Skradski PINS je u svojim prostorima ugostio Vidoja Vujića, primorsko goranskog dožupana te Nadana Vidoševića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore povodom otvaranja trgovine goranskih autohtonih proizvoda.

Goste je pozdravio predsjednik uprave PINS-a Danijel Bertović a potom je Nataša Kozlica gostima prezentirala projekt „Poučne staze Šiljar“. Po završetku prezentacije domaćinima su se obratili dožupan PGŽ Vidoje Vujić koji je pohvalio rad PINS-a, istaknuo kako se ovom trgovinom Gorani pridružuju primorcima koji također imaju svoj prodajni prostor u Rijeci. „Imate šansu svoje proizvode predstaviti u Rijeci te, nadam se, da ćete to i iskoristiti“, zaključio je gosp. Vujić. Predsjednik HGK Nadan Vidošević nadodao je kako Gorani imaju visoku civilizacijsku razinu. „Gorski kotar ima jedan visoki potencijal, no manjka im odlučnosti, jer u svim mjestima ima prostora za razvoj. Ljudi su inertni, zadovoljni onim što imaju. Svaku slobodnu kuću, svaki slobodni prostor trebalo bi iskoristiti, za iznajmljivanje gostima ili proizvodnju. Gorski kotar trebao bi osvježiti svoju ponudu onime što proizvodi i to bi trebali prepoznati i ugostitelji. Uz potvrdu rečenog od načelnika skradske općine Damira Grgurića koji je nadodao kako je teško promijeniti navike Skrajana pa dijelom i Gorana potom je, uz svečano rezanje vrpce otvorena trgovina goranskih autohtonih proizvoda u prizemlju zgrade PINS-a, koja se nalazi na polazišnoj točci planinarskih putova i šetnica prema izletištu Zeleni vir i kanjonu Vražji prolaz te nove poučne staze Šiljar, gdje je goste s ponudom trgovine upoznala Stela Mulc.

„U sklopu ponude prodavaonice nalaze se proizvodi od meda: različite vrste meda, med sa voćem i med sa peludnim zrncima, propolis, voćne rakije i travarice, likeri od malina, borovnica, biljni likeri i medica, pekmezi i đemovi, proizvodi od lavande, uporabni predmeti, podlošci za čaše, pladnjevi, vrećice za namirnice, vaze za lončanice, drveni svijećnjaci i svijeće od voska, privjesci za ključeve i sl., ukrasni predmeti od drva i keramike, unikatni nakit od drva, suveniri od drva i keramike, slike na drvenoj podlozi, drvene kutije za nakit, ukratko proizvodi koje su proizveli registrirani goranski poduzetnici, a ponuda će se još nadopunjavati novim proizvodima sukladno potražnji. U ponudi će se nalaziti i „Goranska košarica“ u čijem sastavu će se nalaziti autohtoni proizvodi sa znakom „Proizvedeno u Gorskom kotaru“ , a koju će kupci moći i sami kreirati“, zaključila je gđa. Mulc.

Uređenje prostora višestruko je korisno za cjelokupno područje Gorskog kotara, ne samo Skrada. Poduzetnici će imati mjesto (idealno smješteno) na kojem će izlagati i prodavati svoje proizvode, te dobivati povratne tržišne informacije što će im omogućiti standardizirati kvalitetu proizvoda dok će posjetioci/ turisti pored informativnih materijala, suvenira, autohtonih proizvoda dobiti i informacije o ostalim goranskim turističko-ugostiteljskim lokacijama. Na taj način povezati će se proizvodnja autohtonih proizvoda s prodajom u turizmu, a ujedno će prodaja u prodavaonici biti pokazatelj poduzetnicima što proizvoditi, a što ne.