Dom kulture u Skradu protekle subote bio je poprištem proslave 80-te godišnjice vatrogastva u Skradu, kojem su prisustvovali brojni gosti, izaslanici vatrogasnih društava iz Županije i gostiju iz Brinja, zapovjednik VZ PGŽ Slavko Gauš te predstavnici mnogih tvrtki koji surađuju s DVD-om Skrad. Nakon pozdrava domovini i minute šutnje za preminule vatrogasce Danijel Bertović je otvorio svečanu sjednicu dok je predsjednik DVD-a Skrad Damir Grgurić pozdravio sve prisutne rekavši kako se bez obzira na sve nedaće život sastoji od ljubavi i prijateljstva koje u vatrogastvu ima poseban značaj.

„Prije 80.godina, davne 1932. godine mještani Skrada osjetili su potrebu za osnivanjem organizacije koja bi brinula o sigurnosti i zaštiti od požara, a do toga je došlo iz nevolje. Naime iz bilješki gospodina Josipa Lončarića saznajemo da je u njegovom susjedstvu gorila kuća, tadašnja «harmica». Kuća je bila drvena, a u njoj je pored konačišta za putnike bila trgovina i gostionica. Vlasnica gostionice Pepa Domitrović u panici zbog požara, zaboravila je ponijeti novac, pa se vratila u goruću kuću. Ali u zao čas, jer se na nju srušila zapaljena greda, usmrtivši je prilikom pada.

Sve to bilo je povod da Josip Lončarić kao općinski načelnik 26. lipnja 1932. godine, u gostionici Josipa Grgurića „Mundusa“ sazove sastanak na kojem je donesena odluka o osnivanju DVD-a pod motom «vatru gasi-brata spasi». Uz njega osnivači su bili Stjepan Pupić, učitelj iz Skrada i Anton Grgurić, bilježnik iz Broda na Kupi. Prvim predsjednikom imenuje se Josip Lončarić,“ izvadak je iz povijesnih bilješki skradskog vatrogastva koje je iščitao tajnik društva Toni Ribić.

Spomenice i medalje

U drugom dijelu sjednice predsjednik VZ Općine Skrad Ivan Crnković i Slavko Gauš, zapovjednik VZ PGŽ te predsjednik DVD-a Skrad Damir Grgurić podijelili su vatrogasne spomenice i medalje te drvene satove i spomenice zaslužnim građanima i poduzećima. Vatrogasne spomenice za 10 godina aktivnosti u DVD-u dodijeljene su Eleni Jurković, Davidu Jurkoviću, Denisu Malnaru, Ivanu Vrbancu, Alenu Kurbegoviću, Marinu Mance i Luki Rački.

Vatrogasnu spomenicu za 30 godina aktivnosti u DVD-u primio je Goran Naglić, za 40 godina Damir Grgurić i za 60 godina Stanko Srkoč. Vatrogasnu spomenicu, vatrogasni veteran primili su Zlatko Rački, Juraj Mance i Anton Rački dok je čin počasnog vatrogasnog časnika VZ PGŽ dodijeljen predsjedniku društva Damiru Grguriću.

Potom su dodijeljene članovima društva Vatrogasne medalje, brončane Robertinu Baueru, Gordanu Crnkoviću, Igoru Đorđeviću, Jurici Grguriću, Antonu Mance, Davoru Štimcu, Branimiru Arbanasu, Dubravku Mance, Goranu Nagliću, Željku Baueru, Mladenu Tomljanoviću i Damiru Crnkoviću, srebrne vatrogasne medalje Ivanu Štimcu, Ivanu Crnkoviću, Toniju Ribiću, Marku Ribiću, Zdenku Majetiću, Saši Gorupiću, Slavenu Pleše, Anđelku Pleše, Hrvoju Đakoviću, Vedranu Glavanu, Antonu Štimcu, Danijelu Bertoviću, Sanjinu Ruppe, Antonu Moćanu i Vjekoslavu Ljubičiću. Zlatna vatrogasna medalja dodijeljena je Damiru Grguriću.

Zaslužnim građanima i poduzećima podijeljeni su drveni satovi i spomenice, Osnovnoj školi Skrad, Šumariji Skrad, HEP-u Skrad, Hrvatskim željeznicama, Autocestama RI-ZG, MG Rijeka, JVP Delnice, VZO PGŽ, Vatroprometu Rijeka, Hidrocentrali Tribalj, Komunalcu Delnice, Josipu .Jeličiću, Daliboru Marekoviću(DVD Vrbovsko), vlč. Stjepanu Porkulabiću…

U ime nagrađenih zahvalio se Slavko Gauš rekavši pritom kako se danas od vatrogastva i vatrogasaca puno traži, kako je skradska zajednica vrlo jaka. „Želim vam uspješan rad dalje i vidimo se na 100-godišnjici,“ zaključio je Gauš dok je Josip Jeličić Joja rekao kako je DVD Skrad primjer drugima kako treba raditi, jer ne gledaju samo sebe već pomažu u radu i svim drugim udrugama…“Čast mi je živjeti u mjestu s takvom zajednicom i ljudima u njoj,“ zaključio je Jeličić.

