljem koje bi zakupac mogao pokrenuti projekt Šiljar…

Nastavit će se razgovori Općine s HPB-om o starom hotelu Zeleni vir, uređenju stare škole u Divjakama u Hostel s izložbenim prostorom u kojem bi se mogla smjestiti Vidoševićeva lovačka zbirka te gljive i nisko raslinje Romana Bozca.

O kući Lončarić trebat će dogovoriti s vlasnikom Josipom Lončarićem uvijete pod kojim bi kuća Lončarić pripala Općini na upravljanje te bi poslužila kao muzej stare građanske kuće u kojoj bi se mogle odvijati radionice, predavanja i sl.

No iz dana u dan sve je manje vremena i treba brzo djelovati jer Skrad je sve stariji, prosjek starosti stanovništva preko 50 godina,sve je manje zaposlenih (ispod 250), s blizu 50 nezaposlenih osoba (27 na Zavodu), broj mladih do 18 godina je oko 100, s manje od 950 stanovnika koji stalno žive na području Općine…

Država je ukidanjem Brdsko planinskog zakona pokazala kakav ima odnos do Gorskog kotara, ne brigajući se kako živi mali Goranski ili Skradski čovjek. Hoće li goranski načelnici i gradonačelnici što uspjeti postići svojim prijedlogom Zakona o Gorskom kotaru, i kada će on biti predstavljen Goranima, vidjet će se, nadamo se, što prije…