Štrudla od malina, dužine 25 metara, koju su ispekli kuhari restorana Viktorija, je krajem, treće po redu, manifestacije pod imenom ”Festival malina” ovog puta, uz simboličnu cijenu, brzo rasprodana i pojedena.

Sve je započelo dopodnevnom prezentacijom više stručne savjetnice za zaštitu biljaka Karmen Karlić iz Hrvatske poljoprivredne komore, područnog ureda Rijeka, koja je malobrojnim uzgajivačima bobičastog voća, malina, jagoda, kupina…prezentirala kako se zaštititi od štetnika i bolesti ove vrste voća. Između ostalog gđa. Krulić rekla je kako dobar proizvod treba pažnju uzgajivača i stalnu kontrolu jer to voće traži od njih. Uz to kroz raspravu istaknuto je kako goranski proizvođači imaju priliku svoj proizvod plasirati na tržište u vrijeme kada nizinski krajevi završavaju s berbom. To znači bolju cijenu i siguran plasman tijekom ljetne sezone kada je to voće vrlo traženo.

Oko 13 sati skradski PINS je primio u svojim prostorima goste, Vidoja Vujića, primorsko goranskog dožupana te Nadana Vidoševića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Gostima je prezentiran projekt „Poučne staze Šiljar“ a potom je otvorena trgovina goranskih autohtonih proizvoda.

Dožupan PGŽ Vidoje Vujić kratko se obratio domaćinima, pohvalio je rad PINS-a te rekao:“Vi Gorani danas imate više događanja, tko će vam doći kad u Golubinjaku danas ima oko tri tisuće umirovljenika. Danas ste trebali imati ovo događanje tamo jer bi proizvođači tamo sve prodali. Treba više koordinacije TZ Gorskog kotara.“

Gosp. Vidošević nadodao je kako Gorani imaju visoku civilizacijsku razinu. „Gorski kotar ima jedan visoki potencijal, no manjka im odlučnosti, jer u svim mjestima ima prostora za razvoj. Ljudi su inertni, zadovoljni onim što imaju. Svaku slobodnu kuću, svaki slobodni prostor trebalo bi iskoristiti, za iznajmljivanje gostima ili proizvodnju. Gorski kotar trebao bi osvježiti svoju ponudu onime što proizvodi i to bi trebali prepoznati i ugostitelji. Perspektiva nezaposlenih članova obitelji je u iznajmljivanju soba, apartmana, proizvodnji zdrave hrane. Ti pomaci u Gorskom kotaru su prespori ako se gledaju drugi dijelovi Hrvatske. Problem plasmana proizvedenog Gorski kotar ne bi trebao imati jer su tržišta zapadno i istočno, Rijeka i Zagreb su pola, odnosno sat vremena od vas. Stanovništvo ima kapital no treba ljude pokrenuti. Vi ste pokretači a mi vam možemo pomoći,“ zaključio je gosp. Vidošević.

Oko dva popodne otvoren je Festival malina te je sve prisutne pozdravio načelnik Općine Damir Grgurić. Bogata ponuda proizvoda od bobičastog voća i kulinarskih specijaliteta, uz dobar kulturno umjetnički program, obilježila je ovogodišnju manifestaciju kojoj je prisustvovalo dvjestotinjak mještana i gostiju. Gosti su obišli štandove, porazgovarali s vlasnicima, kušali proizvode…Tijekom popodneva u Lovačkoj sobi Doma kulture posjetioci su mogli obići izložbu starih predmeta i rukotvorina te degustirati starinska jela koju su pripremile članice udruge „Skradska žena“. Organizatorice priredbe, Ivana Briški i Nataša Kozlica, iz TZO Skrad i udruge Borovica, bile su zadovoljne ostvarenim, jer priredba je bila dobro posjećena, odazvalo se mnogo gostiju, a program je bio na visokoj razini.

U kulturno umjetničkom programu posjetiocima Festivala malina predstavili su se članovi pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir s šest prigodnih pjesama, “Majžice” su otplesale više domaćih plesova, polki i valcera uz pratnju Veselih pajdaša, Davor Grgurić i Davor Jevtov predstavili su se autorskim pjesmama na goranskom dijalektu a završetkom programa, uz svirku grupe „Promili“, prisutni su mogli zaplesati i zapjevati.

Priredbu je vodio Davor Grgurić iz Delnica te je u odmorima između pojedinih točaka programa razgovarao s mnogima koji su zaslužni da ova današnja priredba uspije. Tako je predstavio sve izlagače prisutne na manifestaciji, ocjenjeni su proizvodi koji su bili izloženi na Festivalu, najboljim je proglašen Nedeljko Kenda dok je najuređeniji štand imala učenička zadruga „Pošterkanac“ Osnovne škole Skrad.

Na kraju manifestacije članice udruge Skradska žena i kuhar Dario Zetović iz Delnica, na posebno pripremljenom stolu složili su 25 metarsku štrudlu od malina, posipali je štap šećerom, narezali je i podijelili gostima, posjetiteljima.

Manifestacijom su svi bili zadovoljni, ugostitelji jer su im terase bile pune, proizvođači jer su veći dio proizvoda prodali, gosti jer su proveli ugodan subotnji dan, domaćini jer je Skrad bio nakratko pun. Organizatori su se potrudili da svi budu zadovoljni, da svi otiđu svojim kućama punog želuca i dobrih dojmova s ovog, trećeg po redu, Festivala malina.