11. sjednica Općinskog vijeća Općine Skrad   se održala ovog  ponedjeljka, 19. rujna 2022. godine   u 18,00 sati u Domu kulture.

Vijećnici su prvo nakon obrazloženja Nataše Kozlice, Više stručne suradnice za pripremu i provedbu EU projekata – koordinator za Gorski kotar Razvojne agencije Prigoda, bez puno rasprave usvojili Plan razvoja Gorskog kotara za razdoblje 2022.-2027.

Potom su vijećnici odradili 13 točaka dnevnog reda. Prvo su usvojili Zapisnik  sa 9. sjednice Općinskog vijeća Općine te Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Skrad za prvih šest mjeseci 2022.g. Izvršenje je oko 2,5 milijuna kn ili oko 17 posto /plan 14,6 milijuna kn/ dok su stvarni rashodi za oko 185 tisuća veći od prihoda.

Vijećnici su donijeli nekoliko odluka, Odluku o korištenju kratkoročnog okvirnog kredita po poslovnom računu od pola milijuna kn, kako se ne bi narušila likvidnost Općine, Odluku o raspisivanju javnog natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine Skrad (stari hotel Zeleni vir) koja je dovela do rasprave vijećnika dali prodati hotel /vijećnici HDZ-a/ ili hotel kandidirati na mjeru za dodjelu bespovratnih sredstava C1-6. R1-I1 Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti /Klub zastupnika nezavisne liste/ koji je uz zdravu diskusiju donijet uz 6 glasova ZA i 3 suzdržana glasa za prodaju hotela.

Potom su vijećnici donijeli Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o prodaji građevinskog zemljišta na području N1 Novo naselje po povoljnijim uvjetima, Odluku o raspisivanju natječaja za prodaju nekretnina-zemljišta u vlasništvu Općine Skrad vrijednosti oko 350 tisuća kn.

Klub zastupnika nezavisne liste podnio je Zahtjev za donošenje odluke o prijavi Općine Skrad na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava C1-6. R1-I1 Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti koja se odnosila i na obuhvat starog hotela u budućem projektu, no vijećnici HDZ-a pitali su se tko će upravljati eventualno u budućem obnovljenom hotelu, jer za to nemaju proračunskih sredstava…Načelnik Damir Grgurić je dodao kako treba probati, kako podržava prijedlog ali treba naći nešto što bi bilo u skladu s mjerom o kojoj se govori, bez hotela…što su svi vijećnici prihvatili.   

Pribavljanje prijedloga za dodatno imenovanje sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Rijeci i Županijskog suda u Rijeci nije realizirano jer nitko nije imao prijedloge za ta imenovanja.

Inicijativa za proglašenje 07. studenog Danom Gorskog kotara Ivice Kneževića iz  Delnica je prihvaćena, dok su zamolbe Mance Željka iz Bukovog Vrha i  Mance Antuna iz Kastva odbijene dok je zamolba  Grgurić Zlatka iz  Zagreba prihvaćena uz uvjet parcelizacije dotične čestice i plaćanja nastalih troškova.