Nakon prigodnog kulturno umjetničkog programa pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir održana je pokazna vježba gašenja požara i spašavanja ljudi u kojoj je prikazana spremnost vatrogasaca, kako ljudstva tako i raspoložive tehnike i vozila koju su izveli članovi DVD-a Skrad i JVP Delnice.

Kakva bi to proslava godišnjice bila da ona nije zaključena vatrogasnim ručkom, domaćim fažolom i pićem a vatrogasci i izaslanici brojnih županijskih društava te prijatelja zadržali su se na malom parkiralištu u centru Skrada te uveličali i Festival malina koji je započeo u popodnevnim satima.

Predsjednici DVD-a Skrad

Josip Lončarić – 1932. do 2. Svjetskog rata

Ivan Grgurić – 1952. do 1958. godine

Juraj Kruljac – 1958. do 1987. godine

Josip Jeličić – 1987. do 2001. godine

Damir Grgurić – 2001. godine do danas

Razvoj društva

Od 1932. godine do rata

Predsjednik Josip Lončarić, blagajnik Stjepan Pupić, zapovjednik učitelj Josip Grgurić, podzapovjednik Ivan Crnković te tajnik Josip Žagar. Uz njih izabran je i nadzorni odbor koji su činili Slavoljub Geber, Ivan Jauk i Matija Lisac, upravni odbor- Stjepan Rauch, Josip Abramović, Vilim Rački i Edvard Grgurić, a izabrani su i penjači, mlazničari, štrcari, trubači i spremištar Rudolf Abramović. Svih aktivnih članova bilo je 22 od kojih je svaki dao novčanu pomoć od 300 dinara za koju su kupljene uniforme za svih 22 člana. Društvo je imalo i 34 podupirajuća člana koji su mjesečno plaćali 5 dinara što je zajedno sa sredstvima namaknutim od organiziranja zabava činilo proračun društva. Tada je od ondašnjih općinskih vlasti zatražena i dobivena mala dvokolna šprica i pripadajuće sprave. U narednih nekoliko godina sakupljeno je nešto novaca i za 12.000 dinara od gradskog odbora u Sušaku kupljena je velika četverokolna šprica a stara je prodana vatrogasnom društvu Bukov Vrh za 2500 dinara. Uz špricu kupljene su i ljestve, čaklje, sisaljke, cijevi i drugi potrebni materijal. Društvo je tako djelovalo do početka drugog svjetskog rata kada je sva oprema uništena i opljačkana od strane okupatora.

Od 1947. do 2001. godine

Poslije rata 1947 godine u mjesecu ožujku društvo se obnovilo i počelo ponovo djelovati. U narednim godinama obnovljena je šprica a nabavljena je i ostala pripadajuća i potrebna oprema. Godine 1952. izabrano je novo rukovodstvo na čelu s predsjednikom Ivanom Grgurićem i tajnikom Josip Žagarom. Iste godine od narodnih vlasti zatraženo je, a kasnije i dobiveno zemljište za izgradnju vatrogasnog doma. Uz zemljište od poljoprivredne zadruge dobivena je motorna šprica.

Tada se započelo sa izgradnjom vatrogasnog doma u kojoj su učestvovali svi članovi društva, a gradnja je trajala sve do 1958 godine kad je dom završen. Nakon toga predsjednik društva postaje Juraj Kruljac koji zajedno s ostalim članovima društva uspijeva okupiti dosta novih, uglavnom mlađih članova. U tom vremenu nabavljeno je i prvo vatrogasno vozilo marke «ŠKODA» koje je korišteno nekoliko sljedećih godina, nakon čega je zamijenjeno novim kombi vozilom marke «IMV». Društvo je tako nastavilo djelovati održavajući postojeću opremu i vatrogasni dom sve do 1987. godine kada nakon smrti gospodina Kruljca predsjednik postaje Josip Jeličić.

Ubrzo nakon toga za društvo opet dolaze teški trenuci jer većina članova odlazi u domovinski rat i društvo ostaje na samo nekoliko aktivnih članova. Tih nekoliko članova zajedno s predsjednikom uspijeva animirati 15-ak djece i uključiti ih u vatrogasnu mladež. To se pokazalo dobrim potezom jer su oni danas uz nekoliko starijih članova okosnica društva. U tom vremenu društvo je kupilo kombi vozilo marke «TAM» i tako je djelovalo do smrti gosp. Jelačića 2001. godine.

Od 2001. godine do danas

Tada predsjednik postaje dotadašnji tajnik društva Damir Grgurić. On uz pomoć 15-ak članova uspijeva animirati ostalo članstvo da se više aktivira u radu društva, što je u kratkom vremenu rezultiralo nabavkom navalnog vozila marke «TAM» od 2300 litara vode koje je kupljeno uz pomoć VZO te općine Skrad, te cisterne «MERCEDES» od 9000 litara vode koja je kupljena vlastitim sredstvima, tj. neki od članova sakupili su novac i posudili ga društvu a opremljena je uz pomoć VZPGŽ.

