Skradu ova godina donosi 100. godišnjicu puštanja u rad HE »Zeleni vir« i 50. godišnjicu osnivanja Sportskog društva »Polet«. Priče o energiji i sportu ispričat će se javnosti u okviru proslave Dana općine Skrad ovoga ljeta.

Općina Skrad sa svojim selima čini površinu od blizu 54 km kvadratna i jedna je od manjih jedinica lokalne samouprave na području Primorsko-goranske županije, odnosno čini samo 1,5 % sveukupne kopnene površine Županije. U Skradu ne živi mnogo žitelja, popisom od 2021. godine oko 860. Skrad je bio  poznato turističko odredište  više od sto godina, posebno u bivšoj državi. Od početka XX. stoljeća turisti su  dolazili u Skrad zbog ugodne klime  brdsko planinskog  područja te je 1914. godine osnovano Društvo za promet stranaca, danas turističko  društvo ili zajednica, koje se brinulo o tomu da se mjesto što bolje pripremi za prihvat gostiju koji su ovamo dolazili ljeti i zimi, na odmor, oporavak ili klimatsko liječenje.

Razvoju turizma pomogla je 1921. godine sagrađena u Zelenom viru hidrocentrala pa je Skrad prvi u Gorskomu kotaru dobio električnu struju, dvije godine prije, 1919. godine sagrađen je u Skradu hotel „Zeleni vir“,  prvi hotel u Gorskomu kotaru,  1933. godine izgrađena je  vila, pansion „Verin bor“,  1938. godine izgrađene su zgrade na području Šiljara (dječje odmaralište, sanatorij za oporavak podmorničara Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije), počela je djelovati Ferijalna dječja kolonija Crvenoga križa, čime je Skrad postao poznato turističko mjesto u koje se dolazilo na odmor, oporavak i liječenje dišnih organa iz mnogih dijelova tadašnje Jugoslavije.

Zimi je Skrad bio i skijaško odredište kamo su navraćali ljubitelji skijanja zbog rekreacije ili takmičenja. Skrađani su 1935. godine sagradili skijašku skakaonicu (za skokove do 30 m) na sjevernim padinama Skradskoga vrha, u godinama kad se skijanje tek počelo širiti…a 1968. godine Skrad u pogon stavlja premještenu skijašku vučnicu ispod zgrade Ambulante u centru mjesta.

Skijaški skokovi, slobodno skijanje i naročito skijaško trčanje bili su predvodnici zimskog sporta u skradskom okruženju a svoje „zlatne  godine“ doživjelo je skijaško trčanje dolaskom Antuna Zlatka Račkog za učitelja fizičkog odgoja u Osnovnu školu Skrad 1968. godine. Skijaško trčanje ima svoje začetke između dva svjetska rata a značajniji razvoj započinje po završetku drugog svjetskog rata, od pedesetih godina XX. stoljeća na ovamo.

Zdravstveni turizam, rekreacija i sport oslonac su razvoja Općine Skrad i u godinama samostalne Hrvatske. Bilo je nesnalaženja i padova nakon otvaranja autoceste Rijeka Zagreb, odlaskom tranzita iz Skrada, zatvaranja, prodaje ili zakupa objekata koji su nekada bili nosioci skradskog turizma.

Bez obzira na sve turizam je prioritet razvoja Općine Skrad te  načelnik Općine Damir Grgurić zaključuje:“Ova nam godina donosi 100-godišnjicu puštanja u rad HE „Zeleni vir“ i 50-tu godišnjicu osnivanja Sportskog društva „Polet“. Obje obljetnice ćemo,  nadamo se dostojno obilježiti, što dijelom ovisi o korona mjerama…ali i o suradnji s HEP-om te sportskim udrugama koje djeluju na području Općine a bile su sastavnice SD Polet, skijaši, nogometaši i kuglači. Priče o energiji i sportu pokušat ćemo ispričati javnosti, posjetiteljima i gostima, ali i našim mlađim naraštajima u okviru proslave Dana općine ovog ljeta. Volio bih da se svi uključimo u realizaciju ovih događanja koje bi trebale obilježiti ovu 2022. godinu.“

Skrad i Općina Skrad znaju kako svoju bogatu povijest prezentirati javnosti, svojim mještanima, posjetiteljima i gostima. Primjer toga je projekt, priča „Rođenje Skrada“ iz 2013. godine.  Zato s nestrpljenjem očekujemo što ćemo vidjeti ovog ljeta u Skradu.