Skrad je bio 13-ti put domaćin pedijatrima Hrvatske koji su u Domu kulture održali simpozij posvećen prevenciji kroničnih bolesti i stanja u djece. Simpozij je otvorio prof.dr.sc. Josip Grgurić a u ime općine Skrad pedijatre je pozdravio načelnik, dipl. ing. šumarstva Damir Grgurić dok su djeca vrtića plesom i pjesmom zaželjela dobrodošlicu liječnicima koji brinu o zdravlju najmlađih. Prisutnima su se u uvodu obratili, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dr. Đurđa Španović i predsjednik slovenskog društva socijalne i preventivne pedijatrije dr. Martin Bigec koji je pohvalio dosadašnju vrlo suradnju pedijatrijskih društava dviju susjednih država.

Tijekom prijepodneva predavanja za pedijatre održali su prof. dr. sc. Josip Grgurić, Holistički pristup djetetu s kroničnom bolešću, prof. dr. sc. Srđan Banac, Prevencija astme, prof. dr. sc. Jasminka Stepan, Preventivni pristup malignim bolestima u djece, prof. dr. sc. Ingeborg Barišić, Autizam, prof. dr. sc. Nina Barišić, Epilepsija, prof. dr. sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, Prevencija cerebralne paralize, prof. dr. sc. Neda Aberle, TBC u djece-zaboravljena bolest.

U popodnevnom dijelu predavanja su održali prim. dr. sc. Gordana Stipančić, Dijabetes, dr. sc. Daniel Dilber, Prevencija u pedijatrijskoj kardiologiji, od perikoncepcijskog razdoblja do odrasle dobi, mr. sc. Maja Batinica, dr. med., Hipertenzije u dječjoj dobi, dr. sc. Zrinjka Mišak, Celijakija, prof. dr. sc. Goran Palčevski, Prevencija poremećaja hranjenja, prim. Franciska Lančić, dr. med., Uloga školskog liječnika u skrbi za djecu s kroničnim bolestima. Raspravom po temama pedijatri su postavljali pitanja današnjim predavačima.

U zaključku simpozija dr. Josip Grgurić je rekao:“Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju već tradicionalno organizira u Skradu simpozije preventivne pedijatrije gdje se svake godine okupi 150 pedijatara, specijalista školske i obiteljske medicine iz cijele Hrvatske. Na dosadašnjim simpozijima govorili smo o nekim značajnim problemima u pedijatriji, a posebno su bili dobro posjećeni i ocjenjeni simpoziji o pedijatrijskim postupnicima. Edukacijski cilj ovog simpozija bio je vrlo izazovan i sudionicima je dao recentni stav o mogućnostima prevencije kroničnih bolesti u djece koje postaju novi izazov u zdravstvenoj zaštiti djece na početku 21. stoljeća. Kada se govori o prevenciji prilikom razmatranja neke bolesti imalo se u vidu 3 komponente prevencije: primarnu, sekundarnu i tercijarnu a što u osnovi znači kako smanjiti pojavnost bolesti, kako je rano otkriti i ispravno liječiti, te konačno kako poboljšati kvalitetu života djeteta s kroničnom bolesti. Kako se radi o posebnom edukacijskom izazovu, ali na temelju toga i o usklađivanju preporuka za daljnju pedijatrijsku praksu, uvjereni smo da ćemo zajednički ispuniti taj zadatak.“

Ovogodišnjem simpoziju prisustvovala je i 86-godišnja prof.dr.sc. Ljiljana Zergollern Čupak, dugogodišnja znanstvenica, priznata u svome području, pedijatriji i humanoj genetici, koja je toplo je i srdačno pozdravljena od svojih mlađih kolega te je rekla krajem skupa kako je sretna što je ovdje među pedijatrima te kako će dolaziti i sljedećih godina ako joj zdravlje bude to dopuštalo. Ujedno je kratko predstavila svoju Zakladu profs. drs. Ljiljane Zergollern Čupak i Krešimira Čupaka osnovane 2009. godine sa svrhom pomaganja i poticanja studenata, mladih liječnika i specijalizanata iz područja oftalmologije, pedijatrije i medicinske genetike putem stipendija.