Uz to obnovljena je fasada, unutrašnjost te kompletna stolarija na vatrogasnom domu. Kupljeno je dvadesetak radnih te toliko svečanih uniformi, 50 radnih majica. Od opreme kupljeno je preko 400 metara novih B i C cijevi,usisni vod za motornu pumpu rosenbauer, nove ljestve, mlaznice, hidrantski nastavci i ključevi, motorna pila, alat za kamione, agregat, hidraulične škare, aparati za gašenje te dva izolaciona aparata s pripadajućom opremom. Uređena je okućnica oko vatrogasnog doma dok je 2004 godine postavljen novi lim na krov doma.

Redovito smo počeli sudjelovati na vatrogasnim takmičenjima odraslih te mladeži, na kojima smo s muškom A ekipom 2001 i 2002.g. osvojili drugo mjesto čime smo se plasirali na državno takmičenje koje je održano 05.06.2004.god. u Osijeku. Iste 2004.g. kupljeno je radno vozilo marke „Unimog“ sa kojim smo započeli održavati ceste tijekom zimskih mjeseci na području općine, što smo radili pune četiri godine, nakon čega smo vozilo prodali.

Tijekom 2005.g. nastavljeno je sa započetim radovima na uređenju vatrogasnog doma te je postavljeno centralno grijanje a uz navedeno nabavljena je podosta sitne opreme. 2006. godine kupili smo novo kombi vozilo marke „Opel Vivaro“, asfaltirali smo oba parkirališta uz vatrogasni dom, organizirali tečaj za ispitane vatrogasce te se na županijskom natjecanju ponovno plasirali među prve tri ekipe osvojivši sa A ekipom treće mjesto.

Navedeni tečaj polaganjem ispita početkom 2007.g. završilo je tridesetak polaznika, članova VZO Skrad, održana je proslava 75 godišnjice društva, kupljeno je dvadesetak svečanih, radnih te deset zaštitnih intervencijskih odjela i čizama. Započeto je i sa opremanjem vatrogasnom opremom susjednih mjesta, te su u Donjoj dobri, Malom selcu, Hribcu, Planini postavljeni hidrantski ormarići.

2008.g. B ekipa na županijskom natjecanju zauzela je treće mjesto, te je po prvi puta ekipa mladeži pohađala ljetni kamp u Fažani. 2009.g. ekipa mladeži na županijskom takmičenju kojeg je organizirao DVD Skrad u Skradskoj dragi osvojila je drugo mjesto, kao i B ekipa na županijskom natjecanju u Crikvenici. Na vatrogasnom domu sa bočne strane postavljen je lim te je uz ulicu izgrađen betonski zid.

2010.g. godine kupili smo i drugo novo kombi vozilo također „Opel Vivaro“ a ekipa mladeži sudjelovala je na državnom takmičenju u Šibeniku, dok je na memorijalnom turniru u Plešcima osvojila prvo mjesto te u Klani drugo mjesto čime su ponovno zaslužili put u Fažanu. Iste godine na županijskom takmičenju A ekipa osvojila je po prvi puta prvo mjesto dok je B ekipa zauzela četvrto ali i prvo na memorijalnom turniru B ekipa u Delnicama.

Prošle 2011.g. uz pomoć općine, VZO, VZ PGŽ kupljena je nova autocisterna marke „MAN“, staru cisternu smo rashodovali a mladež je ponovno pohađala kamp u Fažani te na takmičenju u Klani zauzela drugo mjesto a članovi društva koji do sada nisu položili ispite za ispitane vatrogasce, pohađali su seminar u Vrbovskom.

Ove 2012.g obnovili smo vozni park rabljenim navalnim vozilom „Iveco“, dok smo rashodovali staro navalno vozilo „Tam“, te je B ekipa ponovno zauzela drugo mjesto na županijskom takmičenju u Novom Vinodolskom čime se plasirala na državno takmičenje u Zadru, proširili smo garažu te na istu montirali nova automatska garažna vrata. Također valja istaći znatno poboljšanje odnosa s ostalim DVD-ima, vatrogasnom zajednicom PGŽ te posebno općinom Skrad a i činjenicu da proteklih godina nismo imali velik broj intervencija, posebno onih težih. Uspjeli smo okupiti i petnaestak djece te ih aktivno uključiti u rad društva, tako da društvo danas broji ukupno 93 člana.

Zaključak

Zahvaljujući svemu prethodno navedenom društvo je na zavidnoj razini opremljenosti i osposobljenosti članova u odnosu na prošla vremena, te se svi toplo nadamo da će tako biti i u budućnosti. Ovom prigodom apeliram na sve članove društva da se aktivnije uključe u rad istoga, jer danas kada posjedujemo gotovo svu potrebnu opremu i tehniku, potrebno je da se usavršavamo i pripremamo za takmičenja i intervencije.